Tu ştii cum arată ambrozia? Eveniment inedit duminică în Parcul Kiseleff din Capitală, în cadrul campaniei „Viaţa fără ambrozie“

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
advert

În România, se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge aproximativ 6 milioane de oameni, majoritatea din Vestul țării!

Potrivit datelor de la Ministerul Mediului, din populaţia activă a ţării, în jur de 482.000 de persoane, deci aproape jumatate de milion de oameni, sufera de alergie la buruiana de paragina. Si numarul este cu siguranţă mult mai mare pentru ca foarte multi romani nu sunt diagnosticati, multi dintre ei confundand simptomele unei raceli puternice cu alergia la ambrozie.

Evenimentul “TU ŞTII CUM ARATĂ AMBROZIA?” este parte din campania VIAŢA FĂRĂ AMBROZIE, campanie de informare si constientizare a importantei aplicarii Legii nr. 62/2018 privind combaterea efectelor buruienii ambrozia. Pentru ca legea în vigoare nu se aplica, anual, mii de romani devin pacienti dupa ce isi descopera alergia la ambrozie.

Pacienţii au dat adunarea pe Facebook pentru un nou semnal de alarmă! Duminică, 29 septembrie, ora 13.00, în Parcul Kiseleff din Capitală are loc un eveniment inedit, pentru a atrage atenţia asupra neaplicării legii. Şi-au anunţat prezenţa oameni afectaţi de alergie, persoane publice, specialişti în domeniu, dar şi câţiva artişti care vor demonstra, cât mai plastic şi inofensiv, cum arată, de fapt, ambrozia. 

CE SPUNE LEGEA

În scopul distrugerii ambroziei şi prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deţinătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigaţii şi ai bazinelor piscicole vor desfăşura periodic, în perioada cuprinsa între răsărirea acestei plante şi apariţia primelor inflorescenţe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreţinere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau ale lucrări şi metode specifice. Aceste măsuri se menţin până la sfârşitul perioadei de vegetaţie a ambroziei. De asemenea, beneficiarii lucrărilor de construcţii au obligaţia ca pe terenurile afectate de lucrări, să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii ambroziei. Fiecare proprietar, stat sau privat, trebuie să-şi întreţină terenurile, să nu le lase în paragină! AMENZILE SUNT între 750 şi 5000 de lei – în cazul persoanelor fizice – şi între 5000 şi 20.000 de lei, în cazul celor juridice.

Sunt prevederi de bun simţ, aşa cum există în ţări ca Germania, Austria, Elveţia, Italia sau Franţa, chiar si vecina Ungaria, ţări care au rezolvat problema buruienilor dăunătoare grav sănătăţii prin lege! O lege care se si aplica!

Nu facem altceva decât să încercăm să fim la fel de civilizaţi ca ei. Practic, aplicarea acestei legi este o reglementare a bunului simţ: fiecare (stat sau privat) să-şi cureţe terenul, să nu-l lase în paragină, ca să nu le facă şi mai mult rău miilor de români care suferă din pricina buruienii!

UNDE CREŞTE AMBROZIA

Ambrozia este o buruiană invazivă care creşte pe marginea drumurilor, pe ogoare, pe spaţiile verzi, dar şi în curţile caselor sau în parcuri, ruini şi locuri lăsate în paragina. Înfloreşte în august-septembrie. Polenul acestei plante, purtat de vânt, provoacă rinită alergică, conjunctivită alergică, astm, dermatită de contact, în special la sfârşitul verii – începutul toamnei. O singură plantă matură poate elibera până la 8 miliarde de grăunţe de polen şi până la 30.000 de seminţe, care îşi păstrează calităţile germinative timp de 40 de ani. Ambrozia este cea mai alergenica plantă din România şi unii ajung in stare grava la urgenţe din cauza ei.

SIMPTOME ALERGIE

Simptomele alergicilor la ambrozie: accese de strănut, ochi roşii şi inlăcrimaţi mai tot timpul după reprize repetate de scărpinat, un nas ca un robinet, senzaţie de sufocare, strănuturi care dau ameţeli teribile. Cine are prin preajmă un alergic la ambrozie ştie că e un chin şi că medicamentele destinate alergiei nu fac faţă. Netratată, alergia la ambrozie poate duce la ASTM.

advert

Aproximativ 80% dintre cei care merg la alergolog în fiecare zi constată că suferă de alergie la ambrozie, iar 25% dintre ei riscă să facă astm bronşic.

Aceasta campanie nu e doar despre cei care suferă din cauza buruienii. Medicii spun că toate persoanele expuse zilnic la cantităţi mari de polen răspândite de “iarba pârloagelor” vor deveni alergice. Aşa că… alergia la ambrozie e despre NOI TOŢI cei care trăim în ţara asta!

OBLIGAŢIILE STATULUI

Pentru a preveni alergiile severe la buruiana de paragină, Ministerul Mediului, împreună cu Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Agriculturii şi Dezvotării Rurale au obligatia sa duca împreună campanii de informare şi conştientizare pentru limitarea ariei de extindere a acestei plante invazive. Din pacate, nu exista in prezent astfel de campanii publice si sunt foarte multi oameni care nici macar nu stiu cum arata ambrozia. Iar numarul celor care sufera de alergie la ambrozie este in continua crestere.

ŞTIAŢI CĂ?

*Ambrozia mai este cunoscută sub denumirile populare iarba de paragină, iarba pârloagelor sau floarea pustei!

*Se estimează că populația expusă la polenul de ambrozia atinge 6 milioane de români, majoritatea din vestul țării!

* Ambrozia este o plantă cu talia semiînaltă de 50 -100 cm, uneori chiar mai înaltă la maturitate, cu rădăcina pivotantă foarte dezvoltată de 1,2 – 1,5 metri!

*O singură plantă matură poate elibera în atmosferă câteva miliarde de grăunciori de polen și până la 30.000 de semințe, care își păstrează calitățile germinative până la 40 de ani.

*Ambrozia produce o cantitate mare de polen, iar acesta conține multiple fragmente extrem de alergizante. Este suficientă o concentrație de polen în aer de sub 30 grăunciori de polen/m3 pentru a induce o reacție alergică.

*În mod uzual, alergiile la polen sunt cauzate de expunerea la polenul de ambrozia pe parcursul mai multor ani (3-4 ani), astfel că simptomele de rinită alergică apar la copii cu vârsta de cel puțin 4-5 ani!

*Planta atinge perioada de maximă polenizare în lunile august - septembrie, şi se întinde până sfârșitul lui octombrie.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite