UPDATE Protest violent în faţa Guvernului. Peste o mie de fermieri cer demisia ministrului Agriculturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ o mie de fermieri şi producători agricoli protestează în faţa sediului Guvernului. Aceştia reclamă indiferenţa cu care sectorul agricol este tratat de reprezentanţii statului şi cer demisia ministrului Agriculturii, Daniel Constantin.

UPDATE 15.00 Preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Vaci Holstein, Costel Caraş, prezent şi el la miting, acuză modul în care jandarmii au acţionat şi spune că, deşi oamenii reprezentaţi de el au încercat să afle ce se întâmplă cu protestatarii reţinuţi de forţele de ordine, aceştia nu au vrut să le ofere nici un fel de informaţie. "Înapoi la gard şi la treabă!", i-a îndemnat preşedintele pe manifestanţi.

Protestul agricultorilor este organizat în contextul nemulţumirilor legate, printre altele, de recuperarea subvenţiilor şi acordarea ajutorului de 220 de euro pe hectar.

Manifestaţia a fost una normală până în jurul orei 14, când participanţii la miting, nervoşi că nici un reprezentant al Guvernului sau al Ministerului Agriculturii nu s-a arătat dispus să le asculte doleanţele, au intrat pe carosabil, blocând astfel circulaţia în zonă.

Astfel, gardurile de împrejmuire au fost folosite ca arme de atac împotriva jandarmilor, care au replicat atacului cu gaze lacrimogene. Patru persoane au fost luate de jandarmi, însă oficialii Jandarmeriie spun că doar doi manifestanţi au fost ridicaţi.

UPDATE 14:30 O ambulanţă a fost solicitată la mitingul agricultorilor din Piaţa Victoriei, pentru a acorda îngrijiri unui protestatar care ar fi fost agresat în timpul intervenţiei jandarmilor contra celor care aruncat cu garduri în forţele de ordine, au declarat, pentru Mediafax, surse medicale.

UPDATE 14.10: Manifestaţia din Piaţa Victoriei a degenerat, iar la această oră, protestatarii s-au luat la bătaie cu forţele de ordine. Aceştia au început să arunce cu garduri în jandarmi, la Piaţa Victoriei.În consecinţă, jandarmii au ridicat patru dintre manifestanţii prezenţi la protest, iar jandarmii au aruncat cu gaze lacrimogene.

Timp de câteva minute circulaţia rutieră a fost oprită, în zona în care pichetează de trei ore producătorii agricoli, traficul fiind rulat după ce jandarmii au pus la loc gardurile de împrejmuire.În acest moment, protestatarii au fost calmaţi de intervenţia în forţă a jandarmilor. În zonă au apărut mai mulţi jandarmi şi poliţişti pe motociclete pentrua preveni alte degenerări ale manifestaţiei.

UPDATE 13.40: Organziatorii protestului au solicitat încă de la începerea acţiunii o întâlnire cu premierul Victor Ponta pentru a-i prezenta revendicările pe care le au. După mai bine de două ore de la începerea pichetuui, delegaţia protestatarilor nu a fost invitată în sediul Guvernului pentru o eventuală discuţie, liderii acestora ameninţând că nu vor încheia acţiunea de protest în cazul în care nu vor reuşi să aibă un dialog cu reprezentanţii Executivului.

Protestatarii au adus în faţa Guvernului un utilaj agricol pe care au amplasat o machetă a unei vaci, precum şi o orchestră. De asemenea, fermierii au adus cu ei şi o oaie care trage după ea un trenuleţ artizanal, pe care sunt amplasate mai multe bannere cu mesaje de nemulţumire. Aceste bannere reprezintă nişte ciulini, despre care agricultorii spun că reprezintă cultura de bază a agriculturii româneşti.

Totodată, pe bannerele afişate la protest se mai găsesc mesaje precum "Să vă fie ruşine că aţi distrus agricultura", "Mâncarea este puterea omului", sau "Atât a mai rămas din zootehnie", mesaj alăturat unui craniu de berbec, "SOS, salvaţi agricultura României" şi au în mâini bannere inscripţionate "Dezinteresul guvernanţilor plus seceta egal dezastrul zootehniei", "Munca noastră este sudoare şi nu şpagă", "Respectaţi legile nu mai prelungiţi taxarea inversă", "Jos ministrul visător, puneţi un agricultor", "Cerem demisia ministrului Agriculturii", "Aţi promis investiţii în agricultură. V-am votat, ne-aţi înşelat!".

Protestatarii au venit din mai multe judeţe ale ţării precum Teleorman, Braşov, Bacău, Botoşani, Ialomiţa, Covasna, Constanţa.

Protestul este organizat în parcarea Guvernului, aceasta fiind împrejmuită de garduri de protecţie. dar şi de un cordon de jandarmi.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite