Un interviu despre „Metamorfoze” cu Ana Călin

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Viaţa transpusă în tablouri sau reflectată în imagini subtile sau simbolice, indiferent de marile curente promovate în arta picturii, deschide pasiunea pentru frumos, nuanţă, culoare fiecăruia dintre noi, aşa cum a reuşit să mă inspire pictoriţa Ana Călin la vernisajul expoziţiei sale „Metamorfoze”.

Mihaela Toader – Mă onorează şi mă încântă că mă aflu aici, printre mulţi vizitatori, la vernisajul expoziţiei tale, „Metamorfoze” cu tablouri care mă inspiră, indiferent din ce unghi le-aş privi. Fiecare reflectă sau exprimă altceva. M-aş bucura tare mult să ştiu cum a început totul, care este începutul acestor picturi minunate ale tale. Cum a venit inpiraţia sau dorinţa de-a picta?


Foto Arhivă personală, Ana Călin - mai 2021

Ana Calin

Ana Călin – Hmmm... tot timpul mâzgăleam ceva... făceam grafică în creion...

Mihaela Toader – ...de când erai mică, nu?

Ana Călin – A, da! Apoi am urmat studiile la o facultate de mecanică, unde desenul tehnic industrial era baza. Deci tot lucru cu creionul...

Mihaela Toader – Ţi-ai luat avânt şi de aici inspiraţia...


Foto Arhivă personală, Ana Călin - mai 2021

Ana Calin

 Ana Călin – Da! În timpul facultăţii am plecat spre Franţa, unde am avut ocazia să o cunosc pe Silka. Chiar îmi face plăcere să o amintesc deoarece picta foarte frumos şi te inspira fiecare colţişor pe pânză pe care îl picta. Iar tot ce vezi, astăzi, în galerie, îi datorez. Ea a fost sursa mea de prima inspiraţie!

Mihaela Toader – Începutul de drum...

Ana Călin – Aşa este! Am pictat şi acolo. Vreo trei tablouri care au rămas în Franţa! Din păcate nu am fotografii după aceste tablouri care sunt în locaţii private unde nu aş avea acces, acum. După cum ai observat tablourile mele sunt semnate pe lateral.

Mihaela Toader – Am observat! De ce?!

Ana Călin – Pentru că tot în Franţa am vizitat o expoziţie şi mi-a plăcut atât de mult semnătura pe lateral încât am adopta-o şi la mine. Desigur, că am întrebat atunci de ce semnătura se afla pe lateral şi răspunsul a fost ca cel care va deţine tabloul să poată să-l aşeze cum vrea.


Foto Arhivă personală, Ana Călin - mai 2021

Ana Calin

Mihaela Toader – Mă bucur pentru găsirea surselor tale de inspiraţie. De altfel, fiecare dintre noi întâlnim în această viaţă oameni care ne inspiră profund şi care ne ajută să ne găsim sau să ne facem propriul univers de inspiraţie şi creativitate. Şi, desigur, inspiraţia era în tine! Personal mă fascinează ce văd şi m-aş bucura tare mult să îmi spui ce e nou în picturile tale. Mai precis în tehnica ta.

Ana Călin – În tehnica mea este secretul de a-ţi întoarce lucrarea cum vrei. În orice poziţie îl aşezi se poate vedea altceva, rezultă o altă imagine. Acesta ar fi secretul din lucrările mele. Şi cred că pe acest drum voi merge pentru că îmi place foarte mult.

Mihaela Toader – Formidabil! Tablourile tale pot inspira sau oferi mai multe imagini în funcţie de perspectiva pe care vrei să i-o dai. Foarte interesant! Din ce-am observat, tablourile tale transmit mai multe mesaje, chiar mesaje foarte subtile şi aş dori să îmi descrii puţin una din picturile tale, cea care îţi place cel mai mult. Deşi, îmi dau seama că iţi plac toate deoarece tu le-ai pictat. Dar poate există un tablou care te inspiră acum când ne aflăm în galerie.

Ana Călin – Să ştii că le iubesc pe toate. În momentul când le-am adus la galerie am simţit că mă despart de ceva, ceva de suflet. Aşa că am să te rog să alegi tu deoarece mie îmi sunt dragi toate.

Mihaela Toader – Are fiecare tablou povestea lui?

Ana Călin – Da, fiecare pictură are povestea ei!

Mihaela Toader – Să vorbim despre tabloul acela pe care tocmai l-am aşezat într-o altă poziţie! E o provocare....

Ana Călin – Da! Acest tablou l-am văzut ca o pădure amazoniană.....

Mihaela Toader – Ai avut surpriza să constaţi că unii dintre vizitatori au văzut altceva?


Foto Arhivă personală, Ana Călin - mai 2021

Ana Calin

Ana Călin – Desigur! De exemplu, acest tablou are trei poveşti! În funcţie de persoana care îl priveşte! Pentru mine e un râu care curge dar un pilot care a vizitat galeria a zis că imaginea din tablou e o vedere din avion. Sau altcineva vedea această pictură ca valurile marii... o Înălţare!

Mihaela Toader – Foarte frumos! Cred că picturile tale se conectează la mintea sau sufletul fiecăruia care alege să îţi viziteze galeria. Tablourile tale se oglindesc pe nivelul de gândire şi imaginaţie al omului.

Ana Călin – Exact! Fiecare privitor va cuprinde imaginea în funcţie de nivelul său de rezonanţă!

Mihaela Toader – Când îţi vine inspiraţia?

Ana Călin – Oricând!

Mihaela Toader – Ce materiale foloseşti în picturile tale?


Foto Arhivă personală, Ana Călin - mai 2021

Ana Calin

Ana Călin – Totul este în acrilic... şi multă tehnică... dăruire personală, imaginaţie!

Mihaela Toader – Am să te întreb ce exprimă acel tablou.... Acela unde predomină culoarea bleu. Nu vreau să intrăm în toate secretele... Doar să îmi spui unul din mesajele tabloului, din perspectiva ta!

Ana Călin – Nu e simplu! Spre exemplu, acest tablou în care predomină auriul reprezintă o adunare, dar în acelaşi timp şi un spectru auriu de înălţare şi bucurie! Altă lucrare de-a mea reflectă două siluete, dar în acelaşi timp pot fi şi doi îngeri. Diferă diferenţa de viziune!

Mihaela Toader – Care a fost motivul pentru care ai ales să nu aibă un titlu nicio lucrare de-a ta?

Ana Călin – Nu am dorit să impun viziunea mea! Am lăsat pe privitor să-ţi creieze propria conexiune şi viziune cu pictura mea!

Mihaela Toader – Adevărat! Un titlu te conduce către un canal de inspiraţie!

Ana Călin – Da! Mi s-a părut frumos să nu impun viziunea mea!

Mihaela Toader – Cu ce gânduri îi primeşti pe vizitatori?

Ana Călin – Totul este schimbare, totul este mişcare! Să accesăm ce este mai frumos! Galeria această reprezintă o etapă din viaţa mea spre altceva! Schimbarea poate trece de la clasic la orice ne inspiră şi ne trece prin minte! Putem fi fără limite! Şi îi aştept pe toţi cei care se simt sau doresc să se lase provocaţi de picturile mele!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite