Semafoarele din Capitală, capcane pentru persoanele vârstnice. Două organizaţii au trimis o solicitare Gabrielei Firea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Organizaţiile ActiveWatch şi Optar au trimis miercuri o solicitare primarului Capitalei privind analiza timpilor de semaforizare şi adaptarea lor la nevoilor oamenilor care se deplasează greu.

ActiveWatch şi OPTAR au transmis azi o solicitare în atenţia Primarului General prin care i-au cerut să modifice timpii de semaforizare din Bucureşti, ei vând neadaptaţi nevoilor multor categorii de cetăţeni: bătrâni greu deplasabili, copii, părinţi cu cărucioare, persoane nevăzătoare etc.

„Semafoarele din Bucureşti au prioritate fluidizarea traficului, fără să ţină cont prea mult de securitatea pietonilor. Aşa s-a ajuns la situaţia în care o persoană în vârstă, cu mobilitate redusă, a fost amendată pentru că timpii de semafor mult prea scurţi pentru culoarea verde nu i-au permis traversarea străzii Buzeşti de pe un trotuar pe celălalt. 

Redăm textul integral al solicitării: 

„Stimată doamnă Primar General Gabriela Firea, 

Organizaţiile ActiveWatch şi OPTAR vă scriem prezenta solicitare având în vedere cazul mediatizat ieri, 6 august 2019, când o persoană cu mobilitate redusă în vârstă de 81 de ani s-a angajat în traversarea străzii Buzeşti pe culoarea verde a semaforului, conform declaraţiei acesteia. Pentru că viteza de deplasare este redusă, având în vedere vârsta domniei sale, culoarea semaforului s-a schimbat înainte ca ea să ajungă pe partea cealaltă a străzii. Dincolo de amenda aplicată de forţele de ordine, acest caz deschide un subiect de interes public major: cât de adaptată este infrastructura Bucureştiului la nevoile oamenilor, dar în special a persoanelor cu mobilitate redusă?

Având în vedere că în repetate rânduri v-aţi manifestat dorinţa de a sprijini comunitatea persoanelor vârstnice, având în vedere prevederile Planului de Mobilitate Urban Durabil (a cărui implementare întârzie nejustificat, din punctul nostru de vedere), precum şi obligaţia morală a autorităţilor publice locale de a asigura infrastructură echitabilă, care să permită tuturor categoriilor de persoane la viaţa socială a oraşului, prin prezenta vă solicităm:

a.    Realizarea unui audit cu privire la timpii de semaforizare pentru toate arterele majore din Municipiului Bucureşti;

b.    Implementarea unui timp minim de semaforizare care sa permită traversarea integrală a străzii (pe culoarea verde) la o viteză de 3-4 km/h, în special pentru persoanele care se deplasează cu viteză redusă (bătrâni, persoane în cârje sau baston, persoane cu bagaje voluminoase, persoane în scaun rulant, persoane fără vedere sau cu deficienţe de vedere etc)

c.    Ajustarea timpilor de semaforizare în mod echitabil între modurile de deplasare nemotorizate şi cele motorizate, astfel încât pietonii să nu aştepte mai mult de 60-70 de secunde. 

Considerăm că prioritatea autorităţii publice locale este, înainte de orice, integritatea fizică a persoanelor care îl locuiesc sau îl tranzitează. Din păcate, modelul de semaforizare din Bucureşti a fost utilizat să faciliteze exclusiv fluidizarea traficului, prin creşterea timpilor de semaforizare pentru traficul motorizat, reducerea şi rărirea timpilor de semaforizare pentru pietoni. Iar fiecare nouă măsură de fluidizare nu face decât să facă şi mai dificilă şi nesigură traversarea pietonală a străzilor, descurajându-se mersul pe jos, cea mai ieftină si simplă formă de mobilitate urbană.

Principiile mobilităţii urbane durabile, aşa cum reies chiar din documentul asumat de Primăria Municipiului Bucureşti, pun pe primul loc pietonul şi securitatea acestuia. Ajustarea timpilor de semafor este una dintre cele mai simple măsuri, cu un posibil impact major asupra locuitorilor oraşului care aleg să de deplaseze din postura de persoane vulnerabile la trafic”, arată cele două organizaţii. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite