VIDEO FOTO AUDIO Adrian Păunescu a murit. Poetul va fi înmormântat duminică cu onoruri militare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poetul şi politicianul Adrian Păunescu a încetat vineri dimineaţă din viaţă, la ora 7.15. Medicii nu au mai reuşit să îl resusciteze. În ultimele zile, a fost supus mai multor tratamente şi operaţii. Poetul suferea de insuficienţă cardiacă, hepatică şi renală.

UPDATE 19.50 Victor Ponta, Daciana Sârbu şi Ecaterina Andronescu s-au numărat printre cei care i-au adus un ultim omagiu lui Adrian Păunescu.

"Este omul care, acum 25 de ani, m-a făcut să merg pe jos de acasă de la mine, de la Gara de Nord, până la Sala Polivalentă, doar ca să văd Cenaclul Flacăra şi este omul care, în acest an, m-a ajutat foarte mult cu sfaturile pe care mi le-a dat şi prin încurajările pe care mi le-a transmis. De ziua dânsului, am stat o oră şi jumătate şi nu am crezut atunci, nici el nu credea (că va muri, n.r.). Am crezut că mulţi ani de aici încolo o să fie unul din susţinătorii noştri. Aşa a vrut Dumnezeu. Dumnezeu să-l odihnească în pace şi cred că e o mare pierdere pentru toţi: şi cei care am fost de aceeaşi parte cu el, şi cei care am fost de cealaltă parte", a declarat Victor Ponta, citat de Mediafax.

UPDATE 18.05  "Au fost ani în care am avut opinii politice total diferite, dar m-am regăsit în poeziile lui, ca oricare dintre noi", a declarat, cu vocea tremurând de emoţie, Traian Băsescu. Preşedintele a venit la sediul Uniunii Scriitorilor pentru a depune un buchet de flori la căpătâiul poetului şi pentru a transmite condoleanţe familiei. 

Traian Băsescu a venit singur, cu Loganul personal, nefiind însoţit de niciun agent SPP. Iniţial, nu a vrut să dea nicio declaraţie, fiind agasat de insistenţele reporterilor: "Măi, lăsaţi-mă, măi. Nu am nimic de declarat".

La Uniunea Scriitorilor a venit şi Prinţul Paul al României, dar şi sute de bucureşteni.

"El mi-a dat mai multe cărţi ale lui, poezii. A fost un om de cultură foarte cunoscut pentru România şi am văzut că un întreg tineret l-a cunoscut. E foarte trist pentru noi că a plecat", a declarat prinţul Paul.

Mâine, trupul neînsufleţit al lui Păunescu va fi mutat la Ateneul Român.

UPDATE 17.04 Scriitorul va fi înmormântat cu onoruri militare

Eugen Chelemen

Adrian Păunescu, în direct cu perfuzia

UPDATE 16.15 Familia a rugat presa să părăsească încăperea şi să lase înăuntru persoanele care vin să-şi ia "la revedere".

UPDATE 16.00 Fiica lui Adrian Păunescu a ieşit, palidă, din încăperea în care a fost depus trupul poetului şi a plecat de la Uniunea Scriitorilor, unde a rămas Andrei, fiul lui Păunescu şi soţia scriitorului, Carmen. Mai multe persoane au venit să aducă un ultim omagiu. VEZI AICI FOTOGALERIE

UPDATE 15.15 Carmen Păunescu, soţia poetului a ajuns la sediul Uniunii Scriitorilor. Trupul neînsufleţit al lui Adrian Păunescu se află încă în maşina mortuară, în timp ce este pregătit holul în care va fi depus poetul.

Andrei Păunescu a stat la căpătâiul tatălui său

UPDATE 15.00 Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că poetul Adrian Păunescu va fi înmormântat duminică în jurul orelor 13.00, în Cimitirul Bellu, pe Aleea Scriitorilor.

"Este unul dintre marii români care m-a onorat cu prietenia lui. Profit de ocazie pentru a transmite condoleanţe familiei. Din punct de vedere al respectului şi onoarei, le merită din plin tocmai pentru ce a însemnat pentru România. Sunt dureri omeneşti care intervin, cuvintele sunt de prisos pentru marele maestru. Păunescu va fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu, cu onorurile cuvenite unei vieţi, aş putea spune emoţionante", a declarat primarul Sorin Oprescu, citat de Mediafax.

UPDATE 14:52 Poetul Adrian Păunescu a fost scos de şase brancardieri din morga Spitalului de Urgenţă Floreasca din Capitală şi a fost urcat în maşina mortuară. VEZI AICI FOTOGALERIE

UPDATE 13:50 Trupul neînsufleţit al poetului Adrian Păunescu va fi depus cel mai probabil la sediul Uniunii Scriitorilor din România, situat pe Calea Victoriei din Bucureşti, în jurul orei 16.00, transmite Mediafax. Totodată, Uniunea Scriitorilor face diligenţele pentru ca Adrian Păunescu să fie îngropat pe Aleea Scriitorilor de la Cimitirul Bellu din Capitală.

image

Fotograf: Marian Iliescu

UPDATE 13:30 Conducerea Ateneului Român a anunţat printr-un comunicat de presă că nu poate găzdui trupul neînsufleţit al poetului. Înmormântarea va avea loc duminică. "Filamornica "George Enescu" îşi exprimă profundul regret faţă de dispariţia celui care a fost Adrian Păunescu. Memoria sa trebuie cinstită, aşa cum se cuvine unui om mare de cultură. Din păcate, motivat de concertele şi repetiţiile deja programate în aceste zile, şi din respect faţă de publicul care a cumpărat bilete, Rotonda Ateneului Român nu poate primi  şi expune pentru un ultim omagiu, corpul neînsufleţit al scriitorului", se precizează în comunicat.

UPDATE 11:40 Trupul neînsufleţit al poetului va fi depus în cursul zilei la Ateneul Român. Între timp, mulţi dintre cei care l-au iubit pe Adrian Păunescu vin la casa poetului din Capitală pentru a depune o floare şi a aprinde o lumânare în amintirea lui.

Oamenii i-au lăsat mesaje lui Adrian Păunescu la spital

Fotograf: Lucian Muntean

Citeşte şi:

Comuniştii au vrut să-l lase să moară pe Adrian Păunescu, în 1988, când a suferit o criză cardiacă la Buzău

Poetul arădean Iulian Petrescu a compus astăzi o poezie în memoria lui Adrian Păunescu

Adrian Păunescu a vrut să introducă sportul minţii în şcoli: o sfidare la adresa imoralităţi (FOTO)

Adrian Păunescu a recitat prima oară „La adio!“, la Braşov, la 1 ianuarie 1983 / VIDEO

Citeşte primele versuri în memoria lui Adrian Păunescu. Lasă şi tu un mesaj!

UPDATE ORA 8.30 Prof. dr Şerban Brădişteanu:"Astăzi, 5.11. 2010, la orele 7.15, inima maestrului a încetat să bată. După neîncetate tentative eşuate de resuscitare, el a decedat. Maestrul a plecat dintre noi". 

Înainte de a fi internat, Păunescu a scris, în ziarul „ring“, un editorial emoţionant intitulat „Clipa de cumpănă“. „Pentru o perioadă mai lungă sau mai scurtă, trebuie să mă despart de ai mei. N-am puterea să-mi imaginez cum ar fi această despărţire dacă s-ar transforma din temporară în definitivă. Această posibilitate nu trebuie niciodată exclusă“, spunea acesta.

VIDEO/Doliu şi în lumea virtuală. Mesaje emoţionante pe Facebook pentru Adrian Păunescu

VIDEO „Dincolo de fariseismul şi ignoranţa unora, poetul Păunescu rămâne o coloană importantă şi definitivă a liricii româneşti"

Vasile Şeicaru: Datorită lui Adrian Păunescu am devenit ceea ce sunt azi: cântăreţul de folk

VIDEO/Vezi aici cum umplea Adrian Păunescu stadioane-La Galaţi a strâns peste 50.000 de oameni



Tot într-un editorial, poetul şi-a anunţat şi gravele probleme de sănătate. „Zilele acestea mi-am luat curajul de a-mi face analizele medicale. Concluzia nu e veselă. Tratamentul pe care mi-l confirmă şi medicii, mă obligă la retragere, discreţie, resemnare", scria Păunescu. De altfel, în ultimele sale poezii, poetul ne saluta pe toţi, „de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac”.

La judecata de apoi a poeţilor se va înfăţişa nu cu volumele târzii, ci cu versurile acelea de demult  pentru care îl va plânge limba cea română, cum ar mai scrie, dacă ar mai trăi, Grigore Vieru, care, chiar şi acum în noiembrie, ar fi găsit un cireş dat în pârg pentru fratele său de dincoace de Prut. A murit Adrian Păunescu, a oftat poezie şi s-a dus. E linişte, e toamnă, s-ar putea scrie atâtea poezii, şi nu se vor mai scrie. S-a dus lângă Eminescu, să ne judece. Vor plânge apoi chitările folkiştilor pe care i-a făcut să ardă cu „Flacăra” şi românii care s-au iubit pe tunuri.

Omul politic

Adrian Păunescu şi-a început cariera politică încă din timpul regimului comunist. Trebuie, totuşi, să ştiţi că înainte să fie un pacient în urgenţa inimii de la Floreasca, el a fost bolnav de dumneavoastră ţară, a fost bolnav de dumneavoastră neam şi viaţa i-a fost aşa cum a fost. Între 1966 şi 1968 a fost secretar al organizaţiei Uniunea Tineretului Comunist de la Uniunea Scriitorilor din România, iar în august 1968 a devenit membru al Partidului Comunist Român. În toamna anului 1985, a fost sancţionat de colegii săi de partid cu vot de blam cu avertisment.

În 1992, el s-a înscris în Partidul Socialist al Muncii (PSM). A devenit vicepreşedinte al PSM (sub semnul Soarelui) în anul 1993 şi prim-vicepreşedinte şi purtător de cuvânt, în 1994. În luna februarie a anului 1996 a fost desemnat candidat al PSM la alegerile prezidenţiale din 1996, pe care le-a pierdut lamentabil.

Pe listele acestei formaţiuni politice a obţinut şi primul său mandat de senator, între 1992-1996. Între 2000 şi 2004 a fost senator ales pe listele Partidului Democraţiei Sociale din România (PDSR). Ultimul mandat în Parlament l-a deţinut în perioada 2004-2008. În ultimii ani a fost un simplu membru al PSD.

Megalomania, succesul şi controversele

Adrian Păunescu s-a născut la 20 iulie 1943, în zodiac Cancerului, aşadar, într-o localitate din Basarabia, dar şi-a petrecut copilăria în satul Bârca, din judeţul Dolj. Absolvent al Filologiei bucureştene, a debutat cu poezie în 1960, iar editorial în anul 1965, cu volumul „Ultrasentimente". Poezia tânărului Adrian Păunescu a fost, în acei ani de relativă liberalizare ideologică, una de senzaţie, fapt confirmat de seria de volume care au urmat debutului: „Mieii primi" (1966), „Fântâna somnambulă" (1968), „Istoria unei secunde" (1971), „Repetabila povară" (1974), „Pământul deocamdată" (1976).

Scriitorul Mircea Pora: "Odele şi preaslăvirile lui Păunescu au fost fără limite pentru Nicolae Ceauşescu"

Treptat, talentatul poet s-a îndepărtat de sfera literaturii de calitate, părăsind-o, în cele din urmă, cu totul. Calea aleasă de Păunescu a fost cea a publicării unor tomuri masive, „cărămizi" cu coperte negre, cuprinzând versificaţii pe subiecte sociale şi politice, inclusiv ode dedicate dictatorului Nicolae Ceauşescu, precum şi autoportrete megalomaniace: „Manifest pentru sănătatea pământului" (1980), „Iubiţi-vă pe tunuri" (1981), „Totuşi iubirea" (1983), „Manifest pentru mileniul trei" (1984-6), „Viaţa mea e un roman" (1987), „Sunt un om liber" (1989), iar lista este interminabilă.

Paradoxal, dar explicabil, cu cât calitatea liricii păunesciene scădea, cu atât popularitatea personajului şi a versurilor sale, între graniţele ţării, creştea, atingând, în cele din urmă, cote uriaşe, incredibile pentru un stat totalitar. Două sunt principalele motive, iar amândouă sunt legate de relaţia de love&hate pe care Păunescu a avut-o cu liderul comunist Ceauşescu.

Cenaclul Flacăra, un fenomen greu de clasat

La începutul anilor '70, „copilului teribil" i se încredinţează conducerea revistei „Flacăra", pe care relaţia sa privilegiată cu regimul îi permite s-o transforme într-o gazetă adevărată, tribună socială a unor subiecte de neabordat în restul presei, în plus o şcoală de jurnalism pentru mulţi ziarişti postcomunişti.

Şi mai important - urmare a experienţei unui an petrecut în SUA, unde studiază la faţa locului mecanismele de manipulare ale maselor de tineri din miezul culturii pop -, în anul 1973, Păunescu înfiinţează Cenaclul Flacăra, care devine treptat unul dintre cele mai importante fenomene sociale şi artistice ale erei totalitare. Fenomenul Cenaclului Flacăra este complex, iar rolul său real în epocă va fi greu de elucidat.

Pe de o parte, cele 1.615 spectacole au servit drept trambulină şi spaţiu de exprimare pentru majoritatea artiştilor tineri importanţi ai epocii, pe de altă parte, dimensiunea halucinatorie a momentelor în care masele depersonalizate de tineri repetau, ca pe o mantră - sugestionaţi de timbrul hipnotic al vocii lui Păunescu -, numele dictatorului aminteşte de atmosfera ocultă a procesiunilor SS şi de „beţia" mistică a legionarilor.

Păunescu, trecut pe „linie moartă"

În cele din urmă, intrigat că popularitatea „moderatorului" tinde s-o depăşească pe a sa, Ceauşescu ia decizia să întrerupă mişcarea fascisto-comunistă, care luase o amploare mai mare decât cea preconizată, şi se prevalează, în 1985, de incidentele de la concertul din Ploieşti, survenite în urma unei pene de curent şi, se pare, soldate cu câteva victime. După acest episod, Păunescu este trecut pe „linie moartă".

Cert este că mare parte din popularitatea ca poet a lui Păunescu, pentru „masele largi populare", se datorează preluării versurilor sale şi transpunerii lor, mai mult sau mai puţin reuşit, pe muzică de către aşanumiţii folkişti, majoritatea publicului fiind sensibilă la acest kitsch siropos. O excepţie notabilă: Valeriu Sterian, cu „Iluzia unei insule".

Prima soţie a lui Păunescu a fost poeta Constanţa Buzea, importantă reprezentantă a generaţiei '60. Aceasta, în jurnalul acelei perioade, recent publicat, nu are deloc cuvinte de laudă la adresa comportamentului conjugal al fostului său soţ. Şi totuşi, există iubire.

Filmul ultimelor două zile ale lui Adrian Păunescu:

ORA 07.00 Inima poetului s-a oprit de mai multe ori azi noapte, Adrian Păunescu fiind resuscitat din nou.

Ce s-a întâmplat joi:

ORA 22.00 Ascultati-l aici pe poetul Adrian Păunescu de pe patul de spital

ORA 20.52 Surse apropiate familiei au declarat că poetul nu va fi deconectat de la aparate şi că apropiaţii speră într-un miracol.

Mai citeşte: Păunescu, vizitat de preot

Mai citeşte: Adrian Păunescu, ţinut în viaţă de aparate

ORA 17:00 Prof. dr Şerban Brădişteanu a declarat că starea poetului Adrian Păunescu este extrem de gravă şi că medicii nu mai pot controla boala.

UPDATE: Fănuş Neagu, printre lacrimi: "La ultima noastră discuţie, Păunescu era vesel ca de obicei! Nu pot să vorbesc despre el!"

EXCLUSIV Scriitorul Fănuş Neagu pentru Păunescu: "Sper să-i dea Dumnezeu tărie să revină!"

VIDEO/Vezi aici cum umplea Adrian Păunescu stadioane-La Galaţi a strâns peste 50.000 de oameni

Vasile Şeicaru: Datorită lui Adrian Păunescu am devenit ceea ce sunt azi: cântăreţul de folk

"Starea pacientului Adrian Păunescu este extrem de gravă. Au avut loc câteva opriri cardiace, pe care le-am resuscitat, însă se pare că boala depăşeşte resursele noastre terapeutice. Nu ştiu cum vom mai reuşi să îi mai facem faţă. Prognosticul este extrem de grav", a afirmat şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară a Spitalului Floreasca, medicul care îl îngrijeşte pe Adrian Păunescu.

ORA 10.20

Adrian Păunescu a trecut cu bine noaptea, starea lui fiind staţionară, potrivit şefului Clinicii de chirurgie cardiovasculară a Spitalului Floreasca. Şerban Brădişteanu. Medicul a declarat, joi dimineaţa, pentru Mediafax, că pacientul este în continuare conectat la aparate pentru susţinerea funcţiilor cardiace şi respiratorii. Brădişteanu a adăugat că poetul primeşte transfuzii de sânge.

Mai citește: Ultima emisiune în direct a titanului poeziei românești

Ce s-a întâmplat miercuri:

20.39 Starea de sănătate a poetului Adrian Păunescu este în continuare foarte gravă. În această seară, în salonul de la etajul şase al spitalului Floreasca, în care este internat Păunescu, a sosit şi familia acestuia. Rudele, printre care şi fiul său Andrei Păunescu, se află în acest moment la căpătâiul poetului. În acest moment Păunescu este menţinut în viaţă artificial iar deconectarea de la aparatele care îl ajută să respire nu se poate face decât cu acordul şi la solicitarea familiei.

20.00 Starea poetului Adrian Păunescu se menţine sub prognosticul rezervat. "Nu vă pot spune nici că e mai bine şi nici că e mai rău ca în urmă cu trei ore", a declarat medicul Şerban Brădişteanu. Doctorul a mai spus că familia poetului este lângă el chiar dacă nu poate intra în secţia de terapie intensivă, acolo unde este internat Păunescu. Cu privire la seara care urmează, medicul a fost din nou, rezervat. "Nu pot să dau procente cu privire la şansele de supravieţuire. Aseară starea lui era foarte bună când a adormit, iar din somn a intrat în fibrilaţii", a mai declarat Brădişteanu

Adrian Păunescu de pe patul de spital: "Eu vă salut de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac",

VIDEO/Vezi aici cum umplea Adrian Păunescu stadioane-La Galaţi a strâns peste 50.000 de oameni

17:50 Jurnalistul Robert Turcescu a ajuns la Spitalul Floreasca pentru a fi alaturi de familia poetului. De cealalta parte, doctorul Bradisteanu nu s-a dezlipit de salonul lui Paunescu nici pana acum pentru a-l tine sub observatie. Surse medicale ne-au declarat ca starea senatorului este atat de grava, incat viata lui se masoara de-acum in ore. "Nu-si mai revine, este intr-un soi de letargie care se va termina tragic probabil in decurs de cateva ore", ne-a spus unul dintre medicii unitatii.

ora 16.55 Brădişteanu: „Păunescu a suferit o oprire cardiacă, prognosticul rămâne rezervat“. Medicul lui Adrian Păunescu a mai spus că inima poetului funcţionează şi este asistată de aparate.

ora 14.50 Adrian Păunescu a fost resuscitat până în urmă cu 10 minute, iar inima sa a început să bată. Medicii rămân însă rezervaţi cu privire la şansele sale de supravieţuire. Medicul Brădişteanu a precizat că starea de sănătate a pacientul s-a degradat pe fondul unor suferinţe mai vechi - diabet de 10-12 ani, - pacientul suferind de insuficienţă cardiacă, renală, hepatică şi respiratorie. „Starea lui este foarte gravă, dar mai sunt încă şanse de supravieţuire. Luptăm până când nu vor mai fi“, a declarat medicul Şerban Brădişteanu.

Citiţi şi:

Repetabila povară sau de ce ne place să ne scuipăm poeţii

Starea poetului s-a agravat încă de aseară, când medicii au încercat resuscitarea lui în repetate rânduri.

Adrian Păunescu la 29 de ani. Fotografie făcută la data de 19.12.1972

Păunescu este în prezent ţinut în viaţă de aparate, au confirmat pentru „Adevărul de Seară“, medici din cadrul Spitalului de Urgenţă Floreasca. Doctorii sunt rezervaţi în privinţa evoluţiei stării de sănătate a poetului.

Adrian Păunescu de pe patul de spital: "Eu vă salut de-a dreptul cordial, de-a dreptul cardiac“

Soţia lui Adrian Păunescu a stat în permanenţă lângă el pe patul de spital. Administratorul casei unde locuieşte poetul a declarat că imediat ce au aflat că starea lui s-a înrăutăţit, fiica şi fiul au mers la spital.

Vasile Şeicaru: Datorită lui Adrian Păunescu am devenit ceea ce sunt azi: cântăreţul de folk

Adrian Păunescu a fost internat la Spitalul de Urgenţă Floreasca la 26 octombrie. La acea dată, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Bogdan Opriţă, declara că poetul va fi supus mai multor investigaţii, pentru nişte afecţiuni mai vechi. Ulterior internării, Adrian Păunescu se simţea ceva mai bine, potrivit dr. Şerban Brădişteanu.

(Foto: Adrian Păunescu la 29 de ani)

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite