UPDATE Sindicaliştii de la metrou şi RATB au amânat din nou greva. USLM: „Ne aflăm în negocieri“. Oprescu: „cererile sindicaliştilor RATB, nefondate“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sindicaliştii de la METROREX şi RATB au amânat greva programată pentru zilele de luni şi marţi, între orele 4.00 şi 16.00, după ce au purtat mai multe discuţii cu reprezentanţii Metrorex, vineri după masă. Este a doua oară când aceştia ameninţă cu greva, ca mai apoi să o amâne.

UPDATE 14.10 Sindicaliştii din cadrul USLM au anunţat, printr-un comunicat de presă emis către redacţia „Adevărul“, că vor suspenda greva programată pentru luni. „Ca urmare a aprobării Memorandumului de către Guvernul României privind unităţile subvenţionate, precum şi a negocierilor ce se derulează la sediul Metrorex (Ministerul Transporturilor), USL Metrou suspendă greva propriu – zisă care era programată pentru luni, 14.10.2013. În aceste condiţii se suspendă şi greva de solidaritate a sindicatelor din RATB“, se arată în comunicatul de presă citat.

UPDATE 14.00 Primarul Sorin Oprescu a declarat, în cadrul unei vizite de verificare a lucrărilor de la Pasajul Mihai Bravu - Splaiul Unirii, că cererile sindicaliştilor de la RATB sunt nefondate. Declaraţia vine pe fondul grevei anunţate de sindicaliştii de la metrou, grevă la care ar urma să se solidarizeze şi angajaţii de la RATB.


Oprescu i-a acuzat pe angajaţii de le RATB că au folosit cele 61 de milioane de lei primite prin subvenţie pentru a cumpăra „brice, ace şi popice“, în loc să-şi plătească dările către ANAF. Primarul a mai declarat că acest lucru constituie o infracţiune şi că, în consecinţă, a adresat o plângere penală împotriva sindicaliştilor. Sorin Oprescu a mai spus că el i-a asigurat pe angajaţii RATB că vor avea banii de salarii până la sfârşitul anului, dar că negocierea contractului colectiv de muncă la nivel de ţară iese din atribuţiile sale. De asemenea, Primarul i-a asigurat pe bucureşteni că, şi dacă greva va avea loc, RATB trebuie să menţină în funcţiune 30% din serviciile sale, conform legii. 

UPDATE 13.40 Vicepreşedintele USLM, Marian Bărăgău, a declarat pentru adevarul.ro că în acest moment se poartă negocieri şi că o dată ce se va ajunge la o concluzie vor anunţa public decizia legată de greva de la metrou programată pentru începutul săptămânii viitoare.

--------------------------------

„În acest moment, greva celor de la metrou este sigură dacă problemele nu vor fi soluţionate până luni, iar noi ne vom solidariza cu ei marţi, dacă nu sunt rezolvate revendicările", a declarat Vasile Petrariu, lider sindical RATB.

Potrivit liderului sindical RATB, angajaţii transportului public de suprafaţă din Capitală se solidarizează cu cei de la metrou "pentru a-i ajuta pe aceştia", dar şi pentru că în două luni va expira şi contractul colectiv de muncă al lor şi vor, prin această formă de protest, să tragă un semnal de alarmă faţă de factorii responsabili.

În 26 septembrie, preşedintele Unităţii Sindicatului Liber Metrou (USLM), Ion Rădoi, anunţa că greva generală la metrou şi RATB, anunţată iniţial pentru 30 septembrie, a fost amânată pentru luni, 14 octombrie, pentru a putea continua negocierile cu echipa guvernamentală.

„Ca urmare a negocierilor începute pe data de 18 septembrie, între reprezentanţii Federaţiei din Trasporturi, Transloc şi Servicii Publice «ATU - România» şi echipa guvernamentală, dar în primul rând din respect pentru cei peste 700.000 de călători care folosesc zi de zi metroul bucureştean, greva propriu-zisă de la metrou anunţată pentru data de 30 septembrie 2013 se va amâna până pe data de 14 octombrie 2013. În acest timp negocierile vor continua şi sperăm că se vor găsi şi soluţii", a spus Rădoi, citat într-un comunicat de presă.

Liderul sindical a precizat atunci că şi greva de solidaritate de la RATB a fost amânată tot până în 14 octombrie.

„Adevărul“ au scris în exclusivitate despre adevărata miză a grevei cu care ameninţă sindicaliştii de la metrou, aşa cum surse din cadrul Metrorex au declarat. Greva prin care sindicaliştii de la metrou ameninţă încă o dată compania Metrorex scoate la suprafaţă o poveste care pleacă din anii 1990, atunci când conducerea Sindicatului de la Metrou primea în administraţie, prin firma Sindomet, toate spaţiile publicitare şi comerciale din subteran. În continuare, majoritatea profitului intră chiar în conturile acestei firme. Surse din Metrorex spun că ar urma rezilierea contractului.

Sindicaliştii Metrorex l-au abordat pe premierul Victor Ponta, în 25 septembrie, pe şantierul Magistralei 5, şi i-au solicitat să îi primească la Guvern pentru a discuta despre indexarea salariilor, spunându-i că nu dispune de toate datele şi că îi vor prezenta ei situaţia corectă.

Ponta a arătat că declanşarea grevei la metrou nu ar fi un gest corect şi de bun-simţ, în condiţiile în care Metrorex beneficiază de subvenţii de la buget, respectiv din încasările strânse de la toţi românii, nu doar de la bucureşteni.

"Evident că îmi doresc să nu existe grevă la metrou. Noi dăm în fiecare an subvenţie la metrou din banii tuturor cetăţenilor României, şi cel din Sălaş, şi cel din Botoşani plăteşte pentru metrou, aşa încât asta ar mai lipsi acum, să avem şi o grevă. Cred că nu ar fi corect şi de bun-simţ", a spus Ponta. El a precizat că ministrul Transporturilor şi ministrul delegat pentru Buget vor continua dialogul cu sindicatele.

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, declara, în 20 septembrie, că a avut o discuţie cu reprezentanţii Metrorex pe subiectul protestului organizat în Capitală şi a estimat că se va stinge conflictul în urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finanţe.

Mănescu a precizat că în situaţia în care protestul de la metrou va avea loc, se vor gândi "măsuri alternative" de deplasare pentru bucureşteni pentru perioada întreruperii circulaţiei cu metroul. Sindicaliştii anunţau în 4 septembrie că dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate, în 30 septembrie vor opri lucru pe termen nelimitat, atât la metrou, cât şi la RATB.

Aceştia cer modificarea legislaţiei sociale în vigoare şi reclamă imposibilitatea negocierii contractelor colective de munca, fondul de salarii fiind blocat la nivelul anului 2008.

În 17 septembrie, angajaţii de la metrou au fost în grevă de avertisment, activitatea fiind oprită între orele 4.00 şi 6.00. La o zi după greva de avertisment de la metrou, peste 3.000 de sindicalişti au participat la un miting la sediul Guvernului şi la un marş până în Piaţa Constituţiei.


Citeşte şi:

EXCLUSIV Adevărata miză a greviştilor de la metrou: spaţiile comerciale care aduc peste un milion de lei anual firmei USLM. Metrorex va rezilia contractul

Greva prin care sindicaliştii de la metrou ameninţă încă o dată compania Metrorex scoate la suprafaţă o poveste care pleacă din anii 1990, atunci când conducerea Sindicatului de la Metrou primea în administraţie, prin firma Sindomet, toate spaţiile publicitare şi comerciale din subteran. În continuare, majoritatea profitului intră chiar în conturile acestei firme. Surse din Metrorex spun că ar urma rezilierea contractului.

Ce spun Ponta, ministrul Mănescu şi directorul Metrorex despre grevă

În timp ce premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, au inaugurat începerea forărilor la magistrala 5 de metrou, lucrări ce au înregistrat întârzieri de un an, angajaţii Metrorex anunţă că nu vor să renunţe la greva generală anunţată pentru luni, 30 septembrie.

Directorul Metrorex: „Nu există penalizări pentru întârzieri“. Câţi oameni vor circula cu metroul în Drumul Taberei

Reprezentanţii Metrorex au anunţat că începând de miercuri, 25 septembrie, cele două utiliaje de tip TBM, botezate Varvara şi Filofteia, vor începe munca, prima care va începe fiind Filofteia. Săpăturile vor fi făcute la tunelurile care vor lega cartierul Eroilor de Drumul Taberei. Premierul Victor Ponta şi ministrul Transporturile, Ramona Mănescu, au fost prezenţi la inaugurarea şantierului.

Ramona Mănescu dezamorsează greva de la metrou, dar se pregăteşte de „măsuri alternative” dacă negocierile eşuează

Ministrul Transporturilor, Ramona Mănescu, estimează că se va stinge conflictul de muncă de la Metrorex în urma negocierilor purtate cu Ministerul de Finanţe, dar caută „măsuri alternative” de deplasare pentru bucureşteni în cazul în care circulaţia se va opri atât la metrou, cât şi la RATB.

FOTO Peste 3.000 de sindicalişti Metrorex şi RATB au mărşăluit din Piaţa Victoriei spre Piaţa Constituţiei

Peste 3.000 de sindicalişti au mărşăluit din Piaţa Victoriei, pe traseul Calea Victoriei - Podul Naţiunile Unite - Bulevardul Naţiunile Unite - Bulevardul Libertăţii, până în Piaţa Constituţiei, unde au protestat până în jurul orei 15.30.

15% dintre bucureşteni au renunţat la transportul în comun. Motivele RATB: criza financiară, Metrorex şi scăderea numărului de locuitori

Un studiul al Institutului Naţional de Statistică publicat recent arată că 15% dintre bucureşteni au renunţat, în perioada 2002-2012, la transportul în comun de suprafaţă. adevarul.ro a vorbit cu reprezentanţii Regiei Autonome de Transport în comun pentru a vedea care sunt motivele.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite