UPDATE Zeci de persoane reţinute şi o maşină arsă în întregime. Imagini fierbinţi de pe frontul din centrul Capitalei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În a patra zi de proteste, jandarmii au reţinut 113 persoane, unele înarmate cu bastoane telescopice, lanţuri şi pietre, iar o maşină a fost incendiată. Purtătorul de cuvânt al MAI a declarat că, la nivel naţional au protestat 7.900 de persoane, dintre care peste 900 în Capitală.

UPDATE 01:00 Protestul s-a încheiat. În Piaţa Universităţii au mai rămas doar zece oameni, iar o mare parte a dispozitivului de jandarmi s-a retras.

UPDATE 00.15 Adrian Sobaru, românul care s-a aruncat de la balconul Camerei Deputaţilor în decembrie 2010, a fost şi el alături de manifestanţii din Piaţa Universităţii. „Mi s-a părut normal să învăţăm cu toţii ce înseamnă să ai demnitate. Nu-i obligatoriu să ţii de un scaun. Când vezi că nu mai poţi te dai la o parte, dar el (n.r. -Raed Arafat) chiar este un reper moral din punctul meu de vedere. Chiar dacă nu este român este mai român decât românii. Este foarte important asta, iar cu toţii avem de învăţat. Nu putem să lăsăm să treacă cineva pe lângă noi. Acum românii simt nevoia să fie uniţi ceea ce este bine, dar sunt încă puţini", a declarat Sobaru la Antena 3.

Citeşte şi:
EDITORIAL DE SABIN ORCAN: De la Arafat la Fenechiu

UPDATE 00.00 În ultimele ore, jandarmii au ridicat peste 100 de protestatari aflaţi între Piaţa Universităţii şi Piaţa Unirii. Ei au fost urcaţi într-un camion şi mai multe dube şi duşi la secţiile de poliţie.

UPDATE 23:40 În faţa magazinului Cocor sunt 50 de manifestanţi care protestează paşnic. Ei scandează: "Jos Băsescu!"

UPDATE 23:30 Jandarmii au oprit , vizavi de magazinul Cocor, aproape 30 de protestatari, majoritate cu feţele acoperite de fulare, pe care i-au legitimat şi i-au urcat în dube. O femeie a leşinat în Piaţa Unirii din cauza gazelor lacrimogene aruncate de jandarmi spre manifestanţi. Ea a fost luată cu Ambulanţa şi dusă la spital.

Până în acest moment, în timpul zilei de astăzi, au fost reţinute 73 de persoane, în Capitală.

Mesajele ieşenilor pentru guvernanţi FOTOGALERIE

UPDATE 23.09 Un echipaj SMURD s-a deplasat la faţa locului după ce un tânăr a leşinat în faţa fântânii de la Universitate.
Potrivit corespondenţilor noştri, în Piaţa Universităţii mai sunt aproximativ 400 de oameni. Aceştia se află pe picior de plecare.

UPDATE 22.42 Purtătorul de cuvânt al MAI a declarat că, la nivel naţional au protestat 7.900 de persoane, dintre care peste 900 în Capitală, 29 de proteste sunt în desfăşurare, iar alte zece au fost finalizate.

image

UPDATE 22. 30 Peste 50 de persoane care au venit, luni, în Piaţa Universităţii au fost duse la secţii de poliţie din Capitală, după ce asupra lor au fost găsite cuţite, bastoane telescopice, droguri, lanţuri şi pietre, un bărbat oprit în zona Spitalului Colţea fiind găsit cu un pistol cu bile. Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Marius Militaru, a declarat că până la ora 22.00 au fost duse la secţii de poliţie din Capitală 54 de persoane.

UPDATE 21.57 O maşină parcată pe strada Constantin Mille, din apropierea Pieţei Universităţii, a ars în întregime, incendiul fiind sesizat la 112 de un bărbat care trecea prin zonă.

image

UPDATE 21.40 Aproximativ 250 de studenţi au ajuns în Piaţa Universităţii. Ei au venit încolonaţi dinspre regie, purtând parcate cu fotografia bătrânului bătut de jandarmi în timpul protestelor de sâmbătă seară.

Click pentru a vedea GALERIA FOTO

image

UPDATE 21.28 Protestul din această seară din Centrul Bucureştiului se dovedeşte a fi mult mai paşnic decât cel de ieri seară, transmit repoterii Adevărul din Piaţa Universităţii.

Dacă duminică, la această oră, au avut loc ciocniri violente între forţele de ordine şi manifestanţi iar pompierii stingeau focurile generate de cocktail-urile Molotov aruncate pe stradă, luni seară protestatarii îşi fac simţită prezenţa doar prin numărul lor mare, prin câteva petarde aruncate şi prin scandările lor anti-guvernamentale.

UPDATE 21.23 Deşi au pancarte pe care scrie "Fără violenţă", protestatarii aruncă în jandarmi cu petarde. Manifestanţii au început să scandeze ca pe stadion "România, România, Ole! Ole! Ole!".

UPDATE 21.03 Cinci persoane au primit îngrijiri medicale în Piaţa Universităţii, două dintre acestea fiind transportate la Spitalul Universitar de Urgenţă, au anunţat, luni seară, reprezentanţii Serviciului de Ambulanţă şi SMURD Bucureşti.

UPDATE 20.55 Cod albastru de alertă la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Un sfert dintre angajaţi trebuie să fie prezenţi la locul de muncă.
Angajaţii au fost chemaţi de-acasă. Echipajele trebuie să fie prezente la fiecare unitate din oraş pentru posibile urgenţe care ar putea apărea. Este o măsură de prevenţie pentru a nu se repeta situaţia de aseară.  

Vezi imagini din piaţă de la ora 18.30! Click pe fotogalerie!

image

UPDATE 20.43 Numărul protestatarilor a ajuns la 2.000, transmite reporterul Adevărul din Piaţa Universităţii din Capitală. Deşi situaţia este tensionată şi unele persoane au aruncat cu petarde, nu au fost înregistrate violenţe precum duminică seară, când manifestanţii au devastat mai multe magazine şi bunuri publice din Piaţa Unirii.

UPDATE 20.20 S-au organizat filtre ale Jandarmeriei în toată zona din Piaţa Universităţii. Mulţi tineri au fost legitimaţi de poliţie, iar un protestatar a fost prins cu un cuţit şi un baston telescopic. Peste 300 de studenţi se îndreaptă în acest moment către piaţă, potrivit preşedintelui UNSR, Ion Cristian Poenaru, citat de România TV.

UPDATE 20.05 Au început reţinerile. Aproximativ 10 persoane, majoritatea tinere, au fost extrase din mulţime şi conduse de jandarmi la dube. Potrivit reporterului Adevărul, cei reţinuţi de forţele de ordine în Piaţa Universităţii au cerut droguri preşedintelui Traian Băsescu. Ei vor fi transportaţi la secţia 5 de Poliţie.

UPDATE 19.46 Numărul protestatarilor a depăşit 1.000. Odată cu aceştia a crescut şi numărul jandarmilor. O parte dintre ei este infiltrată în mulţimea adunată în centrul Capitalei. Jandarmii perchiziţionează persoanele aparent suspecte, dar şi bagajele voluminoase. Totodată, forţele de ordine nu mai permit manifestanţilor să-şi acopere feţele pentru a putea fi identificaţi în imagini video, în eventualitatea unui nou conflict.

Potrivit reporterului Adevărul, manifestanţii din Pasajul Universităţii sunt pregătiţi să facă faţă unor confruntări mai violente. Ei şi-au pus pe cap căşti de protecţie improvizate şi scandează "Jandarmeria apără hoţia". Un grup mai mare de jandarmi a fost mobilizat chiar în zona pasajului, unde se află şi staţia de metrou. Forţele de ordine se aşteaptă ca din staţia de metrou să vină cei mai mulţi protestatari agresivi, dat fiindcă şi duminică aceştia au ajuns în Piaţa Universităţii tot cu acest mijloc de transport în comun.

Deocamdată, protestele sunt paşnice. Atmosfera este însă tensionată. Unii protestatari au aruncat cu petarde pe trotuarul din zona Teatrului Naţional, Jandarmeria intervenind cu două grupe a câte 20 de jandarmi.

UPDATE 19:35 câţiva zeci de jandarmi s-au poziţionat în mijlocul celor două grupri, între Teatrul Naşional şi fântână, şi sunt pregătiţi să intervină în caz că situaţia degenerează. Câţiva tineri au aruncat cu petarde.

UPDATE 19.20 În acest moment sunt peste 800 de persoane care manifestă. Protestatarii sunt împărţiţi în două categorii: cei de pe partea Teatrului Naţional sunt, în majoritate, revoluţionari, iar cei din zona fântânii sunt preponderent tineri. Jandarmii au început să formeze zone de tampon fără să oprească, însă, pe cei care se alătură manifestaţiei. Traficul rutier este normal, câţiva protestând chiar şi din maşină, flutură steagul şi strigă lozinci.

UPDATE 19.00 Nouă persoane violente au fost ridicate din piaţă. Forţele speciale sunt în alertă.

UPDATE 18.35 Deşi nu au mai fost scoşi în stradă atât de mulţi jandarmi, în spatele Ministerului de Interne şi în spatele Teatrului Naţional se află mai multe camioane şi dube cu agenţi. Aproximativ 100 de jandarmi sunt pregătiţi să intervină dacă manifestaţia degenerează din nou în violenţe de stradă, transmite reporterul Adevărul de la faţa locului. Spre deosebire de ieri seară, la această oră, circulaţia în zona Pieţei Universităţii nu este blocată.

UPDATE 18.20 Se îngroaşă rândurile manifestanţilor. La staţia de metrou din Piaţa Universităţii, sute de oameni care şi-au terminat programul de muncă se alătură celor deja prezenţi la protest. 

Cineva a adus chiar şi un sicriu pentru Traian Băsescu.

Potrivit reporterului Adevărul, aproximativ şase bărbaţi cară pe umeri un coşciug şi o cruce pe care scrie numele preşedintelui român. În sicriu se află un bărbat care scandează, prin portavoce, lozinci anti-guvernamentale. La vederea coşciugului şi a crucii cu numele lui Băsescu înscris pe ea, mulţimea adunată în centrul Capitalei a început să aplaude.

UPDATE 17.35 Peste 500 de persoane sunt în acest moment în faţa Teatrului Naţional, cei mai mulţi fiind revoluţionari. Protestatarii sunt paşnici, sunt mai organizaţi. De această dată, au venit înarmaţi cu manifeste pregătite de acasă. Printre lozincile antiprezidenţiale şi antiguvernamentale unii au scris şi texte revoluţionare ca "păcat de sângele vărsat în `89".

MARTOR OCULAR Protestele din Piaţa Universităţii, văzute cu ochii unor oameni simpli, pe Facebook, Youtube şi Twitter VIDEO şi FOTO

UPDATE 17.30 Un protestatar a fost transportat cu o ambulanţă SMURD de la faţa locului. Huliganul, care a fost reţinut pentru incendierea unor bunuri aparţinând domeniului public, a primit mandat de arestare. Inculpatul Mihai Căpăţână a primit mandat de arestare pentru 29 de zile. Tânărul, cu vârsta până în 25 de ani, a declarat deja recursul. Acesta are slabe şanse să fie eliberat, având în vedere incidentele (ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea gravă a ordinii şi liniştii publice) în care a fost implicat.

UPDATE 16.30 Confederaţia Naţională a Sindicatelor Libere din Învăţământ (CNSLR) se solidarizează cu acţiunile din Piaţa Universităţii, însă - în acelaşi timp - condamnă orice fel de acţiuni extremiste, de incitare la violenţă, precum şi actele huliganice. "Considerăm că într-o ţară democratică oamenii îşi pot exprima fără nicio restricţie dreptul fundamental de a-şi manifesta liber nemulţumirile legate de afectarea condiţiilor de viaţă şi de muncă. Pentru a nu deturna caracterul spontan al acţiunilor de protest, le recomandăm membrilor noştri să susţină aceste manifestări prin toate mijloacele democratice, în scopul atingerii obiectivului major al protestului, respectiv cel de înlăturare a atitudinilor dictatoriale şi de reîntoarcere la democraţie" a declarat preşedintele CNSLR, Ion Samoilă, citat de Agerpress

UPDATE 16.20 Mihnea Ionescu a declarat că nici un suporter Dinamo nu a fost reţinut ca urmare a conflictelor dintre manifestanţi şi forţele de ordine de azi noapte, din Bucureşti.

UPDATE 15.57 500 de studenţi se vor alătura protestelor din Piaţa Universităţii.

UPDATE 15.05 Aproximativ 150 de persoane sunt în acest moment în spaţiul din faţa Teatrului Naţional, majoritatea manifestanţilor fiind persoane de vârsta a treia, care fluieră, strigă lozinci antiguvernamentale şi împotriva preşedintelui Traian Băsescu

UPDATE 14.40 Mihnea Ionescu, unul din liderii galeriei Dinamo, a declarat că nu ştie exact dacă vor mai veni la fel de mulţi suporteri ca ieri seară. "Nu ştim, personal cred că da. O să fie mai puţini, în orice caz, pentru că sunt supăraţi din cauza conflictelor de ieri. O să fie puţini, e zi lucrătoare şi e şi mai frig" a explicat Mihnea Ionescu pentru bucuresti.adevarul.ro

Deşi violenţele de ieri seară au generat pagube materiale în centrul oraşului, scandările cu lozincile „Jos Băsescu!" vor fi fluturate şi azi de către protestatarii nemulţumiţi.

Citeşte şi:
FOTOGALERIE După proteste, ca după război! Concluziile comandamentului de urgenţă convocat de primarul Capitalei

Autorităţile au făcut azi bilanţul celei mai sângeroase nopţi a şirului de proteste care a debutat vineri. Reprezentanţii Jandarmeriei susţin că la nivelul celor 34 de judeţe, acolo unde au fost înregistrate manifeste, singura excepţie a făcut-o Capitala, fiind singurul loc unde s-au desfăşurat lupte de stradă.

Aseară, numai în Capitală, au fost conduşi la secţia de poliţie şi amendaţi 247 de protestatari. Printre aceştia au fost identificaţi de către autorităţi şi 7 suporteri de la echipa Petrolul. Ofiţerii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) au fost solicitaţi la 45 de cazuri, iar la două dintre ei aceştia au fost nevoiţi să înfrunte şi grupuri de tineri nervoşi care nu i-au lăsat să-şi ducă până la capăt misiunea şi le-au vandalizat autospecialele.

Citeşte şi:

VIDEO Cum s-au încheiat protestele. Plecarea ultimului manifestant. Filmul violenţelor din Piaţa Universităţii FOTO

Urmările protestelor violente au fost tulburătoare: pietre întregi aruncate peste tot, torţe, maşini incendiate şi magazine vandalizate. Jandarmii au fost nevoiți să acționeze cu tunuri de apă și gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea care distrugea totul în cale. Peste 50 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, dintre care patru au fost jandarmi.

Click pe fotogalerie pentru a vedea imagini de la protest!

image

În această dimineaţă comandamentul de urgenţă convocat de primarul Sorin Oprescu anunţa bilanţul pagubelor: cinci chioşcuri de ziare, şase semafoare şi 12 magazine au fost vandalizate de manifestanţi, opt străzi cu pavaj lipsă, 3 sucursale de bănci (Raiffaisen Bank, Millenium Bank şi Bancpost) vandalizate. O maşină a ars complet, iar alte 22 de coşuri de gunoi şi 8 panouri publicitare au fost incendiate.

București



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite