Tezaurul din Muzeul Naţional al Literaturii Române, mutat în Casa Presei Libere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tezaurul din MNLR se va fi mutat în Casa Presei Libere FOTO Arhivă
Tezaurul din MNLR se va fi mutat în Casa Presei Libere FOTO Arhivă

Tezaurul din Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) va fi mutat într-o încăpere din Casei Presei Libere din Capitală. Decizia a fost anunţată de reprezentanţii Primăriei Generale, după ce Sorin Oprescu şi Kelemen Hunor au evaluat mai multe imobile.

Colecţiile din MNLR vor fi depozitate într-un spaţiu din interiorul Casei Presei Libere, care este administrat de Compania Naţională a Imprimeriilor Coresi. Reprezentanţii Primăriei Municipiului Bucureşti au anunţat că decizia de a muta tezaurul acolo a venit după ce primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, şi ministrul Culturii, Kelemen Hunor, au evaluat mai multe clădiri.

„Primăria Municipiului Bucureşti se ocupă deja de igienizarea şi pregătirea spaţiului şi are în responsabilitate şi întreţinerea lui ulterioară, astfel încât valorile inestimabile ale Muzeului Naţional al Literaturii Române să fie păstrate în condiţii optime şi de maximă siguranţă.

În perioada imediat următoare, vor fi făcute demersuri pentru identificarea unui imobil adecvat funcţionării Muzeului Naţional al Literaturii Române, pentru expunerea tezaurului literar, pe măsura prestigiului instituţiei de cultură„, se precizează  într-un comunicat trimis de reprezentanţii municipalităţii.

Mutarea tezaurului durează două luni

Directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, Ioan Cristescu, a declarat, pentru Mediafax, că duminică, ziua prevăzută iniţial pentru evacuarea MNLR, nu se va pune sigiliu pe clădire. „Dar într-o perioadă scurtă de timp va trebui să eliberăm spaţiul“, a mai precizat Ioan Cristescu.

Acesta a mai spus că o perioadă cuprinsă între şase luni şi un an muzeul se va ocupa de păstrarea, conservarea şi restaurarea manuscriselor. „Mutarea (n.r. patrimoniului) se va face cum scrie la carte. Există nişte proceduri care trebuie respectate şi conform legislaţiei muzeale, mutarea se va desfăşura cu tot ce înseamnă securitate, condiţii de transport, de depozitare. Mutarea va dura aproximativ două luni de zile“, a declarat Cristescu.

Pentru protejarea tezaurului MNLR, Muzeul Naţional al Ţăranului Român (MŢR) din Capitală va pune la dispoziţia acestuia câteva spaţii de depozitare, după cum a anunţat în urmă cu câteva zile Virgil Niţulescu, managerul MŢR.

Managerul MŢR a susţine că „este un gest de minimă solidaritate între muzeele României". "(...) şi aşteptăm ca Primăria Municipiului Bucureşti să găsească, în cel mai scurt timp posibil, o soluţie pentru aşezarea Muzeului Naţional al Literaturii Române într-un sediu adecvat“.

Muzeul Literaturii Române din Bucureşti este în pericol de a fi evacuat forţat, împreună cu întreaga sa arhivă care cuprinde peste 300.000 de manuscrise, obiecte de patrimoniu şi cărţi vechi (unele mai vechi de 500 de ani), evaluate la peste un miliard de euro, dar a căror valoare istorică şi culturală este inestimabilă. Printre ele, manuscrise de Marcel Proust, Thomas Mann, Paul Valéry, Giovanni Papini, Giuseppe Ungaretti şi Mihai Eminescu, în numele căruia a fost creat acest muzeu.

Cei care susţin salvarea şi conservarea tezaurului din muzeu au organizat patru manifestări de susţinere a MNLR, care s-au desfăşurat în ultimele două săptămâni în Bucureşti.

Muzeul adăposteşte un autentic tezaur literar format din manuscrise, cărţi, obiecte personale, obiecte de artă, fotografii, înregistrări audio-video. Acestea redau într-o imagine concentrat metaforică profunzimea, complexitatea şi frumuseţea inefabilă a literaturii române.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite