Sancţiunea dură primită de proprietarul unei „culturi” de ambrozie, anulată în instanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planta provoacă alergii puternice la sfârşit de august început de septembrie FOTO Arhivă
Planta provoacă alergii puternice la sfârşit de august început de septembrie FOTO Arhivă

Un bărbat din judeţul Prahova, amendat cu 5.000 de lei pentru că nu şi-a curăţat terenul de ambrozie, o plantă care provoacă alergii puternice în această perioadă, a obţinut anularea sancţiunii în instanţă. Totuşi, după primirea sancţiunii, bărbatul a curăţat ambrozia de pe teren.

George R. a fost amendat, în august 2020, de o comisie formată din patru specialişti, cu suma de 5.000 de lei (amenda maximă pentru persoane fizice) pentru că, în urma somaţiei primite, nu a luat măsurile necesare pentru eradicarea ambroziei.

Concret, la data de 05.08.2020 bărbatul a ridicat de la Oficiul poştal nr. 1 din Ploieşti un plic în care se afla un proces-verbal prin care i-a fost aplicată sancţiunea avertismentului pentru că, la data de 21 iulie 2020 s-a constatat că nu a luat măsuri de curăţare a ambroziei de pe terenul pe care îl deţine.

După două zile de la primirea avertismentului, proprietarul terenului s-a conformat, iar în 7 august 2020, împreună cu un prieten, a curăţat terenul de ambrozie. Totuşi, în 12 august 2020, George R. a fost chemat din nou la Poştă, de această dată pentru ridicarea unei amenzi de 5.000 de lei pentru că până la data de 3 august 2020 nu s-a conformat cerinţelor legale şi nu a tăiat ambrozia de pe terenul pe care îl deţine.

Bărbatul amendat cu 5.000 de lei a contestat sancţiunea în instanţă, iar Judecătoria Ploieşti a anulat sancţiunea pentru că autorităţile nu au respectat procedurile de comunicare a somaţiei şi a avertismentului.

„Instanţa reţine că la data de 03.08.2020 s-a întocmit un nou proces-verbal sancţionator prin care s-a consemnat săvârşirea faptei constând în ocuparea terenului petentului de ambroziei, proces-verbal depus de intimată la data de 05.08.2020 şi comunicat efectiv petentului la data de 12.08.2020. Instanţa reţine că din probele administrate la dosarul cauzei reiese că, pe de o parte, prin procesul-verbal sancţionator iniţial din data de 21.07.2020 nu s-a adus la cunoştinţa petentului un termen până la care să fie soluţionată cererea de curăţare a ambroziei de pe terenului petentului, iar pe de altă parte, instanţa reţine faptul că nu s-a îndeplinit procedura de comunicare corespunzătoare a procesului verbal prin care s-a aplicat sancţiunea avertismentului pentru ca petentul să ia la cunoştinţă de conţinutul acestuia”, a arătat instanţa.

Concret, judecătorul a anulat amenda reţinând că proprietarul terenului a fost amendat „fără să existe nici un refuz de primire sau expirare a termenului privind comunicarea conţinând procesul verbal sancţionator anterior”.

„Instanţa va reţine faptul că cel de al doilea proces verbal sancţionator ce face obiectul analizei prezentului dosar este subsecvent primului proces-verbal întocmit în cauză iar în condiţiile în care procedura de comunicare nu este îndeplinită, instanţa nu poate aprecia că petentul a luat la cunoştinţă de consecinţele conduitei sale în sensul normei arătate, motiv pentru care va constata nelegalitatea procesului-verbal nr. 23/03.08.2020. Soluţia se impune şi ca urma a faptului că petentul a luat măsurile impuse prin procesul verbal sancţionator nr. 14 din data de 21.07.2020 ora 12.30 şi anume cosirea şi curăţarea terenului”, a mai arătat Judecătoria Ploieşti, a cărui sentinţă a rămas definitivă prin neatacare.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite