Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Secţii COVID pline la Institutul Matei Balş din Capitală. Numărul de persoane infectate aproape s-a triplat în ultimele două săptămâni

5
7 Jul 2022 14:07:30
Autor: News.ro
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Toate cele patru secţii COVID de adulţi şi copii de la Institutul Matei Balş sunt pline. Directorul medical al al unităţii sanitare, medicul Adrian Marinescu, afirmă că în ultimele 2 săptămâni aproape s-a triplat numărul de persoane infectate.

Medicii redeschid compartiment COVID pentru copii la Spitalul „Grigore Alexandrescu”. Demersuri pentru extinderea numărului de paturi se fac şi la Spitalul Victor Babeş.

Dr. Adrian Marinescu a declarat pentru News.ro că toate cele 4 secţii destinate îngrijirii pacienţilor cu COVID-19, a câte 60 de paturi fiecare, sunt pline în acest moment. Secţiile sunt destinate atât copiilor, cât şi adulţilor. Din fericire, spune directorul medical, nu sunt cazuri grave şi nici nu sunt internaţi foarte mulţi pacienţi în secţia ATI a unităţii sanitare. Specialistul recomandă populaţiei prudenţă în perioada următoare şi anumite măsuri de protecţie sanitară, mai ales pentru cei vulnerabili.

„Institutul Matei Balş funcţionează hibrid de ceva vreme, ceea ce înseamnă că adresabilitatea vine şi de la pacienţii covid şi non covid. În ultimele două săptămâni, aproape că s-a triplat numărul de persoane infectate cu SARS-CoV-2.Şi aici mă refer şi la copii şi la adulţi. Nu înseamnă că sunt forme severe, din fericire cei mai mulţi nu au nevoie de spitalizare, dar totuşi, un procent de 20% dintre cei care se prezintă au nevoie să fie internaţi luând în calcul că sunt copii mici, care trebuie să fie monitorizaţi pentru o perioadă de timp, chiar dacă au forme uşoare. Şi atunci este nevoie de locuri de internare pentru aceşti pacienţi pediatrici. Şi nu este suficient ce este în Matei Balş.

Noi acum mergem cu 4 secţii cu paturi pentru pacienţii covid, fără terapie intensivă, vorbim de 4 secţii, 2 de adulţi, 2 de copii, sunt secţii mari, sunt câte 60 de locuri pe fiecare, sunt pline. Vrem să vedem şi patologia care ţine de infecţioase non covid, e logic să fie aşa. Şi atunci toate spitalele trebuie să contribuie, şi mă refer nu numai la pediatrie.

Din fericire paturile de terapie intensivă dedicate covidului nu sunt ocupate în totalitate şi asta este o situaţie care este peste tot în România, pentru că sunt în general forme uşoare, este o diferenţă semnificativă la actualul val, care este un val al infectărilor, dar nu şi al spitalizărilor sau al ocupării celor care sunt de terapie intensivă”, a declarat pentru News.ro medicul Adrian Marinescu.

Sfaturi pentru perioada care urmează

Medicul face un apel la calm şi la prudenţă, mai ales în cazul celor care se ştiu şi cu alte probeme de sănătate. Riscul de infectare cel mai mare este în locurile aglomerate şi  închise, neaerisite.

„Eu aş spune că să rămână calmi, pentru că este, într-adevăr o convieţuire, nu se schimbă lucrurile, doar că ne trebuie prudenţă. Prudenţă pentru cei care sunt vulnerabili oricum şi prudenţă pentru noi toţi, mergem în vacanţe, ne facem programul dar suntem atenţi , pentru că în locurile aglomerate, camerele neaerisite, au un risc de infectare şi cred că trebuie să fim prudenţi”, a precizat directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală.

La Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală se va redeschide în scurt timp secţie pentru tratarea copiilor cu COVID 19. Până acum, în perioada de acalmie care a urmat după valul 5, copiii cu covid 19 şi fără alte patologii erau redirecţionaţi către Institutul Matei Balş.

„Copiii sunt majoritatea cu fenomene respiratorii, cu pneumonie care necesită internare. În ultimul timp nu s-au mai tratat la noi în spital. De două săptămâni a început să crească numărul de cazuri, sunt 4-5 copii depistaţi cu covid 19 într-o gardă. Astăzi conducerea spitalului va decide în ce zonă a spitalului va redeschide un compartiment dedicat special tratării copiilor diagnosticaţi cu boala covid 19”, a declarat pentru News.ro Dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de Copii Grigore Alexandrescu din Capitală.

La Spitalul Victor Babeş din Capitală, secţia Covid-19 este plină, iar conducerea unităţii sanitare va extinde numărul de locuri

În ATI-ul unităţii sanitare sunt internaţi 3 pacienţi cu Covid 19.

„Secţia pe care o dedicasem covidului este plină şi facem demersuri ca să extindem numărul de paturi conform planului de rezilienţă. Secţia iniţială avea 33 de locuri, o să dublăm numărul de locuri, pe acelaşi palier. Deocamdată nu e surclasat ATI-ul, dar sunt în permanenţă cazuri. Avem un ATI mixt acum, din cele 9 locuri 6 sunt dedicate covidului, 3 locuri sunt ocupate în acest moment, dar asta şi din cauză că celelalte 3 sunt într-un proces de renovare.

Tulpinile circulante acum, 4 şi 5, nu diferă faţă de cele omicron originale, dar diferă ca şi transmisibilitate, sunt mult mai contagioase decât primele variante de omicron, aşa că evident pot genera mult mai repede un număr mare de cazuri. Dacă apare brusc un număr mare de cazuri evident că, chiar dacă procentual cazurile severe nu sunt multe, în valoarea absolută vor fi mai multe dacă populaţia afectată va fi mai mare. Atunci apare o potenţială problemă.

Nu se pune problema redeschiderii secţiei externe, suntem un spital făcut pe acel plan de rezilienţă şi recrudescenţă, lucru pe care îl şi punem în aplicare, acum creştem numărul de paturi de covid şi mai scădem din cele de infecţioase dar per total, cel puţin până acum nu se preconizează depăşirea capacităţii spitalului”, a explicat pentru News.ro Dr. Simin Aysel Florescu, managerul unităţii sanitare.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

= aceeaşi mizerie
7.07.2022, 15:26:02

Oau... Șoc și groază... Ipohondri din toate țările, păziți-vă!... Acum, serios, ce se mai tot reîncălzește ciorba asta zborșită, care pute... de la o poștă, a articol plătit de "persoane interesate"?... Ce mai contează numărul de persoane infectate, cînd s-a atins imunitatea de "turma"? Cineva e interesat de menținerea. "bau-bau-ului" ăstuia, nu-i așa?... covid = gripă = același rahat

0 (6 voturi)
Vlad Iulian
7.07.2022, 18:06:14

Covid-ul actual este o gripa banala. Este incomparabil cu ce aveam acum 2 ani. Imunitate zero si un virus MULT mai agresiv decat cel actual. Probabil stirile legate de razboi au devenit plictisitoare si se revine la circul vechi in care trebuie sa stam in casa si sa ne ferim de toti si de toate. Sper sa nu se mai introduca vreo nebunie cum ar fi purtatul mastii pentru ca personal nu am de gand sa mai respect nici o regula.

+2 (4 voturi)
Dobosi Cornel
7.07.2022, 20:30:19

Hai terminati cu prostiile. Nu mai tine!

0 (2 voturi)
Ludwig
7.07.2022, 23:43:44

Eu sunt vaccinat, nu ma interseaza. Parca spuneau ca la 25 de grade moare...ieri au fost 40 de grade...

+1 (1 vot)
Amdo Odma
7.07.2022, 16:55:37

Acum ii tin in spital si pe cei care s-ar putea trata acasa.

-9 (15 voturi)
Modifică Setările