STUDIU Bucureştenii sunt cei mai mari băutori de vin din țară. Cât cheltuiesc românii pe alcool

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Harta consumului de alcool din România indică faptul că bucureştenii sunt cei mai mari consumatori de vin din ţară. Berea este totuşi băutura preferată, la nivel naţional, de locuitorii de la oraş, vinul se regăsesşte, în principal, în paharele din mediul rural.

Un român cheltuie, în medie, 5,48 lei lunar pe băuturi alcoolice, din care 3,21 lei sunt daţi pe bere, 1,19 lei – pe vin şi 0,53 lei pe ţuică, potrivit unui studiu realizat de Institutul Naţional de Statistică.

Bucureştenii preferă să dea banii pe vinuri, iar în centrul ţării se bea bere. Locuitorii Capitalei şi din Ilfov dau, în medie, 2,89 lei pe luna pentru 0,33 litri de vin. Pe locul al doilea în topul băutorilor de vinuri sunt locuitorii din Nord-Est, cărora le parvin 1,25 lei cheltuiţi pe cap de locuitor, urmaţi de cei din centrul României, unde se alocă, în medie, 1,22 lei pentru vin pe lună.

Tot în centrul României sunt şi cei mai mari băutori de bere. Aici, românii beau, în medie 1,13 litri pe cap de locuitor, pentru care scot din buzunar 3,86 lei.  Regiunea Sud-Vest Oltenia este pe locul doi la ridicatul halbelor de bere. Oltenii beau, în medie,1,25 litri pe cap de locuitor, care îi costă 3,74 lei şi devansează Bucureştiul, unde se bea doar un litru pe lună, la preţul de 3,65 lei.

Pe categorii de vârstă, ţuica este preferata pensionarilor. Cea mai multă se bea în Nord-Vestul ţării, adică 0,042 litri pe cap de locuitor, însemnând o cheltuială medie de 0,88 lei. Pe locul al doilea sunt consumatorii din Sud Muntenia, unde se cheltuie 0,79 lei. Centrul ţării este în top trei şi la categoria băuturilor spirtoase, pe poziţia a treia, „investiţia” medie nu depăşeşte 0,66 lei pe cap de locuitor însă.

Din punct de vedere al încadrării în muncă, salariaţii sunt  pe primul loc la consumul de vin şi bere.

În ceea ce priveşte consumul în funcţie de mediul de rezidenţă, concluziile studiului indică faptul că orăşenii consumă mai multă bere (3,25 de lei pe cap de locuitor faţă de 3,16 lei), iar românii din mediul rural preferă vinul (1,53 de lei faţă de 0,78 de lei) şi ţuica (0,60 de lei faţă de 0,48 de lei), informează economica.net.

Urmăreşte-ne şi pe FACEBOOK ca să fii la curent cu tot ce mişcă în Bucureşti

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite