Stare de alertă în Sectorul 1 al Capitalei din cauza gunoaielor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea
FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

În Sectorul 1 al Capitalei a fost declarată Stare de Alertă în urma crizei gunoaielor, a anunţat prefectul Capitalei, Alin Stoica.

Decizia vine după ce primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a cerut din nou Prefecturii Capitalei să declare starea de alertă în sector pentru 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzate de necolectarea gunoiului de către Romprest Service SA.

„Am transmis către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă acordul pentru declararea stării de alertă”, a anunţat vineri dimineaţa prefectul Capitalei.

Starea de alertă se va institui timp de 30 de zile începând cu miezul nopţii.

Prefectul spunea joi dimineaţă că se va încerca găsirea unei soluţii alternative, iar dacă nu se va reuşi acest lucru, va da curs solicitării.

Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 1 a cerut, miercuri seară,  Prefecturii Municipiului Bucureşti să declare starea de alertă pe o perioadă de 30 de zile, din cauza situaţiei sanitare cauzată de necolectarea gunoiului de către Compania Romprest Service SA.

De asemenea, Consiliul Local al Sectorului 1 a fost convocat, pentru vineri, la ora 12.00, în vederea discutării rezilierii contractului cu Romprest. Primăria estimează că s-au acumulat aproximativ 2.691 tone de deşeuri generate de populaţie, instituţii publice şi agenţi economici.

Clotilde Armand: Gestul Romprest aminteşte de apucăturile Mafiei italiene

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a făcut anunţul privind solicitarea către prefect şi pe Facebook, unde acuză că Romprest continuă şantajul:

"Firma de salubrizare continuă să nu-şi facă treabă şi continuă şantajul lăsând gunoiul în tot Sectorul 1 neridicat chiar dacă facturile plătite şi serviciul public delegat nu poate fi întrerupt - aşa cum foarte clar spune legea salubrizării şi regulamentul de salubrizare.

Victimele? Noi toţi. Gestul acestei societăţi aminteşte de apucăturile Mafiei italiene privind criza deşeurilor şi incapacitatea statului să se apere în faţa fărădelegilor. Pentru că există un anumit contract între Primărie şi societatea respectivă, contract de pe urmă căruia beneficiază mulţi mulţi politicieni".

Scandalul dintre Romprest şi Primăria Sectorului 1 al Capitalei este doar cel mai recent act al unui război care durează de aproape 15 ani, de când Romprest asigură salubrizarea acolo. Acum, conflictul a izbucnit la finalul lunii mai, când Romprest a oprit colectarea gunoiului în sectorul 1, pe motiv că primăria nu i-ar fi plătit facturile.

Clotilde Armand a cerut şi în 4 iunie Prefecturii Bucureşti să declare stare de alertă în Sectorul 1, dar prefectul Alin Stoica a respins cererea. El susţinea că "ameninţarea nu este suficient de gravă" pentru a fi luate măsuri de urgenţă. Soluţia anunţată atunci a fost că îşi va asuma plata sortatorilor în mod direct, "astfel încât să degreveze Romprest de această obligaţie şi să îi permită să efectueze în continuare serviciul fără niciun fel de opriri”.

În urmă cu trei săptămâni, Romprest anunţa că va sista curăţarea străzilor din cauza neplăţii datoriilor pe care Primăria Sectorului 1 le are faţă de companie.

Mai mult, la începutul lunii iunie, Romprest preciza că, deşi compania vrea să ridice deşeurile, nu are unde să le ducă, deoarece staţiile de sortare nu le mai acceptă din cauza datoriilor neachitate de PS1.

O situaţie similară s-a întâmplat şi la finalul lunii noiembrie 2020, când timp de câteva săptămâni, firma Romprest nu a mai ridicat deşeurile din Sectorul 1, din cauză că Primăria avea la vremea respectivă facturi neplătite de 94 milioane lei. Primarul Clotilde Armand a declarat atunci că facturile ar fi umflate şi din această cauză nu le plăteşte.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite