Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Transportatorii cer Primăriei Capitalei desfiinţarea STB: Scoateţi traseele la licitaţie, dacă nu mai puteţi gestiona situaţia

10
25 Jan 2022 10:16:12
Autor: Afrodita Cicovschi

Confederaţia Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR) cere Primăriei Capitalei şi Guvernului să desfiinţeze STB şi să-i scoată traseele la licitaţie, în condiţiile în care ”situaţia transportului public de persoane a scăpat de sub controlul autorităţilor” în Bucureşti.

Solicitarea confederaţiei patronale vine după o grevă ce a paralizat transportul public din Bucureşti, acesta fiind reluat marţi, după cinci zile de protest.
 
”O grevă ilegală, probleme tehnice grave pe care le anunţă greviştii, o decizie aberantă de a da anunţ de angajare a altor şoferi (care nu există), dar mai ales gaura neagră care absoarbe un buget anual colosal, fără a repara măcar autobuzele – toate aceste probleme grave ne-au adus în situaţia fără precedent de a avea o capitală complet blocată”, se spune într-un comunicat de presă.
 
„Având în vedere faptul că situaţia în care a ajuns transportul public de persoane din Bucureşti pare fără rezolvare, cerem Guvernului şi Primăriei Capitalei să desfiinţeze această gaură neagră care absoarbe foarte mulţi bani de la bugetul statului şi să scoată la licitaţie traseele operate de STB”, spune sursa citată.
 
Confederaţia patronală, acuză şi faptul că transportatorii privaţi au fost eliminaţi de pe traseele care leagă Bucureştiul de localităţile învecinate, sub pretextul că se poate ocupa mai bine STB de nevoile călătorilor:
 
”Iată că acum vedem contrariul. Dincolo de faptul că a bloca timp de mai multe zile consecutiv toată Capitala devine deja o problemă de securitate naţională, mai vedem că principalele revendicări ale greviştilor sunt legate de problemele tehnice ale autobuzelor, care pun în pericol viaţa oamenilor. Nu explică nimeni unde se duc banii pe care STB i-a primit în fiecare an, ca subvenţii”.
 
Membrii COTAR spun că nu pot înţelege cum s-a ajuns la această situaţie, în condiţiile în care subvenţia pe care a plătit-o Primăria Capitalei pentru transportul public s-a dublat, din 2015 până în 2020, iar anul trecut, suma reprezenta aproape jumătate din bugetul celei mai bogate primării din ţară.
 
”Propunem să nu mai dea vina pe sindicalişti edilul sau directorul STB, pentru că nu s-a ajuns la această situaţie peste noapte, ci după mulţi ani de jaf continuu din banul public. Mai bine ar lăsa problema transportului în grija transportatorilor! Iar de verificarea modului în care s-au cheltuit banii de subvenţii pentru STB ar trebui să se ocupe instituţiile abilitate pentru control”, se mai spune în comunicatul citat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

john pope
25.01.2022, 10:16:59

Alți șmekeri care țin traseul numai cînd e trafic de vîrf și nu asigură permanență...

0 (4 voturi)
True Blue
25.01.2022, 10:26:23

Transportatorii bat campii!

+2 (4 voturi)
Ilie de la sculărie™
25.01.2022, 10:32:00

Fundamental au dreptate, este inadmisibil ca o rapandula politica sa blocheze capitala. Insa omenirea a mai avut exemple de privatizari care au esuat si a urmat nationalizarea, vezi cazul cailor ferate din UK. Serviciul de transport public trebuie sa aiba si un caracter social, sa le dea o sansa in viata si alora din zone prapadite, chiar daca rutele de acolo nu sunt profitabile. Ideal ar fi ca regia sau sub ce forma e organizata, sa fie capabila sa isi inchida bilantul pe zero, nu pe zeci de milioane de eypo gaura, altfel audit, plangere si pusquerie. Dar asta e o utopie in Romania.

+9 (11 voturi)
Ilie de la sculărie™
25.01.2022, 10:40:43

Sa nu mai spun ca dezideratul e ca "cetatea" sa fie atat de productiva incat sa isi permita gratuitate completa pe transportul in comun de suprafata. Asta pentru a reduce poluarea. Dar deja ajungem la exemple complet inaccesibile mentalitatilor mioritice, care sunt constant puse pe praduiala.

+8 (10 voturi)
Un cititor
25.01.2022, 10:57:39

Statul tine cu dintii de putere. In toate sau in cat mai multe sectoare !! Servicii proaste si capusare !!! Asta ofera statul !

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările