Scafandrul-erou a salvat două vieţi în 24 de ore (GALERIE FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plutonierul adjutant Felix Preda (39), de la Detaşamentul Special de Salvatori a scos din apă doi bărbaţi, care se aflau la un pas de înec, în mai puţin de o zi. În timp ce povestea reporterilor „Adevărul de Seară” despre cum a salvat un bucureştean ieri pe lacul Tei, Felix a fost chemat azi-dimineaţă la o altă intervenţie, în comuna Roşu, din judeţul Ilfov, unde a salvat de la înec un alt bărbat.

Viaţa pompierilor de la Detaşamentul Special de Salvatori, din cadrul Inspectoratului de Situaţii de Urgenţă (ISU), pare desprinsă din filmele de acţiune. Această unitate este singura din ţară unde sunt echipaje speciale de scafandri şi alpinişti profesionişti.(GALERIE FOTO)

Felix Preda face parte din această unitate de aproximativ şapte ani. Ieri, în jurul prânzului, în timp ce bucureşteanul împreună cu colegii săi făceau antrenament la unitate, a sunat alarma. Un apel prin 112 anunţa că un bărbat a căzut în lacul Tei şi este în pericol de a se îneca.

În mai puţin de un minut salvatorii erau în maşina de intervenţie. Traficul la acea oră era foarte aglomerat. Cu sirena pusă, însă, au reuşit să ajungă într-un sfert de oră în parcul Lacul Tei.

Când au ajuns pe la Obor, au fost anunţaţi că bărbatul era aproape cu totul în apă. I se mai vedea doar capul. În timp ce colegul său, Vartolomei Gabriel (35), se afla la volan, Felix se îmbrăca cu costumul de neopren deja, pentru a fi gata de intervenţie.


S-a rupt gheaţa de trei ori sub el
Ajunşi în parc, bucureşteanul l-a văzut pe Nicolae Marinescu (58), care se afla chiar în mijlocul lacului, la aproximativ 100 de metri de mal. I se mai vedea doar bărbia şi mâinile, paralizate, parcă, pe crusta de gheaţă.

Felix nu a mai stat pe gânduri - a luat colacul de salvare şi a luat-o la fugă pe pojghiţa subţire de pe lac. „Fiecare secundă era vitală în acele momente. Nu mai era timp de pierdut”, spune pompierul adjuntant. În acest timp, colegii lui pregăteau buteliile şi barca de salvare.

N-a mai ţinut cont că afară erau -9 grade, apa avea puţin peste limita de îngheţ, iar el era  îmbrăcat doar în costumul de neopren. „În astfel de momente nu mai ţii cont de nimic. Singurul nostru ţel este să salvăm persoana care are probleme”, ne-a povestit Felix.

După mai puţin de 20 de metri, însă, s-a spart gheaţa de sub el şi scafandrul a căzut în lac. O distanţă de 10 metri a parcurs-o în apă, spărgând gheaţa cu mâinile. A reuşit din nou să iasă la suprafaţă, dar după încă 50 de metri, a căzut iar în apă. „În acel punct, eram deja foarte obosit, dar ştiam că este un om care are nevoie de mine şi asta m-a făcut să continui să lupt cu gheaţa”, povesteşte salvatorul.

A reuşit din nou să iasă la suprafaţă. De data aceasta se afla la doi metri de victimă. A treia oară gheaţa a cedat sub greutatea sa. A înotat până la victima care avea nevoie urgentă de ajutorul său. „Intrase deja în şoc hipoterminc. Vorbeam cu el ca să nu îşi piardă cunoştinţa. Eram ultima lui scăpare”, spune Felix.

Eroul a ieşit singur din lacul îngheţat
I-a pus colacul în jurul unui braţ şi în jurul gâtului. În acest moment, ceilalţi pompieri împreună cu poliţiştii au început să tragă de frânghie. „Înainte de a fi scos afară, cel pe care îl ajutam mi-a spus că nu mă va lăsa acolo”, îşi aminteşte Felix.

„Îl trăgeam încet pentru că ne era frică să nu dea drumul colacului. Nu mai avea deloc putere să se ţină. După cinci minute am reuşit să îl scoatem la suprafaţă”, spune Gabriel, unul dintre scafandrii.

În tot acest timp Felix a trebuit să se salveze singur. Fără colac de salvare, fără niciun altfel de echipament special, scafandrul a ieşit singur din apă. Când a ajuns aproape de mal, colegii i-au aruncat colacul de salvare.

Dacă mai întârziua cinci minute, victima ar fi murit
„Cinci minute dacă mai întârziam, Nicolae Marinescu ar fi murit. A avut şansă. Ar trebui să aprindă o lumânare şi să-i mulţumeacă Lui Dumnezeu că este încă în viaţă”, a conchis salvatorul.

O nouă zi, o nouă misiune
Nici bine nu şi-a încheiat povestea azi-dimineaţă, că alarma a sunat din nou pentru grupa de scanfandri salvatori. Felix, care mai avea câteva minute până să iasă din tură, a fost chemat să intervină. De data aceasta în comuna ilfoveană Roşu, unde un bărbat care pescuia la copcă a căzut în lacul Morii. Operaţiunea, la fel de dificilă, s-a încheiat cu succes.

Citiţi în Adevărul de mâine dimineaţă cum a decurs intervenţia contra-cronometru de pe Lacul Morii



București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite