VIDEO Cum a fost introdus pe şinele din Bucureşti primul metrou. Sute de muncitori au luat parte la înfăptuirea „minunii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
inaugurare magistrala 2

Pe 19 noiembrie, metroul bucureştean împlineşte 35 de ani, iar ideea realizării acestuia a început undeva în prima jumătate a secolului XX. „Adevărul“ vă prezintă cum a fost introdus în subteran primul metrou.

În acest moment, în Capitală încă circulă metrourile de tip IVA, realizate la Arad. Acestea sunt vechile trenuri care au rămas în funcţiune zeci de ani, iar primul dintre acestea a fost introdus în subteran în iarna anului 1978. Sute de muncitori au luat parte la „minunea“ realizată în urmă cu ani buni în Capitală.

Vagonul de metrou a fost introdus în subteran în anul 1978, atunci când a fost aduc în Capitală cu ajutorul unei maşini. Muncitorii au tras husa care acoperea vagonul, după care acesta a fost pus pe liniile din subteran.

Cum a luat naştere metroul?

Cei mai mulţi români îl consideră pe Nicolae Ceuşescu ca fiind cel care a gândit şi a pus bazele sistemului de transport în comun din subteran, dar puţini sunt cei care ştiu că ideea metroul în Bucureşti datează de la începutul secolului al XX-lei şi îi aparţine tânărului student de atunci, Dimitrie Leonida. Între 1934 şi 1936 se cristalizează şi opinia realizarii unor linii de transport în comun subteran cu trenuri sau tramvaie electrice.

Cel de-Al doilea Război Mondial zădărniceşte însă planurile măreţe ale inginerilor. Ele sunt reluate, în comunism, de Nicolae Ceauşescu care reuşeşte să mobilizeze oamenii şi să adune toate resursele necesare. În 1975, începe să ne construiască metroul, care, astăzi, nu arată foarte diferit faţă de cum era în perioada de început a construcţiei din subteran. Scopul acestul mijloc de transport era să transporte oamenii din cartierele-dormitor la fabrici.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite