VIDEO Bucureştiul, invadat de şobolani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şobolanii pun stăpânire pe Capitală                                    FOTO: Adevărul
Şobolanii pun stăpânire pe Capitală                                    FOTO: Adevărul

Odată cu vara, numărul şobolanilor care umblă pe străzile şi prin parcurile Bucureştiului a devenit alarmant. Adevărul vă prezintă câteva imagini edificatoare, filmate în zona Piaţa Chibrit, unde mai mulţi şobolani se luptă pentru resturile de mâncare găsite chiar şi pe băncile pe care stau oamenii.

Asemenea scene pot fi văzute însă chiar şi în toiul zilei în Centrul Vechi, pe malul Dâmboviţei în zona Unirii sau Eroilor, sau peste drum de Cercul Militar Naţional, pentru a sublinia doar câteva zone din centrul Capitalei. Situaţia în periferie este şi mai gravă, iar în privinţa rozătoarelor autorităţile nu par să ia măsurile care se impun.

În luna februarie, presa trăgea un semnal de alarmă în privinţa unei posibile invazii de şobolani şi ţânţari, Capitala rămânând la acea vreme fără servicii de deratizare şi dezinsecţie. 

„Tratamentele de combatere a şobolanilor şi ţânţarilor trebuie să fie continue şi să acopere toate zonele din oraş. Orice întrerupere a acestora duce la dezvoltarea necontrolată a dăunătorilor, cu efecte grave asupra sănătăţii populaţiei”, declara la acea vreme biologul Constantin Răduţu.

Şobolanii sunt responsabili pentru transmiterea mai multor boli, printre care Boala Sodoku sau febra muşcăturii de şobolan, care este provocată de spirillum minus, spirocheta din sângele şi saliva rozătoarei. Aceasta este transmisă omului prin muşcatură, determinându-i reacţii locale, febră, durere de cap, dureri musculare, chiar decesul.

Invazie de şobolani în mai multe zone ale Bucureştiului

De asemenea, leptospiroza este o alta boală transmisă de şobolan, prin contactul omului cu solul sau cu apa contaminate cu urina rozătoarei. Persoana infectată prezintă, după perioada de incubaţie (21 de zile), febră, tulburări hepatice, renale etc. Ea are nevoie urgentă de îngrijire medicală, pentru că boala poate duce la deces. Prin contactul cu alimente contaminate de rozătoare, omul se poate îmbolnăvi de listerioză, care este o boală infecţioasă, cu o perioadă de incubaţie între trei şi zece zile, care se manifestă prin de dureri articulare, inflamarea ganglionilor, erupţii, febră.

Nu în ultimul rând, şobolanii transmit şi rabia sau turbarea. Aceasta este o boală infecţioasă acută determinată de virusul rabic transmis de la animale la om prin muşcătură. Este o encefalo-mielită (boala a sistemului nervos) cu evoluţie rapidă şi invariabil duce la deces.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite