Salvaţi Pădurea Băneasa!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvaţi Pădurea Băneasa

Singura pădure urbană din nordul Bucureştiului, principalul plămân verde al Capitalei, suferă un nou atac denunţat de asociaţiile de cetăţeni. În spatele acestui atac administrativ: interese financiare în care ar fi amestecaţi reprezentanţi din ambele tabere politice tradiţionale.

Mai întăi a fost VEGO 

Pădurea Băneasa a fost mereu râvnită de rechinii imobiliari, dar, legal, beneficiază de protecţie prin Planul de Urbanism General aprobat în anul 2000 de Primăria Municipiului Bucureşti. 

Situaţia e pe cale să se schimbe însă radical. Printr-un contract dubios de sponsorizare încheiat de Primăria Sectorului 1 cu Asociaţia Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare Durabilă, o asociaţie obscură al cărui preşedinte este Virgil Profeanu, urbanist fără diplomă şi tenor fără conservator, s-au pus bazele elaborării unui PUZ COORDONATOR DE SECTOR. Profeanu trebuia să găsească o firmă de proiectare urbanistică care să elaboreze acest PUZ. Şi a găsit-o repede. Este firma SC VEGO CONCEPT ENGINEERING SRL, al cărui acţionar şi manager este....tot Virgil Profeanu. Eventualitatea unui conflict de interese nu a preocupat pe nimeni din administraţie, nici legea achiziţiilor publice sau legea urbanismului care prevăd ca proiectele publice să se finanţează de la buget şi nu prin sponsorizări.

Apoi au apărut din spate rechinii imobiliari 

De când s-a demarat acest PUZ COORDONATOR AL SECTORULUI 1, din iulie 2018 şi până în prezent, planşele au fost schimbate de cinci ori, în funcţie de interesele grupurilor de presiune. 

Pe criterii neclare, dar bănuite, zonele din sector au suferit modificări de la planşă la planşă, în ceea ce priveşte regimul de înălţime, retragerile, utilizările, astfel încât să devină tot mai înalte şi aglomerate. Sloganul “fără blocuri între case” a început să sune a glumă tot mai răsuflată. 

Zonele de case în Sectorul 1 vor fi în câţiva ani o simplă amintire. De la un regim normal de înălţime pornind de la parter+3, se va putea ajunge, prin aplicarea succesivă a reglementărilor din PUZ, la parter+6 niveluri. 

Zonele de blocuri vor deveni şi ele mai înghesuite şi mai înalte, retragerile fiind acum la jumătate din cele prevăzute în PUG. 

În acest PUZ Coordonator, nu mai există nici obligativitatea asigurării locurilor de parcare în interiorul proprietăţii, piedică în calea dezvoltatorilor dornici să construiască cât mai multe apartamente şi cât mai puţine locuri de parcare. 

Nu este reglementată nici acum zona spaţiilor verzi dintre blocuri, cu toate că există un Registru al Spaţiilor Verzi afişat pe site-ul PMB, dar rămas literă moartă. Nu a fost găsită o soluţie în ciuda faptului că Uniunea Europeană ne-a solicitat-o imperativ încă din 2011. Aşa se va ajunge şi la sloganul “tot mai multe blocuri între blocuri, pe spaţii verzi”, pentru că adevăratul obiectiv, inclus în Raportul de mediu din acest PUZ, este de fapt o densificare a populaţiei până la 850.000 locuitori de la 250.000 locuitori cât ar număra în prezent Sectorul 1. 

Cât vom tolera creşterea poluării 

Dacă am putea fi ironici pe subiect, am spune că preocuparea primarului Daniel Tudorache nu este scăderea poluării, ci creşterea ei, mai ales în condiţiile în care spaţiul verde pe cap de locuitor la nivel de Bucureşti este de 20 mp pentru fiecare locuitor, deşi normele europene cer 26 mp pentru fiecare locuitor al capitalei. E o problemă simplă de aritmetică : la aceeaşi suprafaţă de spaţiu verde, crescând numărul de locuitori, scade raportul. Scăzând spaţiul verde, mărind circulaţia, creşte poluarea. Ceea ce s-ar putea să ne coste mult, foarte mult. În primul rând, din punct de vedere al sănătăţii, apoi financiar. Amenda pentru infringementul pe poluare este de 400.000 euro pe zi.

Pădurea Băneasa - o pradă râvnită 

La aşa un festin imobiliar, nu putea să lipsească perla coroanei: Pădurea Băneasa. 

În luna decembrie 2019, pe site-ul oficial PMB, la secţiunea dezbatere publică PUZ COORDONATOR SECTORUL 1, au fost afişate o planşă şi un regulament de urbanism, întocmite de firma VEGO, care prevedeau nici mai mult nici mai puţin decât transformarea în zone V3a, V3a-TDS şi V4 a porţiuni întregi din Pădurea Băneasa. Această încadrare va permite ca suprafeţe de zeci de hectare să devina construibile.

PNL, un prieten de nădejde? 

Societatea civilă mai avea o speranţă ca Ministerul Mediului să oprească nenorocirea. Nu se putea ca un ministru liberal care aclama respectul pentru păduri şi natură să permită construcţii în Pădurea Băneasa şi în Parcul Herăstrău, încadrat şi el la zona V3a. Nu era de conceput ca ministrul mediului să nu reacţioneze în faţa unei prognoze care anunţa o triplare a numărului populaţiei unui sector cu implicaţii grave asupra calităţii vieţii… 

Plecând de la aceste considerente, surpriza a fost mare pentru asociaţii, atunci când Agenţia de Protecţia Mediului Bucureşti şi Garda Forestieră, subordonate Ministerului Mediului, au dat Avizul de mediu favorabil pentru PUZ COORDONATOR SECTORUL 1. La data avizului, pe site-ul APM Bucureşti era afişată o planşă în care nu apăreau zonele construibile V3a, V3a-TDS şi V4, prezente însă pe planşa aflată în dezbatere publică pe site-ul PMB. Dar în Avizul de mediu apare menţionată la pagina 10 zona V3a. Această zonă construibilă care vizează zonele retrocedate din Pădurea Băneasa şi Parcul Herăstrău nu este prinsă în Raportul de mediu depus de firma VEGO şi care este afişat pe site-ul APM. Deci aceşti funcţionari publici ori încearcă să ascundă o ilegalitate, ori nu înţeleg ce fac. În orice caz, par să testeze capacitatea cetăţenilor de a urmări evoluţia dosarului.

Pe ultima sută de metri mai avem o şansă să oprim o nenorocire 

Asociaţiile de urbanism din sector luptă de un an cu acest PUZ distructiv. Justiţia şi procuratura au fost sesizate, dar se mişcă mult mai greu decât primarul Daniel Tudorache, firma VEGO şi arhitectul şef al capitalei, Ştefan Călin Dumitraşcu, principalul promotor al tuturor PUZ-urilor de sectoare din Bucureşti. 

Aş vrea ca mesajul acestor asociaţii şi al cetăţenilor care au trimis sesizări să fie auzit : actualul Plan Urbanistic din Sectorul 1 nu le este benefic. Bucureştenii obişnuiţi doresc ca oraşul lor să fie mai puţin aglomerat, Pădurea Băneasa să rămână pădure, Parcul Herăstrău să rămână parc, în interesul nostru, al tuturor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite