Topul groazei: cei mai cunoscuţi zece criminali români! Află câţi dintre ei au fost din Bucureşti!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bandiţi însetaţi de bani, criminali cu sânge rece sau oameni dornici de răzbunare, cu toţii se regăsesc într-un top al celor mai crunţi ucigaşi din istoria recentă a ţării noastre. 

10. Gică Cioc - Balaurul

În anul 1945, situaţia politico-economică a degenerat într-un val de infracţiuni fără egal, mai ales în cartierele bucureştene, acolo unde infractorii deja formaseră grupuri extrem de violente şi de bine inarmate. În vara acelui an, o serie de crime inexplicabile lovea Capitala. Peste zece persoane fuseseră ciuruite cu gloanţe provenind din arme ruseşti.

Cercetările au scos la lumină o informaţie interesantă. Criminalii nu erau soldaţi sovietici, ci români, iar victimele nu erau altceva decât rezultatele unui sângeros razboi între grupări de tip mafiot. Autorii asasinatelor? Gică Cioc, poreclit Balaurul datorită temperamentului său violent, un cunoscut infractor din Ferentari şi rivalul acestuia, Sandu Moise, cel poreclit Hitler, după mustaţa similară cu cea a dictatorului nazist. Lucrurile s-au liniştit însă, pe 31 decembrie 1945, când cei doi infractori şi-au pierdut viaţa după ce s-au împuşcat reciproc, din cauza unei femei.

9. Petre Silberschmied - Argintaru

În perioada imediat următoare celui de-Al Doilea Război Mondial, Argintaru era un nume de temut chiar şi pentru oamenii legii. Zeci de politişti, jandarmi sau gardieni căzuseră sub rafalele de pistol automat trase de membrii temutei bande a lui Petre Silberschmied, alias Argintaru. Studiind tacticile criminalilor, comisarii au realizat că armele folosite de aceştia sunt de provenienţă germană. Poliţiştii au intuit, astfel, că ucigaşii erau dezertori din armata germană, cel mai probabil din temutul corp Dirlewanger, corp de armată creat la cererea expresă a lui Himmler din condamnaţi la moarte sau la închisoare pe viaţă.

Ocazia de a anihila banda de infractori a venit la sfârşitul lunii august 1945, atunci când un gardian public anunţa prezenţa suspectă a unui camion, în miez de noapte, în apropierea magazinului „Sora". Era chiar banda lui Argintaru. Lupta care s-a deschis între oamenii legii şi infractori a durat peste o oră, soldându-se cu victime de ambele părţi. Momentul crucial a fost însa cel în care un jeep cu însemne americane a sosit în trombă la locul conflictului, iar din el a coborât un individ purtând uniformă de căpitan, care le-a cerut oamenilor legii să oprească imediat focul. Diversiunea nu a funcţionat, iar căpitanul, nimeni altul decât Argintaru, a fost arestat. Era singurul supravieţuitor al bandei sale. Criminalul nu a mai apucat să îşi audă sentinţa. În timpul unei tentative de evadare, a fost împuşcat mortal de poliţişti.

8. Grigore Uruc - Asasinul de Anul Nou

Un caz deosebit este şi cel al lui Grigore Uruc şi al dosarului „Cerasela", numele primei sale victime. Criminalului acţiona în oraşul Buzau. Prima victimă, Cerasela Dimineţ, un copil al străzii de numai 14 ani, fusese descoperită în interiorul unei centrale termice, la 2 ianuarie 1985. Cadavrul micuţei fusese străpuns de numeroase lovituri de cuţit. Omorul avusese loc chiar în noaptea de Anul Nou. Un an mai târziu, tot în noaptea de Anul Nou, un alt copil al străzii, un băieţel de 13 ani, a fost descoperit în apropierea Şcolii Generale nr. 4. Era vorba de acelaşi autor. Crimele au continuat până în 1988, când autorităţile l-au identificat pe Grigore Uruc, un ţăran analfabet care a fost judecat rapid şi a fost condamnat la moarte. El a fost executat pe data de 11 iunie 1988.

7. Eugen Grigore - Răzbunătorul

La începutul anilor 70, Eugen Grigore, simplu şofer la o autobază din Iaşi, şi-a găsit familia măcelărită şi casa incendiată. Bărbatul a pornit o anchetă pe cont propriu, în urma căreia a ajuns la concluzia că cei vinovaţi sunt membrii unei şatre. Cu mintea răvăşită de pierderea celor dragi, Grigore s-a suit la volanul unui camion şi a intrat din plin în corturile romilor. În acea zi au murit 24 de persoane. Cazul a fost muşamalizat de autorităţi, din cauza conflictului interetnic care risca să devină sonor peste hotare, iar criminalul a primit pedeapsa de închisoare pe viaţă. A fost, însă, eliberat după 28 de ani de detenţie.

6. Nicolae Purecică - Teroarea din Ferentari

Cel mai cunoscut ucigaş care a acţionat în cartierul Ferentari din Bucureşti a fost Nicolae Purecică, poreclit Nae Chioru, faimos pentru crime, jafuri şi tâlhării. După o vreme, Nae Chioru s-a mutat în Oradea, unde a scăpat mult timp de braţul lung al legii. Totuşi, într-un final Chioru a fost răpus de gloanţele unui comisar care l-a oprit înainte de a mai comite o crimă.

5. Iancu Berilă - Ucigaşul brutarilor

Iancu Berilă a acţionat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial şi este cunoscut de criminalişti drept unul dintre cei mai sângeroşi asasini din istoria recentă a ţării noastre. Victimele sale, în număr de peste 20, au fost în mare parte brutari. Berilă a fost prins în anul 1947, în apropiere de Slatina, şi a fost trimis la ocnă, unde s-a şi stins din viaţă.

4. Ion Rîmaru - Teroarea anilor '70

Rîmaru este, probabil, cel mai cunoscut criminal român. El a terorizat Bucureştiul în urmă patru decenii, pe lista infracţiunilor sale numărându-se: trei omoruri deosebit de grave, un omor calificat, şase tentative de omor, cinci violuri, o tentativă de viol şi mai multe furturi şi tâlhării..

Arestat în căminul studenţesc al Facultăţii de Medicină Veterinară, acolo unde era student în anul 3, Rîmaru şi-a recunoscut faptele după mai multe ore de interogatorii. Procesul care a urmat a fost unul rapid, iar ucigaşul a primit pedeapsa maximă: moartea. În acelasi an, 1971, la 23 septembrie, În curtea penitenciarului de la Jilava, Ion Rîmaru a fost executat prin împuşcare.

3. Florea Rîmaru - Ereditatea crimei

În anul 1944, patru femei au fost omorâte de un individ rămas necunoscut decenii întregi. Autorul acestor crime a fost identificat de criminalistul Constantin Turai ca fiind Florea Rîmaru, tatăl lui Ion Rîmaru. Florea Rîmaru a murit în 1972, într-un bizar accident de tren, la un an de la execuția fiului său. Abia când trupul său s-a a fost adus la Medicina Legală s-a descoperit că amprentele lui coincideau cu amprentele misteriosului criminal din 1944.

2. Vasile Tcaciuc - Măcelarul din Iaşi

În 1935, noul proprietar al unui imobil din Iaşi a fost alertat de câinele unui musafir. Patrupedul dădea semne de agitaţie şi zgâria podeaua casei, motiv pentru care proprietarul a făcut săpături şi a descoperit şase cadaver îngropate. Toate prezentau urme de lovituri cu un corp contondent, cel mai probabil un topor. Fostul proprietar al imobilului, basarabeanul Vasile Tcaciuc, se afla deja în arestul poliţiei ieşene pentru mai multe jafuri şi tâlhării. Deşi, iniţial, acesta nu a recunoscut faptele, mai apoi a mărturisit autorităţilor adevărul. Tcaciuc a recunoscut uciderea celor şase victime, dar pe lista neagră a adăugat alte 26 de crime făcute în cinci ani, unicul scop fiind jaful. În timpul unei reconstituiri, Tcaciuc a încercat să fugă şi a fost ucis pe loc.

1. Vera Renczi - Văduva Neagră

Vera s-a născut la sfârșitul secolului al XIX-lea, în București. Copilăria și-o petrece la București, acolo unde rămâne până la vârsta de 13 ani. Odată cu pierderea mamei, Vera este mutată de tatăl său la Berkerekul, oraș din fosta Iugoslavie, unde acesta deținea o mică moșie. Adolescența Verei este marcată de numeroase aventuri amoroase, ea ajungând pe prima pagină a ziarelor locale din cauza scandalurilor în care implică de la elevi de liceu până la bancheri și oameni de afaceri. Mai apoi, Vera îl cunoaște pe Karl Schick, un influent bancher austriac, cu care se va și căsători.

La mai puțin de un an, Karl dispare misterios pentru a nu mai reveni niciodată. Vera explică apropiaților că soțul său a părăsit-o și că a decedat ulterior într-un accident de mașină în România. Dupa dispariția lui Karl Schick, Vera începe s[ poarte doliu, deși nimeni nu dovedise moartea soțului ei, situa'ie care dureaza aproape un an.

Tânăa Vera cunoaște un alt bărbat, foarte bogat, din Iugoslavia - Joseph Renczi, cu care se căsătoreşte. La scurt timp, însă, acesta avea să dispară ca și primul soț. Surprinzător este faptul că autoritățile nu bănuiesc nimic necurat legat de castelana de Berkerekul. Vera începe din nou să țină doliu, dar caută reintegrarea în viața mondenă.

În mai puțin de 10 ani a adus la conacul său peste 30 de amanți, iar niciunul dintre ei nu s-a mai întors acasă. Acesta a fost motivul pentru care jandarmi au făcut o percheziţie. Aceştia au controlat casa și mai apoi cripta familiei. Oamenii legii au descoperit în subsolul conacului 35 de sicrie de zinc așezate în cerc. În ele se aflau absolut toți cei care trecuseră prin patul Verei. Mai mult, într-unul dintre sicrie se găsea chiar Lorenzo, fiul în vârstă de numai zece ani pe care aceasta fusese nevoită să îl ucidă pentru că îi aflase teribilul secret. Toate victimele fuseseră otrăvite cu arsenic.

Explicația Verei Renczi a fost cât se poate de naivă. Întotdeauna vroia să fie ultima femeie din viața bărbaților pe care i-a omorât. Condamnată inițial la moarte, Vera a beneficiat atunci de clemența legii din Iugoslavia care nu permitea execuția femeilor și a fost transferată pe viață într-o închisoare de maximă securitate. Criminala a murit în urma unei hemoragii cerebrale.

Surse: „Cei mai odioşi 100 criminali români" - Traian Tandin; descoperă.ro.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite