Bucureşti

articolul anterior articolul urmator

Un furt oarecare: când toţi suntem martori şi nimeni n-a văzut nimic

48
25 Oct 2018 07:13:20
Lavinia Bălulescu
FOTO Pixabay
FOTO Pixabay

Am văzut acum câţiva ani o femeie căreia i-a fost smuls un cercel din ureche. A rămas efectiv însângerată în tramvai, în timp ce hoţul a coborât în fugă şi dus a fost. Am auzit şi de telefoane furate din mână, în staţie, în timp ce tramvaiul stătea să plece, dar de un timp am avut impresia că incidentele astea sunt din ce în ce mai rare. M-am relaxat.

De la o vreme, am uitat să mai privesc peste umăr, să stau mereu în gardă ca şi cum ceva rău ar sta să se întâmple, ca şi cum un pericol ar putea pândi din orice colţişor. Greşeală! (rostit pe o voce înaltă) Mi s-a confirmat zilele trecute că mă înşel, că garda nu trebuie lăsată jos, când, aflată în acelaşi tramvai 36 din frumosul Bucureşti, m-am aflat la doi metri de un caz de furt.

Sigur, la fel de aproape s-au aflat şi alţi călători, pentru că tramvaiul era pe jumătate plin, şi totuşi nimeni n-a văzut mai nimic, pentru că, ce surpriză, toţi eram cu nasul în telefoanele proprii, fără să avem habar ce se întâmplă în lumea din jurul nostru. Un strigăt ne-a scos din micro-coma în care ne afundasem. Un băiat a urlat: “Mi-a furat telefonul!” şi a coborât din tramvai în fugă, în ultima secundă de dinainte ca acesta să părăsească staţia. Păgubitul s-a pierdut în înserare, pe urmele hoţului, cu o staţie înainte de Lacul Tei, într-o zonă unde nu vrei să rămâi singur, într-un loc unde n-ai şanse să prinzi pe cineva din urmă şi să îţi recuperezi telefonul furat. Metoda clasică, şi totuşi uitasem de ea.

Noi, ceilalţi călători, am rămas cu gura căscată, încercând să înţelegem ce se întâmplase şi de ce totuşi singurul lucru pe care ni-l aminteam în legătură cu hoţul era o umbră oarecare, probabil o umbră care ne pândise pe toţi şi îl selectase pe cel mai absorbit de propriul telefon. Am înţeles apoi, privind către scaunul păgubitului, că băiatul îşi uitase acolo un rucsac, în graba în care sărise din tramvai, ceea ce făcea lucrurile să devină şi mai ciudate.

Am început să mormăim între noi cine să coboare afară în ploaie, la următoarea staţie, şi să îl aştepte pe tânărul ghinionist. Într-un final s-a sacrificat un domn, pe care alţi călători l-au sfătuit nu doar să aştepte în staţie, ci şi să o ia încetişor înapoi pe jos, pe drumul spre staţia buclucaşă, în speranţa că se va întâlni cu păgubitul, ceea ce bărbatul a şi făcut, prin ploaie, fără umbrelă.

Mica dramă părea a fi încheiată, dar la următoarea staţie în tramvaiul nostru prăpădit a revenit, supriză, păgubitul, care cel mai probabil, după faţă, nu îşi recuperase telefonul, dar îşi dăduse seama că îşi lăsase rucsacul. A început să întrebe dacă a văzut cineva geanta lui, iar oamenii i-au spus să coboare în grabă şi să meargă iar înapoi o staţie, poate două, în căutarea unui om care îl caută la rândul său.

“Victima” a făcut asta şi nici că se poate şti mai multe despre această istorie nefastă, atât doar că toţi ne-am înşfăcat acum telefoanele, le-am apucat bine, ba chiar am preferat să le ascundem prin buzunare, să ne gândim cât de asemănătoare cu un tramvai poate fi uneori toată această ţară a noastră şi să regretăm că, uite, nu ne-am adus cu noi câte o carte. Cine fură cărţi din tramvaie? Nimeni, absolut nimeni!

Citiţi AICI toate editorialele semnate de Lavinia Bălulescu

Pe Lavinia Bălulescu o găsiţi şi pe Ferma de gânduri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

catalin toader
25.10.2018, 07:35:51

Mda, cateodata tara seamana cu un tramvai hodorogit, condus de un vatman beat! Acaparat de telefon, hotii pot sa-ti ia si nevasta de langa tine, ca n-o sa simti nimic! Intr-un tarziu, o sa-ti dai seama ca e ceva in neregula, ca nu-ti mai da like la postari ! Eroul acestei intamplari este domnul care a coborat sa-l caute pe pagubas, dar, ma gandesc, ca ori n-are telefon "destept", ori traieste pe alta lume! Cine fura carti in tramvai? Nu stiu, tare mi-e ca nici din biblioteci nu le mai fura nimeni!

+14 (14 voturi)
Utilizator Adevărul
25.10.2018, 07:44:11

Comentariu considerat abuziv.

Ioan Gheju
25.10.2018, 08:13:04

Ca de fiecare data, doamna Lavinia reuseste sa faca o radiografie reala a unei parti din societatea romaneasca. Iar finalul a fost cireasa de pe tort. Zilel trecute am primit pe whatsApp un clip, asa cum stiti ca circula multe in mediul on line, legat de Halloween, care spune asa "De Halloween, costumati-va in carti. Cultura este cea care-i ingrozeste pe multi! "

+7 (9 voturi)
Ilim
25.10.2018, 08:22:36

Cel mai rau este cand asistam impasibili la furtul de constiinte, lasand doar pe cativa dintre noi sa le mai gaseasca uitate pe undeva, chiar cu riscul de a fi amendati , batuti si gazati sperand ca or sa ajunga pana la urma la posesorii de drept.

+10 (12 voturi)
Utilizator Adevărul
25.10.2018, 08:25:41

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările