Suma furată din vistieria agenţiei de directorul unei bănci din Bucureşti. A primit o pedeapsă cu suspendare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Directorul unei bănci din Bucureşti a fost condamnat definitiv pentru delapidare FOTO Pixabay
Directorul unei bănci din Bucureşti a fost condamnat definitiv pentru delapidare FOTO Pixabay

Fostul director al unei agenţii bancare din Bucureşti a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru delapidarea a zeci de mii de euro. Banii au fost luaţi din camera tezaur a băncii pe care o conducea.

Curtea de Apel Bucureşti a pronunţat, în 24 mai 2022, sentinţa finală într-un dosar de delapidare în care a fost trimis în judecată şi condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare directorul unei agenţii bancare din Bucureşti, acuzat că a furat din camera-tezaur a agenţiei 100.000 de lei şi 40.000 de euro. Potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată, bărbatul a fost angajat în cadrul băncii în anul 2010, pe postul de ofiţer bancar. În 2020, a fost promovat pe funcţia de director al agenţiei. O dată cu preluarea funcţiei, a devenit deţinătorul cheii tezaur şi coordonatorul întregii activităţi a agenţiei bancare.

A încălcat o regulă de aur a băncii

În februarie 2021, directorul agenţiei a dat o dispoziţie prin care au fost stabiliţi deţinătorii cheilor şi codurilor de acces la tezaurul băncii şi înlocuitorii lor pentru că, potrivit regulilor interne ale băncii, tezaurul se închide şi se deschide numai de către deţinătorii de chei/înlocuitori deţinători de chei, în prezenţa a cel puţin două persoane.

În data de 29 aprilie 2021, la finalul programului de lucru, în momentul în care s-au prezentat angajaţii societăţii de transport valori pentru a ridica numerarul existent în agenţia bancară, s-a constatat, însă, că din camera tezaurului, mai exact din seiful metalic amplasat în respectiva încăpere, lipseau sumele de 100.000 lei şi 40.000 euro. Directorul agenţiei şi angajata care avea acces, împreună cu el, la tezaur au raportat minusul din gestiune.

Furtul, recunoscut în cursul anchetei interne

După doar câteva zile de la raportarea minusului din gestiune, a fost declanşată o anchetă internă, realizată de doi angajaţi ai băncii. Ancheta a scos la iveală că banii au fost furaţi din vistierie chiar de către directorul băncii.

Cei doi, care au primit calitate de martori în dosarul penal, au declarat la proces că directorul băncii le-a recunoscut că a luat banii pentru că „în urmă cu cinci -şase ani s-ar fi împrumutat de bani de la mai multe persoane pentru a achiziţiona împreună cu o altă persoană un teren”. Cei doi martori au mai declarat că tot directorul băncii le-a spus că din cauza unor nereguli în actele de proprietate ale terenului tranzacţia nu s-ar mai fi perfectat şi ar fi fost păgubit cu suma de 100.000 euro.

Filmat cum intră singur în tezaur

De altfel, la dosar a fost depusă şi o înregistrare video din care se vede cum, în două rânduri, directorul agenţiei „a pătruns singur în camera tezaurului, contrar procedurilor, s-a aşezat în faţa seifului, l-a descuiat, a deschis uşa acestuia, iar cu mâna dreaptă acesta a luat ceva din interior şi a introdus imediat în partea stângă din zona pieptului a paltonului pe care îl purta”. Totuşi, la proces, bărbatul acuzat de delapidare nu a recunoscut fapta, spunând că „sumele de 40.000 euro şi 100.000 lei erau voluminoase, neputând să încapă în buzunarul de la piept al paltonului pe care îl purta”.

De ce a fost aplicată o pedeapsă cu suspendare

Judecătorii de la Judecătoria Sectorului 1 şi Curtea de Apel Bucureşti au decis că „probele administrate nu pot conduce la nicio altă concluzie în afara celei conform căreia inculpatul şi-a însuşit sumele de bani” şi l-au condamnat pe fostul director al agenţiei bancare la trei ani de închisoare cu suspendare.

Judecătorii au reţinut, în defavoarea inculpatului,  „faptul că acesta nu a recunoscut comiterea infracţiunii şi nu a colaborat cu organele de urmărire penală pentru lămurirea situaţiei de fapt, alegând să ofere explicaţii puerile”.

„Nu a putut instanţa să nu aibă în vedere şi duplicitatea inculpatului care a recunoscut numai verbal, în faţa superiorilor săi, însuşirea banilor din gestiune, crezând, în mod neîntemeiat, că va scăpa de răspunderea penală dacă va proceda în această modalitate”, se mai arată în sentinţă.

Pe de altă parte, judecătorii au reţinut că bărbatul „nu este cunoscut cu antecedente penale, are vârsta de 39 de ani, este necăsătorit, nu are copii ori persoane în întreţinere, este absolvent de studii universitare, nefiind făcută dovada că în prezent ar avea un loc de muncă”.  

„Instanţa a apreciat că inculpatul prezintă aptitudinea de a se îndrepta, chiar fără executarea pedepsei în regim de detenţie, impunându-se, totuşi, supravegherea sa pe o anumită perioadă de timp”, se arată în sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bucureşti.  Potrivit sentinţei, pentru plata prejudiciului, între fostul director şi bancă a fost încheiat un acord notarial. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Metoda prin care s-au furat aproape două milioane de litri de motorină de la CFR. Peste 90 de persoane trimise în judecată

Metoda prin care o vânzătoare a furat 30.000 de euro în doar câteva luni. De ce a primit închisoare cu suspendare

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite