Teoria somnului

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un om care suferă de insomnie cronică ştie că o noapte liniştită, plină de somn, este cel mai frumos cadou din lume. Un insomniac se bucură ca un învingător la finele fiecărei săptămâni în care a dormit noapte de noapte. Un astfel de om ştie dinainte că noaptea asta va fi bună sau rea, dar uneori, când lucrurile se întâmplă invers, e ca şi când ar fi ghicit nu chiar şase numere la loto, dar măcar acolo vreo patru.

Eu sunt un astfel de om. Lucrurile încep cu o uşoară somnolenţă. Uneori poţi chiar să fii amăgit că, cine ştie, uite acum aluneci, te duci cu somnul ăsta. Apoi, fix înainte de a adormi, când eşti pe marginea prăpastiei somnului, poate deja ai şi avut un micro-vis (poate chiar ai auzit un dialog ciudat, ai răspuns cu mintea unui personaj din visul care tocmai începuse), mă rog, fix atunci se întâmplă următoarele: te loveşte realitatea (prezentul, conştientizarea momentului, aici-ul, acum-ul, trezirea, etc, spune-i cum vrei), exact ca o locomotivă. O locomotivă de luciditate care te trezeşte definitiv. Din acel moment, s-a terminat.

Unii psihologi spun că atunci insomniacii îşi induc singuri stări de panică, de nervozitate, de agitaţie, stări de care nu pot scăpa mai ales atunci când încearcă asta (sau poate nu psihologii o spun, poate mi-am spus-o chiar eu într-o noapte pe mai multe voci, fără rost). Ideea e că noaptea insomniacului de profesie nu este una prea uşoară. Pentru că el ÎŞI DOREŞTE CU DISPERARE SĂ DOARMĂ, este cea mai mare, cea mai importantă, cea mai scumpă dorinţă a lui. Să doarmă, să leşine, să colapseze.

Nu, nimic nu funcţionează atunci când eşti insomniac şi vrei să adormi. Nimic. Nici aia, nici cealaltă. Nici ceaiurile, nici alcoolul, nici sportul, nici cititul, nici filmele, nici muzica. Vreau să zic că nimic. Creierul, stăpânul tău, este un mecanism imposibil de păcălit. Cum ai putea? Cum ai putea să-l convingi să se relaxeze? Practic va trebui să îl foloseşti pe el împotriva lui. Creierul ştie cu un pas înainte că eşti un şarlatan nenorocit care încearcă să îl păcălească, să-l convingă să adoarmă pentru că totul va fi bine. Rahat.

Când îţi doreşti să dormi, dar nu poţi, în cuvinte puţine, îţi trece toată viaţa pe dinaintea ochilor. Inventariezi toate problemele, analizezi de miliarde de ori tot ce ai de făcut a doua zi, dar şi tot ce ai fi putut face ieri, orice plecare este o părăsire, orice prostie se transformă într-o dramă, orice bubă este cancer, orice alergie e şoc anafilactic, orice rid este miezul bătrâneţii, orice neputinţă este sfârşitul carierei, orice secundă în plus de nesomn sporeşte dezastrul de a doua zi şi aduce sfârşitul lumii, orice tăcere este pierderea prietenilor, frica de propria moarte devine cât un bloc turn în faţa unei furnici, frica de moartea celorlalţi devine cât un munte în faţa unei euglene verzi, iar celelalte frici ţi se înşiră în faţa ochilor, câte două pe secundă, ca nişte prăjituri împuţite pe o bandă rulantă. Nişte prăjituri putrede pe care cineva te obligă să le mănânci cu tot cu farfurii.

Eşti un grăunte. Un grăunte nenorocit de nisip pe care nimeni nu îl ştie şi care va muri singur, care o să dispară în nicăieri în curând, la asta te reduce nesomnul. Stai pe pat, în întuneric, lovit de o locomotivă de luciditate, şi îţi înţelegi corporalitatea, prezenţa, îşi conştientizezi existenţa cărnii în jurul unui freamăt, în jurul unei frici care se zbate în plămâni, îţi mesteci cuminte şi îţi înghiţi viaţa, bucată cu bucată, auzind în acelaşi timp tot ce se întâmplă în întreaga clădire. Ştii până şi pasul gândacului dintr-un apartament cu trei etaje mai sus. Ştii tot blocul. Eşti blocul. Eşti fiecare om din el, şi bătrâna singură de la cinci, şi mecanicul alcoolic din mansardă, şi câinele groaznic de urât de la doi. Eşti toţi. Pentru că tu stai treaz, ei pot dormi liniştiţi.

Cantitatea de somn e mereu constantă în oraş şi e împărţită cu atenţie de către o fiinţă mult mai mare decât blocul, iar tu, ăsta care nu doarme printre atâţia oameni adormiţi, tu, cel care ştie că nu va mai dormi vreodată pe lumea asta, tu, tu, tu, biet tâlhar nenorocit, tu, ăhă, tu, chiar tu, prietene, tu eşti somnul lor.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite