VIDEO FOTO Un olimpic a aprins luminile de Sărbători din Capitală. În Piaţa Universităţii a fost şi ministrul Educaţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Luminiţe în formă de brad în mijlocul Pieţei Universităţii din Capitală FOTO Adevărul/Dorin Constanda
Luminiţe în formă de brad în mijlocul Pieţei Universităţii din Capitală FOTO Adevărul/Dorin Constanda

Un elev olimpic la matematică a aprins cele 2,7 milioane de beculeţe de pe marile bulevarde din Capitală. Alături de Sorin Oprescu, primarul general, la evenimentul din Piaţa Universităţii a fost prezent şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Odată cu aprinderea ornamentelor, s-a deschis şi Piaţa de Crăciun.

Cosmin Gramatovici, un elev olimpic la matematică de la Colegiul Naţional „Tudor Vianu“ din Capitală, a fost cel care, fără emoţii, a apăsat butonul ce a luminat marile bulevarde din oraş, dând astfel startul Sărbătorilor de Iarnă. Cosmin, în vârstă de 16 ani, provine dintr-o familie de olimpici, fratele său mai mic fiind, de asemenea, premiat la concursuri. „Cosmin a luat toate premiile“, a spus Oprescu.

Elevul invitat de Sorin Oprescu nu a stat prea mult pe gânduri şi a apăsat butonul roşu care a făcut ca instalaţiile să se aprindă brusc, în aplauzele mulţimii.

În câteva secunde magia sărbătorilor a cuprins tot centrul Capitalei, milioane de beculeţe de toate culorile au adus zâmbetul pe buze copiilor care au aşteptat acest moment scribuliţi de frig în braţele părinţilor.

„La mulţi ani, Bucureşti, la mulţi ani, România!“, le-a urat primarul bucureştenilor, după aprinderea luminilor.

Câteva sute de bucureşteni au venit în PIaţa Universităţii să asiste la spectacolul pregătit de municipalitate. „Este mai bine organizat decât în alţi ani. Totul este foarte frumos!“, a spus un bucureştean.

Un alai format din 50 de crăciuniţe şi de 50 de tineri au purtat făclii aprinse care au simbolizat lumina sfântă a Sărbătorilor.

De asemenea, în Piaţa Universităţii a fost şi ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu. „Acesta este cadoul meu de Moş Nicolae pentru copii. Vreau să-i mulţumesc domnului Oprescu că m-a invitat şi mi-a făcut o surpriză extraordinară“, a declarat ministrul.

Coadă la vin fiert

După ce luminile s-au aprins, edilul şef al Capitalei, Sorin Oprescu, nu a stat prea mult într-un loc şi a pornit într-o mică plimbare prin jurul pieţei. Prima oprire a făcut-o la casa lui Moş Crăciun, unde a fost aşteptat de spiriduşi şi zâne.

După ce a făcut câteva poze cu copiii, Oprescu a schimbat câteva vorbe cu părinţii lor şi apoi a mai dat o tură în jurul bradului. Nu a mai zăbovit  mult şi s-a îndreptat spre ieşire. A salutat mulţimea şi s-a urcat în maşina pregătită de plecare alături de Ecaterina Andronescu, ministrul Educaţie.

Odată ce au admirat peisajul, îndemnaţi de mirosul puternic de scorţişoară ce plutea în aer, oamenii s-au aşezat la coadă pentru un pahar de vin fiert. „Auzi mă? Da câte pahare cumperi? Nu vezi câţi suntem la rând?“, îi reproşează indignat un domn unui tânăr care comandase patru pahare.

Spiriduşii şi zânele lui Moş Crăciun

Oamenii au apreciat în repetate rânduri iniţiativa municipalităţii de a face proiecţii pe clădirile din jurul Pieţei Universităţii. Echipa  „Chambres d’OR", formată din artiştii Monica Păduraru, Diana Patriciu şi Chris Agnew, a realizat picturi pe sticlă specifice sărbătorilor de iarnă, care sunt proiectate pe sediile Universităţii,BCR şi RAPPS din apropierea pieţei cu statui.

La casa lui Moş Crăciun copiii i-au luat la întrebări pe spiriduşii dornici să îi asigure că moşul îi va vizita şi în acest an. În lipsa lui Moş Crăciun, copiii au stat de vorbă cu zânele şi spiriduşii, în timp ce alţii se împingeau, care mai de care, să se urce pe fotoliul Moşului. În mijlocul căsuţei a fost amplasată o cutie în care se vor strânge jucării pentru copiii nevoiaşi. Spre bucuria celor mici, în piaţă a mai fost adus un carusel cu căluţi.

Bradul înalt de 17 metri este ornat cu 2.500 de beculeţe galbene şi 600 de lucrări de artă  care formează  un puzzle. Iar, în vârf se află doi îngeri ce veghează întreaga piaţă.

De la cele 65 de căsuşe decorate de sărbătoare oamenii au cumpărat difierite obiecte tradiţionale. Meşteşugari şi producători din Galaţi, Săpânţa sau Topoloveni şi-au servit clienţii cum au putut ei mai bine. În cadrul tâtgului pot fi cumpărate măşti tradiţionale româneşti, palincă, obiecte cioplite în lemn şi chiar căni sau magneţi pentru frigider.

Aproximativ 3.000 de beculeţe colorate şi un kilometru de ghirlande luminoase au fost aduse pentru a împodobi piaţa. Pentru a se crea o imagine cât mai autentică, pe trotuarul esplanadei au fost puse aproximativ 10 tone de cetină.

Prin mulţime şi-au făcut loc şi câteva personaje precum oameni de zăpadă care s-au fotografiat cu toată lumea şi au dat baloane copiilor.

În rondul de la Universitate tronează un alt brad. Însă acesta este făcut în totalitate din mii şi mii de beculeţe multicolore.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite