Sorin Oprescu: „Stă în puterea noastră ca Bucureştiul să devină a cincea capitală dunareană“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Oprescu a participat la deschiderea primului Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării FOTO PMB
Sorin Oprescu a participat la deschiderea primului Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării FOTO PMB

Primarul general, Sorin Oprescu, a participat astăzi la deschiderea primului Forum Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, care are loc zilele acestea la Regensburg, Germania. Edilul a subliniat faptul că Bucureştiul trebuie să devină cea de-a cincea capitală dunăreană.

La eveniment au participat Johannes Hahn, comisarul Uniunii Europene pentru Politica Regională, Emilia Muller, ministrul de stat pentru Afaceri Europene din Guvernul din Bavaria, primarul oraşului Regensburg, Hans Schaidinger, precum si alţi oficiali europeni, dar şi reprezentanţi ai oraşelor dunărene.

Sunt mândru ca fac parte din delegaţia României care susţine astăzi, la Regensburg, strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, cu atât mai mult cu cât Romania, alături de Austria, a stat la baza acestei iniţiative. Eu am credinţa că este timpul oraşelor, este timpul regiunilor, înaintea Guvernelor. Doresc să vorbesc despre Bucureşti, despre Capitala României. Suntem determinaţitransformăm capitala într-un oraş la Dunăre“, a declarat primarul general.

Edilul şef al Bucureştiului a subliniat că „împreună, oraşele şi regiunile Dunării pot clădi o Europă mai competitivă şi mai puternică“.

Acţiunea dezvoltată de Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) este canalul care va face ca Bucureştiul să devină port la Dunăre. Acesta este un deziderat al românilor de mulţi ani, primele idei concrete în acest sens fiind lansate de aproape două secole.

„Sunt ferm convins ca stă în puterea noastră ca Bucureştiul să devină a cincea capitală dunareană şi să se alăture celorlalte patru capitale dunărene, Viena, Bratislava, Budapesta si Belgrad“, susţine Sorin Oprescu.

Regensburg, oraşul care astăzi găzduieşte această primă ediţie a Forumului Anual al Strategiei Dunării, a fost în urmă cu câţiva ani unul dintre cele mai sărace din Bavaria. Astăzi, tocmai prin schimbarea abordarii şi implicarea factorului local, acest oraş istoric se situează între primele zece ale Germaniei.

Forumul Anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunarii, organizat de Comisia Europeană şi Guvernul din Bavaria, este prima întâlnire de acest gen de la lansarea strategiei Dunării, în anul 2011.

SUERD este un instrument comunitar de cooperare macro-regională în cadrul Uniunii Europene, la care sunt invitate să participe cele 14 state membre UE si terţe din bazinul Dunării (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, România, Cehia, Slovenia, Croaţia, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Bosnia-Herţegovina şi Muntenegru).

Strategia a fost elaborată de Comisia Europeană în 2010, pe baza contribuţiilor aduse de statele riverane, inclusiv România. În prezent, Strategia Dunării se află în faza de implementare.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite