SUPRAVIEŢUITORII Stewardesa care a sfidat moartea în Atlantic, după ce avionul s-a rupt în două la impactul cu oceanul!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Georgeta Negru (56 de ani) a fost una dintre persoanele grav rănite în timpul accidentului aerian pe drumul spre Mauritania, când avionul în care se afla s-a rupt în două în ocean. A avut carotida secţionată şi multiple alte traumatisme, dar, la mai bine de două luni de la tragedie, zbura din nou.

Citeşte şi : Povestea incredibilă a lui Mugurel, primul copil răpit oficial din Republica Socialistă România de un pervers sexual (EXCLUSIV)

Povestea Georgetei Negru, fostă stewardesă la TAROM, este desprinsă parcă dintr-un film în care lupta pentru supravieţuire te ţine în suspans până la capăt. S-a angajat la compania aeriană în 1975, după ce o verişoară a Elenei Ceauşescu a refuzat-o pe un post de desenator tehnic la Automatica, specializare pe care o avea din liceu.
A promovat examenul de stewardesă şi după trei luni de pregătiri, a început să zboare la bordul aeronavelor româneşti.

La începutul săptămânii, „Adevărul de Seară” v-a prezentat mărturiile Laurei Aurelia Grigorie care a supravieţuit miraculos accidentului de avion şi a reuşit să-şi salveze colega care îşi putea pierde viaţa în tragedia din 1980.

image

Paul Mitu, aviator român, erou în Mauritania

Născută în Bucureşti, Georgeta Negru trăieşte acum departe de zgomotoasa Capitală, într-o casă din localitatea giurgiuveană Zădăriciu, cu o pensie de 1.000 de lei.



Povesteşte cele întâmplate în 1980, dar cu amărăciune. A rămas cu o mare dezamăgire în suflet. Pe de altă parte, deşi a sfidat moartea şi a continuat să zboare, în anul 1997, după 22 de ani de carieră, fără absenţe nemotivate sau abateri profesionale, a fost pe lista angajaţilor care urmau să fie disponibilizaţi de către compania aeriană. I-a trimis memorii ministrului Transporturilor de atunci, Traian Băsescu, dar nu a primit niciun răspuns. Pe de altă parte, şi-ar fi dorit ca sacrificiul să-i fie recunoscut, nu financiar, dar cel puţin ca pe o datorie de onoare după atâţia ani de muncă.

image

Povestea Dariei, fetița care a scăpat nevătămată după ce a „zburat” de la etajul opt fiindcă voia bomboane gumate!

Ceva avea să-i prevestească o cumpănă a vieţii, dar nu s-a gândit nicio clipă că va fi la un pas de moarte. „Cu două săptămâni înainte de zborul spre Mauritania, am mers într-o cursă spre New York. Era noapte, iar pasagerii dormeau. Unul singur era treaz şi am stat de vorbă cu el. Era scriitor şi din vorbă în vorbă, a început să-mi ghicească. Mi-a spus că mă paşte ceva rău, o cumpănă, o întâmplare neprevăzută în care viaţa mea atârnă de un fir de păr”, ne-a povestit bucureşteanca.

image


FOTOGRAFII DE LUCIAN MUNTEAN DUPĂ ARHIVA PERSONALĂ A GEORGETEI NEGRU

În august 1980, Georgeta Negru s-a pregătit de cursa spre Nouadhibou (Mauritania), dar avionul a plecat cu întârziere de câteva ore din cauza unei defecţiuni la o toaletă.

Era nerăbdătoare să plece pentru că la capătul drumului urma să se întâlnească şi cu soţul ei care lucra şi el ca agent de securitate la bordul avioanelor, iar regulile nu le permiteau să zboare împreună.

Unul dintre pasageri se temea de zborul fatal

“Avionul era plin cu marinarii care urmau să schimbe echipajele româneşti de pe navele din Atlantic. Până să plece avionul toţi erau plictisiţi de aşteptarea îndelungată a decolării, dar apoi au început să spună bancuri şi să fie veseli”, a mai spus Georgeta Negru care avea atunci vârsta de 25 de ani şi două fetiţe acasă de crescut.

Drama unei foste gimnaste: spulberată pe zebră de un șofer grăbit și băgată în comă, învaţă din nou să vorbească şi să meargă

Unul dintre navigatori era însă neliniştit. „Era la ultima lui cursă şi plecase la insistenţele soţiei şi ale fiicei sale. Îi era frică să zboare cu avionul şi era bucuros că este pentru ultima dată când zboară”, a mai mărturisit ea. Ceva mai târziu avea să afle că dintre cei 156 de pasageri, acest marinar a fost singurul care şi-a pierdut viaţa, în urma unui infarct.

Avionul rusesc, un Tupolev 154, a aterizat în Casablanca, iar echipajul a fost de acord să se continue călătoria până în Nouadhibou unde se puteau odihni mai mult.

În jurul orei 3.00, cu puţin timp înainte să aterizeze la destinaţie, stewardesa Georgeta Negru se afla pe un scaun rabatabil aflat în partea din faţă a avionului, după ce se asigurase că pasagerii au fost pregătiţi pentru ca aeronava să ajungă la sol.

“Impactul cu apa este mai dur decât cel cu solul”, a explicat stewardesa care spune că din acest moment nu a mai ştiut nimic şi s-a trezit pe patul din spital din Nouadhibou.

A pierdut mult sânge


„A fost ca o pată neagră, cum se zice, s-a rupt filmul”. A aflat apoi că avionul aterizase pe un dâmb de nisip din ocean, apa având trei metri, iar partea din faţă a avionului, unde se afla, era aproape complet distrusă.

“Din câte mi s-a spus, am căzut în cala cu bagaje, printre fiare şi tot felul de cabluri, iar în urma impactului, aveam carotida secţionată şi multiple alte răni. M-a tras afară unul dintre colegi, Titi Dumitru şi m-a împins spre aripa avionului”, a mai povestit stewardesa.

image

Din cauza rănii de la gât, Georgeta Negru a pierdut mult sânge şi risca să-şi piardă viaţa. Era grav rănită, la fel ca un alt marinar care avea ficatul rupt.

Doi dintre agenţii de securitate din avion, Ilie Marin şi Grigore Tudorel plecaseră înot spre malul aflat la vreo 400 de metri, deşi unul dintre ei avea ambele picioare fracturate.

“Un alt marinar m-a acoperit cu o cămaşă pentru că uniforma îmi fusese sfâşiată, dârdâiam şi le-aş fi spus că trebuie să trăiesc pentru că aveam acasă de crescut două fetiţe, una de un an şi  o alta de trei ani. S-a crezut că am coloana fracturată şi aşa ajunseseră şi veştile în ţară, la familia mea”, a mai declarat stewardesa.

A aflat şi despre faptul că rechinii mişunau în jurul lor, dar nu s-au apropiat de epavă din cauza unui motor care făcea un zgomot infernal.

S-a trezit la spital, după ce a fost operată, şi a tot încercat să-şi amintească ce i s-a întâmplat, dar nu a reuşit nici acum să ştie prin ce a trecut “realizeam că se petrecuse ceva rău, mai ales când l-am văzut pe căptan la căpătâiul patului”.

A vrut să zboare în continuare

Aflată în stare gravă, Georgeta Negru a fost transferată la bordul unei aeronave, la spitalul Fundeni din Bucureşti, dar şi drumul spre unitatea medicală a fost plin de peripeţii şi crede că a fost noroc 100% în tot ce i s-a întâmplat şi nicidecum ghinion.

Citeste despre mărturiile vânzătoarei care a scăpat cu viaţă după ce criminalul în serie Ion Rîmaru a lovit-o de trei ori cu toporul în cap!

“Ambulanţa în care eram mergea spre spital când a ajuns la  calea ferată de la Băneasa şi se puseseră barierele. Şoferul a trecut repede şi după câteva secunde a trecut şi trenul, iar înainte de a ajunge la spital, un autobuz a fost cât pe-aici să lovească ambulanţa”, a povestit ea.



Nu s-a lăsat doborâtă nici de verdictul medicilor, iar când i-au spus că: „Cred că ai pus-o în cui cu aviaţia”, ea a replicat: “S-o credeţi dumneavoastră!”.

image

Astfel că după trei săptămâni de la internare şi alte câteva săptămâni de recuperare, Georgeta Negru şi-a reluat munca de stewardesă. Nicio clipă nu s-a gândit să renunţe la cariera sa, până în 2000 când a ieşit la pensie din motive medicale.

A mai avut parte de mici incidente când o barză a intrat la motorul avionului care a continuat să zboare până la destinaţie sau când, la o cursă internă, aeronava în care se afla, a trecut foarte aproape de un alt avion.

image
image

POVEȘTILE HOTELURILOR DIN CAPITALĂ

image

Pe bucuresti.adevarul.ro, ati putut afla secretele din cele mai cunoscute și vechi hoteluri, dar și cele mai i9nteresante povești care au marcat istoria acestora.

Griviţa, hotelul cu igrasie și gândaci unde cânta George Enescu la pian și unde a murit o faimoasă soprană

(Galerie Foto) Athénée Palace, „Bamboo-ul” din Micul Paris: vezi cum se distrau mondenii Capitalei la recepţii şi ceaiuri dansante

„Welcome to the Hotel Cişmigiu“ – adevărul despre fostul cămin al Facultăţii de Teatru (foto şi video)

Cum s-a transformat reşedinţa arhitectului regelui Carol I în hotelul preferat al lui Beyonce (Galerie foto)

Cum s-a construit primul hotel de cinci stele din România (Fotogalerie)

Bazinul cu valuri de la Lido, „ultima fiţă“ din anii ‘30 (GALERIE FOTO)

CRIME PERFECTE

image

Timp de o săptămână, reporterii „Adevărul de Seară“ v-au prezentat cazuri învăluite în mister și care a pus la grea încercare experiența criminaliștilor:

Misterul domnişoarei din tren care a dispărut fără urmă după ce a înjunghiat un student la Medicină

Cine l-a omorât pe afaceristul întors din Canada, care locuia în spatele Guvernului?

Funcţionară de la Vamă, ucisă cu un os de vacă. Vezi portretul-robot al criminalului!

Cine-a înjunghiat-o în inimă pe Lucica „franţuzoaica”, prostituata de lux de lângă Spitalul Colţea?

Reli, văduva nimfomană din Militari, strangulată cu firul de la veioză

Interlopii bucureşteni Puiu şi Pământ, împuşcaţi în ceafă şi aruncaţi la groapa de gunoi

Misteriosul caz 3T: trei prostituate din Budapesta, hăcuite şi mâncate de şobolanii de pe malul Lacului Străuleşti

CÂRCIUMI DE ALTĂDATĂ

image

 „Adevărul de Seară“ v-a arătat și cum petreceau bucureștenii și care erau cele mai cunoscute locuri unde se simțeau bine.

Clienţi la Capşa: Barbu, Muşatescu şi Preda. Câţi bani cerea Virgilică pentru o înjurătură!

Delicatese Florescu. Care era vinul preferat al lui Radu Beligan şi unde erau casele conspirative în Capitală

Cum petreceau  „singaporenii“ cu 5 lei pe zi în subsolul unei vechi bucătării din Piaţa Rosetti

Seducătoarele „metrese“ de la Sexy Club, primul bar de noapte din Capitală

Caru’ cu Bere. Cum era recunoscut la berărie ardeleanul Coşbuc de către compatrioţii săi

Unde se cânta „Cu un picior foarte uşor şi cu-o botină de cea mai fină”

Cui i-a aruncat Păstorel Teodoreanu o prăjitură în faţă şi ce politicieni plăteau să vadă striptis la Sexy Club

MARI SEISME

image

Reporterii "Adevărul de Seară" v-au prezentat mărturii şi imagini impresionante de la cele mai devastatoare cutremure care au lovit România.

CUTREMURUL DIN '77 Cum a scăpat cu viaţă nepotul lui Ceauşescu din blocul în care a murit Toma Caragiu

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Supravieţuitoarea din blocul Scala: La cutremurul din ‘77 a căzut 10 etaje, în timp ce făcea duş!

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Sorin Crainic, supravieţuitorul cutremurului din '77 pentru care a plâns Elena Ceauşescu

POVEŞTI DE BUCUREŞTI Cum a scăpat cu viaţă nepotul lui Ceauşescu din blocul în care a murit Toma Caragiu

EXCLUSIV „Arlechino”, militar salvator la cutremurul din ’77: „Chirurgii operau răniţii în stradă, la lumina farurilor!”

Cutremurul din noiembrie ’40, cel mai puternic din secolul XX, a durat trei minute!

Unde este cel mai bine să stai în timpul cutremurului?

Mari seisme: De ce este Bucureştiul oraşul cel mai afectat de cutremure?

Cutremurele care au lovit România

Gheorghe Mărmureanu: "România, la fel de vulnerabilă ca în 1977!"

Imagini incredibile din Bucureştiul devastat de cutremurul din 1977

MARI DEZASTRE

image

"Adevărul de Seară" v-a prezentat mărturii şi imagini impresionante din istoria Bucureştiului, una dintre cele mai încercate Capitale din Europa lovite în trecut de inundaţii, incendii, cutremure, epidemii, războaie.

Luni, pe bucuresti.adevarul.ro, ați putut vedea fotografii publicate în premieră cu Bucureştiul acoperit de troiene de 5 metri în iarna lui '54.

Marți, reporterii "Adevărul de Seară" v-au prezentat imagini șocante și ce distrugeri au provocat bombardamentele din '44 asupra Capitalei.

Miercuri, ați putut citi cum a izbucnit cel mai mare incendiu care a distrus peste 2000 de case din Bucureşti .

Prizonierii Marelui Viscol din iarna lui ’54

Un sfert din Capitală a ars în „Focul cel mare“

Joi, v-am prezentat cum a fost ultima mare revărsare a Dâmboviţei: Bucureştiul, acoperit cu apă de trei metri!

Vinerii, aţi aflat cum ciuma lui Caragea "secera" 300 de bucureşteni pe zi

Sâmbătă, v-am povestit despre pǎţaniile boierului Perticari, primul bucureştean pedepsit pentru spiritism

Duminică, v-am descris cum erau pedepsiți în trecut cei care au bârfit şi au minţit

ISTORII DE AMOR

image

Pe bucuresti.adevarul.ro aţi putut citi şi cele mai savuroase ISTORII DE AMOR din „Micul Paris”.

Luni, reporterii „Adevărul de Seară” v-au prezentat cea mai frumoasă poveste de dragoste din literatura romană.

Marţi, peste 13.000 de cititori au citit pe bucuresti.adevarul.ro despre amantele regilor României.

Miercuri au fost prezentate bordelurile din Bucureştiul interbelic.

Joi aţi putut afla povestea Miţei Biciclista, cea mai celebră damă de consumaţie a Bucureştiului.

Vineri aţi putut citi despre viaţa sentimentală tumultoasă a crailor de altădată.

Sâmbătă, reporterii „Adevărul de Seară” v-au prezentat povestea de dragoste dintre compozitorul George Enescu şi soţia sa, Maria, care şi-a turnat acid pe faţă de dorul lui şi al lui Nae Ionescu.

Duminică, cititorii care au intrat pe bucuresti.adevarul.ro au putut afla câteva dintre cele mai spectaculoase cazuri de sinucideri din dragoste, din rândul scriitorilor români.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite