Tedy Necula, singurul regizor cu dizabilităţi din România: „Cine a spus o dată «nu pot» are un handicap“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suntem obişnuiţi să fim trataţi în mod egal. Ne plângem când nu ni se respectă drepturile şi suntem obişnuiţi să găsim scuze pentru eşecurile întâmpinate. Pare că uităm adesea că nu am semnat niciun contract pentru normalitate. Dar este oare aşa? adevarul.ro vă prezintă fascinanta poveste a singurului regizor cu dizabilităţi din România, un tânăr de 25 de ani care vrea să schimbe România prin mesaje inspiraţionale.

Tedy Necula (25 de ani) este un regizor tânăr din Bucureşti care suferă de tetrapareză, o boală locomotorie care, însă, nu l-a oprit dintr-un drum pe care mulţi şi-ar dori să-l bată. Munca sa e reprezentată de filme documentare şi de ficţiune, precum şi de reclame sociale şi videoclipuri muzicale. A lucrat până acum cu UNICEF, Salvaţi Copiii, Fundaţia Blue Heron, JRC Germania şi cu alte 15 fundaţii pentru spoturi tv.

Reporterii „Adevărul“ au discutat cu tânărul regizor înainte de premiera din Bucureşti a ultimului său film documentar „Ba se poate!“, premieră care a avut loc miercuri seară la cinematograful Elvira Popescu de la Institutul Francez din Capitală. Filmul prezintă povestea a cinci licee tehnologice din România care şi-au crescut rata de promovabilitate la Bacalaureat de la 2% la 40%, în urma implementării unui proiect iniţiat de Asociaţia ROI: „Zburd – Educaţie prin coaching”. Proiectul s-a desfăşurat pe parcursul a doi ani, în cinci oraşe (Bucureşti, Iaşi, Braşov, Sibiu şi Campulung-Muscel).

„Îmi place să-mi împart cariera în telefoane care au sunat“

În sala de cinema, adevărat spectacol vizual: scaune roşu-aprins pustii în lumina peliculei ce rula pe fundal şi Tedy, exact în mijlocul sălii. Ca un dirijor haotic, concentrat şi sobru, regizorul de 25 de ani explica omului din regie coordonatele pentru volum şi regla ultimele detalii pentru ca premiera să fie perfectă. 

„Am ajuns în domeniul filmului din întâmplări. Când aveam 12 ani am jucat în Noro, filmul lui Radu Gabrea care a fost pur şi simplu o şansă, primul telefon. Îmi place să îmi împart cariera în telefoane care au sunat şi acesta a fost primul. Nu pot să zic că atunci am intrat în lumea cinematrografiei, dar acel moment a fost un cadou divin“, povesteşte regizorul care a este producătorul a cinci filme documentare de lungmetraj.

Are ochii sinceri şi discursul vesel. În dialog cu el, minte ţi se zbate în antiteză: ceea ce vezi nu se confundă cu ceea ce el e de fapt. Are replică, discurs fluent, umor, ba chiar autoironie. Recunoaşte că vrea succesul, vrea bani şi faimă şi nu se sfieşte să le ceară. Dar mai presus de toate Tedy Necula crede în schimbare şi în inspiraţie.

„Am făcut liceul la Ion Creangă, la profilul mate-info. Era o clasă care derula şi proiecte euroepene. Unul dintre ele era despre imagine ca formă de comunicare şi noi trebuia să facem un film. M-a atras foarte mult treaba asta. De fapt, ce m-a atras mai mult era faptul că puteam să pun oameni împreună, să atrag în jurul meu oameni. Adică să creezi o echipă, să încropeşti un grup cu care să creezi. Este vorba de a le induce şi lor starea ta, drumul pe care vrei să-l faci împreună“, explică regizorul.

A regizat videoclipuri, apoi a produs un documentar despre hip hop în care au jucat artişti cunoscuţi ca Puya sau Cabron, dar domeniul în care a preferat să stea este aşa numitul social business.

„După un an, am fost contactat de un ONG care mi-a cerut să fac un spot pentru o campanie pentru femei gravide. Aşa a început drumul în zona de social inspiraţional. Eram în clasa a zecea. Atunci am înţeles ce interesant este să comunici pentru oameni şi cât de interesant este să dai inspiraţie, să creezi poveşti, mai târziu să împărtăşeşti din experienţa ta. Aşa am trecut la spoturi sociale. Adică la spoturi cu mesaj inspiraţional social, care ajută comunitatea să facă un pas în faţă spre a-i fi mai bine. Am participat la proiecte umanitare, comunitare şi aşa mai departe“

După ce a terminat liceul a făcut Facultate de Regie film la Media. Spune că din tot învăţământul cel mai mult i-au plăcut era să descopere oameni cu care să poată să construiescă.

Primul film de ficţiune

Ca orice aritst, Tedy Necula îşi doreşte să producă un film de ficţiune. Chiar acum strânge bani pentru un film despre modul indvidualist în care trăim şi despre felul în care devenim un colectiv atunci când este nevoie. 
„Lucrez la un film de lungmetraj de ficţiune, artistic. Se cheamă «Coborâm la prima» şi este vorba despre al doilea vagon al metroului de dimineaţă care rămâne blocat înainte de staţie. Timp de o oră şi jumătate vedem ce se întâmplă acolo, cum relaţionăm unii cu alţii şi cum de fapt suntem străini şi individualişti până când ceva ne pune împreună şi vedem că putem împărtăşi cu ceilalţi“, povesteşte cu entuziasm Tedy. 

image

Simona Crisbăşanu, iniţiatorul proiectului Zburd, împreună cu Tedy Necula la premiera de la Bucureşti, de miercuri, 12 februarie FOTO Olivian Breda

În ceea ce priveşte documentarul despre proiectul prin care elevii au fost ajutaţi să-şi dezvolte abilităţile de a învăţa prin coaching, regizorul de 25 de ani spune că a fost o experienţă fascinantă prin care a înţeles ce înseamnă să trezeşti încrederea în sine elevilor.

„Mergând în acest tur prin licee, mi s-a părut fascinant să văd cum se schimbă de fapt oamenii. Eu mă amuz mereu cu site-urile astea de agăţat unde la rubrica - spune ceva despre tine- cei mai mulţi răspund - te las să mă cunoşti. De ce? Pentru că nu au curajul să spună ceva despre ei. Cum vorbim despre noi? Care este impresia despre imaginea noastră? Coachingul te învaţă să te cunoşti şi să înveţi să vorbeşti despre tine, să te cunoşti, să fii stăpân“, explică Necula.

„Lumea mă acuză că cer bani de la ONG-uri. Am să cer şi mai mulţi“

Regizorul bucureştean recunoaşte că nu are de gând să facă muncă de caritate, dar că există şi un tip de business diferit, social business pe care el îl practică. Un tip de afacere care combină iniţiativa socială cu afacerea.

„Practic, clienţii, deşi este cam frigid acest termen, au un proiect finanţat, în cadrul acestor bugete se pot crea şi acest tip de filme. De altfel, degeaba îl faci dacă nu ajunge la oameni. În cazul - Ba se poate! - Este un caz fericit, în care clientul a înţeles conceptul de a livra film, nu doar de a-l face. Am reuşit să încropim o distribuţie naţională care până acum s-a bucurat de 4.000 de spectatori, care pentru un documentar românesc este bine. Oamenii aceştia au plătit bilet“, explică Tedy. 

„Oricine a spus măcar o dată «nu pot» are un handicap“

Dar singurul regizor cu dizabilităţi din România nu are stare. Pe lângă producţie şi regie de film, ţine periodic discursuri inspiraţionale. A ţinut unul chiar în Parlament şi a reuşit să atragă ropote de aplauze. „Fiecare ONG este un comunicator sau mai bine zis este emiţătorul dintr-o comunicare... cel care face legătura dintre ONG şi public, aici incluzând şi beneficiarul, este casa producătoare de publicitate, de film. În condiţia în care acest element nu comunică clar, cum trebuie mesajul proiectului, proiectul şi ONG-ul se duc de râpă(.....) Oricine a spus măcar o dată «nu pot» are un handicap“, explica Tedy într-un discurs ţinut în Camera Deputaţilor.

Tedy Necula - Discurs in Camera Deputatilor from tedy necula on Vimeo.

Tedy Necula este conştient de condiţia sa, dar crede că reacţia celor din jur ţine foarte mult şi de atitutindea fiecăruia. „Probabil că acesta a fost drumul ca să ajung la inspiraţie şi la a înţelege ce înseamnă inspiraţia pentru ceilalţi. Dar faptul că văd lucrurile altfel, asta este un miraj al multora şi asta o spun şi în speechurile mele inspiraţionale. Şi eu beau, şi eu vreau să mă distrez, şi pot să fac aceleaşi tâmpenii, chiar şi mai rău. Nu trebuie să iei un om cu totul, ia ce-ţi place de la fiecare. Până la urmă prezentarea imaginii mele a fost şi o chestie de marketing. De făcut bine, nu mă mai fac“, o spune Tedy relaxat şi cu zâmbetul pe buze.

Cine este Tedy Necula

Tedy şi-a focalizat metodele creative pe latura socială a comunicării, întrucât crede cu tărie că tot ceea ce creem zi de zi implică oamenii. Dizabilitatea sa l-a motivat să înteleagă lumea într-un mod mai pozitiv şi mai optimist. La rândul lui, Tedy îi motivează  pe ceilalţi să se dezvolte şi să exploreze lumea prin intermediul creaţiei, în special al filmului. Tine şi sesiuni de training şi de life-coaching.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite