Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Facturile bucureştenilor la energie ar putea scădea cu 50% de la anul. Ce prevede Master Planul energetic al Capitalei propus de Sorin Oprescu

5
24 Oct 2013 12:45:09
Autor: Ionut Ungureanu
Sorin oprescu, primarul general al Capitalei FOTO Adevărul
Sorin oprescu, primarul general al Capitalei FOTO Adevărul

Primaul Capitalei, Sorin Oprescu, a prezentat astăzi, în cadrul conferinţei Lumina LED 2013, Master Planul energetic al Bucureştiului, care ar urma să fie aplicat în primele şase luni ale anului viitor. La conferinţă a participat şi Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii de la Camera Deputaţilor, care a precizat ca acest master plan va funcţiona pilot în Bucureşti, urmând să fie aplicat în toate oraşele ţării.

Master Planul energetic al Capitalei va fi aplicat, potrivit primarul general al Capitalei, în primele şase luni ale anului următor şi presupune, pe lângă fuzionare Elcen cu RADET, iluminatul stradal cu LED-uri, eficientizarea sistemului energetic prin modernizarea CET-urilor, precum şi crearea a două centre de cogenerare, în nordul şi în sudul Capitalei, cu fonduri europene. Potrivit lui Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, acest master plan va funcţiona pilot pentru Capitală, după care ar urma să fie aplicat în toate oraşele ţării.

„Fără Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii de la Camera Deputaţilor, nu am fi reuşit semnarea memorandumului de unire a Elcen cu RADET şi respectiv eficientizarea sistemului după unire şi modernizare a CET-urilor“, a declarat Sorin Oprescu, la începutul conferinţei Lumina LED 2013.

De asemenea, primarul Capitalei a precizat că se cheltuiesc circa 250 de milioane de euro anual pentru subvenţia la căldură, un alt motiv pentru care fuziunea şi modernizarea sistemului sunt necesare. Practic, Master Planul energetic al Capitalei constă în fuziunea Elcen cu RADET, în modernizarea CET-urilor, dar şi în trecerea în timp la iluminare cu LED-uri.

„Momentan, Master Planul este în facere, dar el indirect s-a aplicat şi până acum prin trecerea unei părţi a reţelei de transport al curentului (de exemplu stâlpi) în administrarea Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), dar şi trecerea pe LED. Trecerea iluminatului stradal pe LED este necesară, dar este nevoie de finanţare, făcând referire la atragerea fondurilor UE“, a mai precizat Oprescu.

Iluminatul stradal ne costă anual 76 de milioane de lei. Prin acest Master Plan se va reduce consumul cu circa 30%. „Se lucrează de trei ani la acest plan care va fi aplicat în primele şase luni anului viitor“, a explicat Oprescu.

Parte din acest plan va fi aplicat pentru finanţare europeană, cum ar fi cel legat de iluminatul public şi cel din clădirile publice. De asemenea, PMB a depus deja două proiecte pentru două centre de cogenerare în nord şi în sud, pe exerciţiul 2014-2020. 

Iulian Iancu a declarat că, după aplicarea în totalitate a acestui Master Plan, factura consumatorului casnic va scădea cu 50%. Master Planul mai trebuie avizat şi de experţii în energie pentru a putea şi finalizat.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

tampa_killer
24.10.2013, 13:50:49

In primul rand nu am citit articolul. Comentez. de ce? Simplul fapt ca S Oprescu a facut un master plan imi arata ca este doar vorbarie. Asa ca.. pt ce sa citesc? Ca sa vad ce minte?

Cornel Cristescu
24.10.2013, 19:46:27

Nu e vorbarie, Sorin Oprescu este foarte bine intentionat. Dar sunt niste "baieti destepti", in diferite domenii, care nu au nici un interes ca bucuresteanul de rand sa aiba o liniste prin portofel. Prietenii stiu de ce!

tampa_killer
24.10.2013, 21:25:09

cat la suta din ce a promis a realizat?

Ara Brandiana
24.10.2013, 14:35:32

"Momentan Master Planul este in facere" ....Este cumva si in dureri?

Comunitatea Ro
24.10.2013, 21:59:11

cam tot ce a zis pana acum Oprescu a facut. si ce au zis altii inaintea lui. Sper sa ajunga sa termine sia sta!

Modifică Setările