START LA EXAMENE Peste 190.000 de absolvenţi de gimnaziu vor susține luni proba la română de la evaluarea naţională

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Elevii clasei a VIII-a vor participa luni la prima probă din cadrul evaluării naționale. Examenul la limba și literatură română se va desfășura începând cu ora 9.00. Testarea va fi susținută de 190.291 de elevi, în 4.516 școli.

Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) informează că proba la limba și literature română a evaluării naționale va avea loc luni, începând cu ora 9.00. Accesul elevilor în săli este permis cel mai târziu cu 30 de minute înainte de începerea examenului, respectiv până la ora 8.30, în fiecare zi în care se desfăşoară probele scrise. Evaluarea naţională se desfăşoară, anual, într-o singură sesiune, precizează MECTS.

Centrul Naţional pentru Evaluare şi Examinare (CNEE) a elaborat 10 variante de subiecte, în conformitate cu programa pentru evaluarea naţională la clasa a VIII-a şi cu modelul evaluărilor internaţionale. Subiectele au un nivel mediu de dificultate şi permit rezolvarea lor în 120 de minute.

Extragerea variantei de subiect va avea loc în dimineaţa zilei de 25 iunie, aceasta urmând să fie transmisă către toate cele 1.387 de inspectorate școlare județene.
După finalizarea fiecărei probe scrise a evaluării naţionale, CNEE va publica pe site-ul oficial (http://subiecte2012.edu.ro) atât varianta extrasă, cât şi baremul de evaluare şi de notare pentru disciplina corespunzătoare.

Copiatul, taxat sever

„Sălile în care se susţine examenul vor fi, în prealabil, adaptate astfel încât elevii să fie aşezaţi câte unul în bancă, în ordine alfabetică. Pe uşa fiecărei săli se va afişa lista nominală cu elevii, dar şi avertismentul prin care se anunţă că este strict interzis accesul cu materiale ajutătoare, mijloace electronice de calcul sau de comunicare. Frauda şi tentativa de fraudă atrag după sine eliminarea din sală şi acordarea notei 1 la lucrarea respectivă. Supravegherea este asigurată, pentru fiecare sală, de doi asistenţi, cadre didactice de altă specializare decât cea corespunzătoare disciplinei la care se susţine proba, proveniţi din unitatea de învăţământ în care are loc examenul‟, precizează MECTS.

Potrivit reprezentanţilor instituțuei, fiecare sală de examen va fi dotată cu camere de supraveghere video. Metodologia în vigoare prevede că evaluarea lucrărilor este făcută de către doi profesori din unitatea respectivă de învăţământ, de regulă unitate şcolară cu personalitate juridică. În cazul în care nu există câte doi profesori la disciplinele la care se susţine evaluarea naţională, va fi solicitat un cadru didactic din cea mai apropiată unitate de învăţământ.

Evaluarea lucrărilor se face cu respectarea strictă a baremului unic de evaluare şi de notare, pe baza unui punctaj pe o scară de la 1 la 100. Se vor acorad 10 puncte din oficiu, iar 90 de puncte vor fi primite pentru răspunsurile corecte şi complete. După evaluare, fiecare profesor va stabili nota prin împărţirea la 10 a punctajului obţinut de elev, fără rotunjire, şi o va trece pe lucrare. În cazul în care diferenţa dintre notele celor doi evaluatori este de cel mult un punct, se calculează şi se trece pe lucrare nota finală, calculată ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de cei doi profesori evaluatori. Această notă este cea care se va lua în calcul pentru media de admitere în clasa a IX-a.

MECTS interzice cu desăvârşire colectarea sau favorizarea acţiunii de colectare a unor fonduri materiale sau băneşti de la elevi, de la părinţii acestora sau de la orice persoană care are rude în rândul elevilor, fonduri care au ca destinaţie asigurarea meselor sau a altor beneficii pentru membrii comisiilor din unităţile de învăţământ sau din centrele zonale de evaluare.

Evaluarea naţională la clasa a VIII-a va continua marţi, 26 iunie, cu proba la limba şi literatura maternă, iar miercuri, 27 iunie, cu proba de matematică.

Afişarea primelor rezultate este programată vineri, 29 iunie, până la ora 14.00. În aceeaşi zi, în intervalul orar 14.00-18.00, pot fi depuse contestaţiile. Acestea vor fi soluţionate în zilele de 30 iunie şi 1 iulie. Afişarea rezultatelor finale va avea loc în data de 2 iulie.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite