Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Dumitru Coarnă are interdicţie să mai facă declaraţii publice despre comisarul-şef Radu Gavriş

8
13 Jan 2021 18:03:25
Autor: Simona Voicu
Dumitru Coarnă şi Radu Gavriş
Dumitru Coarnă şi Radu Gavriş

Dumitru Coarnă, fost preşedinte al Federaţiei Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual (FSNPPC) din România, în prezent deputat, a fost obligat de către judecători să nu mai facă nicio declaraţie publică la adresa comisarului-şef Radu Gavriş, prim-adjunct al şefului Poliţiei Capitalei.

Comisarul-şef Radu Gavriş, unul dintre cei mai apreciaţi poliţişti din România, a decis să îşi apere reputaţia în instanţă, în urma scandalului din toamna anului trecut, când şeful demisionar al Poliţiei Române, chestorul Liviu Vasilescu, a decis detaşarea sa într-unul din judeţele cu cea mai scăzută rată a infracţionalităţii. 

Pe lângă contestarea deciziei de detaşare din funcţia de prim adjunct al şefului Poliţiei Capitalei pe aceeaşi funcţie la Poliţia Harghita, Radu Gavriş l-a acţionat în instanţă şi pe contestatarul său public, liderul FSNPPC, Dumitru Coarnă, în prezent deputat PSD de Călăraşi.

Gavriş a solicitat instanţei să îl oblige pe Coarnă să achite 50.000 de euro cu titlu de daune morale şi să îşi ceară scuze public pentru prejudiciile aduse.

Anul trecut, în urma scandalului iscat la înmormântarea interlopului Emi Pian, Dumitru Coarnă a avut mai multe ieşiri publice la posturi de televiziune şi redacţii de ziare, acuzând că Radu Gavriş ar fi ”cârtiţa” care a furnizat ziariştilor imaginile care îl surprindeau pe fostul şef al Poliţiei Române, în miez de noapte, la ”negocieri” cu interlopii din clanul Duduianu.

Sindicalistul a mai afirmat public şi că Radu Gavriş ar avea probleme penale, acuzându-l că ar fi falsificat pontaje sau că ofiţerul s-ar fi opus unor percheziţii.

„E director adjunct la Poliţia Capitalei. El visează de mic să ajungă inspector general. A falsificat nişte ştate de plată în decursul anilor. Are probleme penale. Eu vorbesc pe probe. E vorba de ştate de plată, sunt unii la pensie pe statele de plată falsificate de domnul Gavriş”, a declarat Dumitru Coarnă la Gândul live.

Considerând că acuzaţiile i-au adus o gravă atingere a demnităţii şi a onoarei, Radu Gavriş l-a dat în judecată pe Dumitru Coarnă, arătând că liderul de sindicat a dus o adevărată campanie de denigrare împotriva sa, acuzaţii care nu au nicio bază factuală dar care au contribuit la decizia de detaşare a sa în judeţul Harghita (decizie a căror efecte au fost, ulterior, suspendate de instanţă).

În paralel, comisarul-şef Gavriş a introdus o a doua acţiune solicitând judecătorilor să emită o ordonanţă preşedinţială prin care să îl oblige pe Dumitru Coarnă să nu mai facă nicio declaraţie publică la adresa sa. În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5, a respins cererea ofiţerului, invocând că o aprobare a solicitării ar însemna o antepronunţare pe fondul cauzei.

„Afirmaţiile defăimătoare făcute în mod repetat de pârât sunt doar acuzaţii mincinoase şi declaraţii denigratoare toate nefondate, care nu au niciun fel de suport probator, care să fie susţinut de pârât, cu o bază factuală inexistentă. Declaraţiile pârâtului au un mare impact mediatic şi sunt preluate în toată mass-media şi în presa scrisă, inclusiv mediul online”, a arătat Radu Gavriş în acţiunea introdusă în instanţă.

Dumitru Coarnă s-a apărat în instanţă, invocând că „nu este responsabil de modalitatea în care presa tipărită sau cea online gestionează informaţia ”. În legătură cu aspectele afirmate în mass-media, el a invocat dispoziţiile art. 30 din Constituţia României cu privire la libertatea de exprimare, precum şi jurisprudenţa Curţii Europene a Drepturilor Omului.

În primă instanţă, Judecătoria Sectorului 5 Bucureşti a respins solicitarea lui Radu Gavriş, invocând că nu sunt îndeplinite condiţiile legale şi că o soluţie favorabilă ar presupune o antepronunţare pe fondul cauzei.

Comisarul-şef Gavriş a contestat hotărârea, iar Tribunalul Bucureşti i-a dat câştig de cauză, decizia instanţei de fond fiind desfiinţată.

„În ceea ce priveşte urgenţa, tribunalul apreciază îndeplinită condiţia, având în vedere consecinţele care se pot produce asupra imaginii reclamantului, greu de înlăturat dacă s-ar proba ulterior că afirmaţiile pârâtului făcute în spaţiul presei scrise şi audio-vizuale au fost de natură ilicită, iar ele au fost propagate în continuare în spaţiul public pe toată durata soluţionării dosarului de fond. Tribunalul are în vedere că subiectele puse în discuţie de pârât în presă sunt de un deosebit interes pentru public şi sunt intens urmărite şi comentate ulterior, dar şi preluate de alte publicaţii ori posturi de televiziune, inclusiv pe youtube, cum a dovedit apelantul-reclamant” au motivat judecătorii Tribunalului Bucureşti.

Aceste considerente, în opinia instanţei, fac dovada îndeplinirii condiţiei privind paguba iminentă, date fiind valorile încălcate fiind adeseori greu sau chiar imposibil de reparat ulterior constatării unei încălcări ilicite.

”Măsura nu este de natură a conduce la o soluţionare în fond a cauzei, cum în mod eronat a reţinut instanţa de fond, întrucât nu se pune în discuţie fondul dreptului, numai limitarea în timp a reluării în spaţiul public a chestiunilor invocate de reclamant pe fondul pricinii ca fiind de natură a aduce grave atingeri dreptului său la imagine, a relaţiilor sociale, profesionale şi de familie ale acestuia”, au conchis judecătorii instanţei de control judiciar.

Până la soluţionarea dosarului privind răspunderea civilă a lui Dumitru Coarnă pentru acuzaţiile aduse lui Radu Gavriş, sindicalistul-deputat nu mai are voie să facă nici o declaraţie publică la adresa ofiţerului.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Comisarul-şef Radu Gavriş se întoarce la Poliţia Capitalei. Instanţa a suspendat detaşarea dispusă de Liviu Vasilescu înainte să demisioneze

După ce a încercat să-l schimbe de două ori din funcţie, Carmen Dan l-a avansat pe şeful Serviciului Omoruri, Radu Gavriş, adjunct la Poliţia Capitalei

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Aurel Paun
13.01.2021, 19:32:56

Lui Dumitru Coarna, fost sef de sindicat in MAI, pensionat anticipat pe caz de boala inchipuita, devenit membru PSD si proptit in Parlament, ar trebui sa i se interzica orice declaraatie publica. Acest individ este isteric si coleric si in studiourile TV nu este capabil sa se abtina si sa nu intrerupa interlocutorii cu urletele lui. Nu stiu dece moderatorii TV doar il amenita ca-i "taie microfonul" si nu-l da afara.

+5 (5 voturi)
Un cititor
13.01.2021, 19:40:04

Daca era vorba de o alta persoana/individ, nu ar fi fost posibila sentinta.... sa zic asa. Dar..... aceasta lichea PSD-ista "Goarna", merita chiar mai multa "atentie" din partea legii. El e un Dedi----de la Rahova. Ce bolnavior era ...si ce fite facea despre boala lui, vis -a -vis de purtarea mastii !!! Vad ca s-a linistit. Nu i-a mers. De ce n-o sta, ticalosul, acasa daca-i bolnav?! bolnav......la picioare, la cap sau oriunde ?! Ce cauta in parlament ?!

+5 (5 voturi)
dobrita sorin
13.01.2021, 19:59:39

Cred ca un asemenea individ indoielnic, sulfuros si fetid, este in elementul sau, ca mucul in latrina, in grupul parlamentar psd si, in general, in parlament.

+4 (4 voturi)
nea fane
13.01.2021, 20:06:26

Acest militan Coarna este cu adevarat un CORN. In satul meu, cornii sunt niste oameni cam ,,tracniti", cu multe lipsuri la mansarda din perioada celor ,,7 ani" de-acasa. Asa cum a fost,asa a ramas! Oare pensia de boala i s-a dat ,,pe bune"? N-ar trebui cautat un pic la dosar??

+5 (5 voturi)
om bun
13.01.2021, 21:28:24

Acest individ cu aere de excroc pe nume Coarna trebuie sa se abtina de la aprecieri la adresa unor oameni , activitatea acestui individ trebuie verificata pas cu pas iar daca a incalcat legea ceea ce cred trebiue deferit justitiei fara menajamente ,daca s-a pensionat pe caz de boala sa se verifice daca este intradevar bolnav si de ce boala sufera ,un om bolnav isi trateaza boala nu candideaza pentru parlament,un trombonist ca toti militieni iesiti la pensie dupa care se angajeaza la stat ,asa oameni asa tara sau asa tara asa oameni cum o fi mai corect sa ne spuna el trombonistul de serviciu Coarna.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările