Ultima locuinţa a Mariei Tănase, palatul prins în iederă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Popa Nan este o stradă plină de poveşti, de clădiri frumoase şi de istorie. În apropierea ei se află Crucea de Piatră (o cruce de piatră fiind tot ce a mai rămas din celebrul bordel, dar despre asta altădată), dar şi locul unde Mihai Eminescu s-a stins din viaţă sau o casă în care a trăit şi creat Marin Preda.

Mergând cu bicicleta pe Popa Nan, „pe-o stradă-nspre Hala Traian, de la Foişor până-n Vitan“, am dat peste o altă minunăţie: un castel (cu ghilimelele de rigoare, căci nu e chiar castel în adevăratul sens al cuvântului) prins în iederă. O clădire fascinantă. Am tras pe dreapta şi am poposit un pic s-o admirăm în toată splendoarea ei. I-am făcut o poză şi am plecat mai departe.

Mai târziu am aflat că aici şi-a trăit Maria Tănase ultimii ani din viaţă. „Castelul“ de pe Popa Nan nr. 32 a fost ultimul cămin al mării artiste, s-a stins aici în vara lui 1963.

De acest loc se leagă şi un episod destul de emoţionant din viaţa Mariei Tănase. În 1929, când avea 16 ani, Maria se îndrăgosteşte de Costache Andreescu, medic la Spitalul Central şi rămâne gravidă cu acesta.
Andreescu era om cu familie şi reputaţie, astfel că decide să-i facă un chiuretaj... în urma căruia Maria Tănase nu va mai putea să aibă copii. Însă, după ce trec ani buni de la acel eveniment, Maria o va „infia“ pe Minodora. 

Citeşte continuarea poveştii pe www.metropotam.ro.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite