Temă pentru prim-ministrul interimar: să respecte legea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sorin Cîmpeanu ministrul Educaţiei FOTO Eduard Enea

Ministerul Educaţiei Naţionale este în culpă faţă de români de peste un deceniu. În Codul Rutier, cea mai răsfoită şi citită lege din România, se prevede obligativitatea desfăşurării a cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână, pe parcursul anului şcolar, în unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu.

Niciun ministru al Educaţiei sau al Internelor nu s-a sinchisit de respectarea dispoziţiilor legale referitoare la educaţia rutieră.

Astăzi, un ministru al Educaţiei a fost numit prim-ministrul României, după depunerea mandatului de către Victor Ponta. Evenimentele au loc pe fondul tensiunilor provocate de tragedia de la #Colectiv, unde, din cauza nerespectării legii, sute de oameni au fost răniţi şi zeci de persoane au decedat.

Fără nicio legatură cu tensiunile direcţionate în această perioadă spre şeful bisericii, trebuie să ne readucem aminte de eforturile funcţionarilor din inspectoratele de învăţământ pentru menţinerea ”orei de religie” în şcoli. În cazul orei de educaţie rutieră, există o prevedere legală care nu este respectată.

Nu pot spune câte zeci de mii de oameni au murit în ultimii ani în România din cauza faptului că legea nu a fost respectată. Dar ştiu că mulţi dintre noi am invocat lipsa educaţiei rutiere atunci când am fost nemulţumiţi de evenimentele din trafic.

Astăzi am trimis o nouă petiţie către Guvernul României, Ministerul Afacerilor Interne si Ministerul Educaţiei Naţionale in care am solicitat respectarea legii.

„Solicităm să aplicaţi măsurile ce se impun pentru respectarea prevederilor legale privind educaţia rutieră în unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial. Educaţia rutieră în şcoli este o obligaţie legală prevăzută şi sancţionată de Ordonanţa de urgenţă nr. 195 din 12 decembrie 2002. De la adoptarea legii şi până astăzi, aceste prevederi au fost ignorate constant de ambele ministere vizate, fie că a fost vorba de dispoziţiile privind desfăşurarea orelor de educaţie rutieră, fie că a fost vorba despre sancţiunile prevăzute pentru nerespectarea obligaţiilor de a efectua orele de educaţie rutieră. Considerăm că numărul mare de victime cauzate de accidentele rutiere sunt o consecinţă a nerespectării legii, cu referire directă la obligativitatea desfăşurării a cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână, pe parcursul anului şcolar, în unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu.
Precizăm că demersurile noastre şi ale altor asociaţii pentru respectarea dispoziţiilor de mai jos au fost sesizate de mai multe ori în ultimii ani, însă acestea au fost ignorate. Art. 129     (2) În unităţile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial obligatoriu se desfăşoară cel puţin o oră de educaţie rutieră pe săptămână, pe parcursul anului şcolar. Art. 130     Orele de educaţie rutieră din instituţiile de învăţământ preşcolar, primar şi gimnazial se desfăşoară potrivit programei aprobate prin ordin comun al ministrului educaţiei şi cercetării şi al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. ART. 105     Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a V-a de sancţiuni următoarele fapte săvârşite de către persoane juridice: (…) 15. nerespectarea obligaţiilor de a efectua orele de educaţie rutieră în unităţile de învăţământ;   În ultimii ani, lipsa educaţiei rutiere şi-a pus amprenta asupra traficului rutier. În perioada 2001 – 2010, prin promovarea si aplicarea de strategii pentru siguranţă rutieră, 30 de ţări membre ale Uniunii Europene şi-au propus să reducă la jumătate numărul de decese provocate de accidentele rutiere. În perioada 2001-2008, în România s-a înregistrat însă o creştere cu 25% a numărului persoanelor decedate, ceea ce plasează ţara noastră pe penultimul loc în clasamentul european. Pentru perioada 2010-2020, ţările Uniunii Europene şi-au păstrat obiectivul de a reduce cu 50% numărul de persoane decedate în urma accidentelor rutiere, România asumându-şi acest obiectiv. În acest moment, România are un număr de victime de aproape două ori mai mari decât media europeană (nr victime/milion de locuitori). Făţă de angajamentele luate în faţa instituţiilor europene dar mai ales pentru a contribui la rezolvarea problemelor generate de lipsa educaţiei rutiere, vă rugăm să ne comunicaţi măsurile adoptate pentru respectarea dispoziţiilor legale.

Marian Ivan
membru fondator al OPTAR


Dacă locuieşti în Bucureşti şi vrei să militezi pentru drepturile bicicliştilor şi cele ale pietonilor izgoniţi de pe trotuare, te poţi înscrie în grupul Facebook.

Daca nu locuieşti în Bucureşti dar vrei să susţii demersurile bicicliştilor şi pietonilor bucureşteni, te poţi înscrie pe pagina Facebook.

Indiferent de localitatea în care trăieşti, dacă susţii munca noastră, te poţi înscrie ca membru simpatizant al OPTAR. Nu durează mai mult de un minut !

Despre realizările asociaţiei noastre sau ale partenerilor noştri poţi afla dacă te înscrii pe pagina Facebook a OPTAR

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite