Secretele unei case-muzeu: ce se ascunde în apartamentul pe care faimosul scriitor Liviu Rebreanu l-a dăruit fiicei sale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
rebreanu casa

Mii de obiecte care au aparţinut familiei lui Liviu Rebreanu pot fi văzute într-unul dintre cele mai exotice muzee din România, un apartament situat la etajul 2 într-un bloc de pe bulevardul Gheorghe Marinescu, aproape de centrul Bucureştiului.

Ridicarea blocului în care se află Muzeul Memorial „Liviu şi Fanny Rebreanu“ a început în 1930, iar construcţia a fost gata patru ani mai târziu. Pe acelaşi hol cu familia Rebreanu, perete în perete, locuia în perioada interbelică familia scriitorului Ion Minulescu. Despre superbul apartament cu patru camere situat la etajul 2, în care astăzi este amenajat un muzeu dedicat lui Liviu Rebreanu, specialiştii spun că a fost gândit cu mult bun gust, fiind una dintre cele mai cochete case memoriale ale Bucureştiului. „Înainte de orice, trebuie să ştiţi că, de fapt, Liviu Rebreanu nu a locuit efectiv niciodată aici, pentru că acesta era apartamentul fiicei sale. Chiar şi aşa, Rebreanu era deseori prezent în locuinţa fiicei“, explică muzeografa care se ocupă de apartamentul memorial, situat pe bulevardul Gheorghe Marinescu, aproape de centrul Capitalei, în zona cartierelor Militari – Drumul Taberei. 

De fapt, locuinţa „împodobită“ cu mii de obiecte ale familiei Rebreanu a fost cumpărată de scriitor şi dăruită fiicei Puia Florica. Ea s-a aşezat la casa ei după căsătoria din 1931 cu sublocotenentul Radu Vasilescu.

KILOGRAME DE SCRISORI

Încă de la primii paşi în apartamentul familiei Rebreanu, ochii fug către piesele vestimentare realizate după moda vremurilor trecute. O parte dintr-un costum tradiţional bistriţean atârnă de uşa unui dulap vechi din holul apartamentului. Total opus culorilor vesele şi puternice ale straielor tradiţionale româneşti, în stânga uşii a fost păstrată în perfectă stare o cutie de bani de pe vremea lui Tudor Vladimirescu. Neagră, mare şi cu o încuietoare greu de desfăcut, cutia de valori – cândva vânată de toţi cei care o vedeau – ascunde o mulţime de scrisori pe care Liviu Rebreanu le-a primit de-a lungul timpului. „Înainte era un obiect obişnuit, acum se mai găsesc puţine, sunt rare“, explică reprezentanţii muzeului.

rebreanu casa

Cutie de valori FOTO Cristina Răduţă

Sufrageria este de departe una cu adevărat impresionantă. O mulţime de piese de mobilier scumpe sunt aşezate cu grijă pentru a reda cât mai mult din atmosfera pe care marele Rebreanu o îndrăgea. Ilustrate inspirate din opera scriitorului se odihnesc alături de portrete şi caricaturi ale lui Rebreanu. Câteva schiţe de pe vreme în care Puia era doar un copil stau lângă peniţe ce poartă semnătura autorului „Răscoalei“.

Printre obiectele cele mai încărcate de emoţii se găseşte astăzi, în perfectă stare, o carte de impresii în care o mulţime de persoane importante care l-au cunoscut pe Liviu Rebreanu au notat cuvinte de suflet. Printre cele mai emoţionante rânduri scrise se află şi cele ale fiicei scriitorului. Cărţi de rugăciuni, o mulţime de foi preţioase cu rânduri rupte din literatura de calitate, o veioză dragă scriitorului, o spirtieră şi o râşniţă de cafea. Toate poartă amprenta lui Rebreanu.

MOBILA, CADOU DE NUNTĂ

În altă cameră din apartamentul memorial, eleganţa şi rafinamentul plutesc în aer. Liviu Rebreanu şi-a iubit fiica mai mult decât orice şi a decis ca, pe lângă apartament, să-i cumpere şi câteva obiecte de mobilier cu ajutorul cărora Puia să-şi înfrumuseţeze locul.  Astăzi se păstrează în perfectă stare piesele de mobilier pe care Rebreanu i le-a dăruit fiicei sale drept cadou de nuntă. Acestea sunt din lemn de cea mai bună calitate şi au fost făcute special tocmai la Viena, acolo unde se dădeau tendinţele în materie de mobilier. 

rebreanu casa

Camera de zi FOTO Cristina Răduţă

Printre piesele de colecţie din muzeu se găsesc şi o mulţime de icoane, unele pictate direct pe sticlă, ouă încodeiate în urmă cu decenii bune şi fel de fel de accesorii care decorau în urmă cu mulţi ani casele simple ale ţăranilor români. Desigur, toate au aparţinut familiei Rebreanu.

CAMERA ARTISTULUI

Piesa de rezistenţă din cochetul apartament este, evident, camera care găzduieşte biroul artistului. Deşi romancierul nu a locuit în această casă, colţişorul pe care îl pot vedea vizitatorii a fost amenajat cu piesele pe care familia Rebreanu le-a avut în casa din localitatea băcăuană Valea Mare, singura proprietate pe care a deţinut-o scriitorul. De asemenea, o mulţime de obiecte dragi lui Liviu Rebreanu au fost aduse aici pentru a reconstitui atmosfera în care lucra artistul, chiar dintr-un apartament de pe bulevardul Regina Elisabeta, o locuinţă în care a trăit o vreme.

rebreanu casa

Biroul lui Liviu Rebreanu FOTO Cristina Răduţă

Biroul la care scria noapte de noapte a rămas neatins de trecerea timpului. Amplasat cu grijă de familia scriitorului pentru a putea fi văzut de toţi curioşii, acesta ocupă un loc de cinste, fiind dovada vie şi încărcată de istorie a locului pe care marele Rebreanu aşternea literă după literă. Ustensile de scris, câteva poze înrămate cu grijă, dar şi celebrele pipe de care nu putea să se despartă au rămas intacte şi se odihnesc pe biroul marelui scriitor.

Printrea acestea, o mulţime de carneţele, cărţi de rugăciune şi cuţite pentru deschiderea scrisorilor sunt aşezate pe biroul din apartamentul din Bucureşti al scriitorului. Lângă birou se odihneşte patul roşu, dar vizibil degradat de trecerea timpului, în care artistul se culca imediat după ce termina de aşternul gânduri pe foile de hârtie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite