VIDEO Cel mai mare curs de resuscitare din România a stabilit un nou record naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La eveniment au participat peste zece mii de oameni. Fotografii: David Muntean
La eveniment au participat peste zece mii de oameni. Fotografii: David Muntean

Sâmbătă, pe Arena Naţională, 10.175 de persoane au învăţat şi apoi au exersat manevrele de resuscitare predate de specialişti în prim ajutor şi medicină de urgenţă, stabilind un nou record naţional.

Participanţi de toate vârstele au început să umple Stadionul Naţional Arena încă de la ora 15.00, pentru a fi luaţi în primire de specialişti în prim ajutor şi medicină de urgenţă, care urmau să-i înveţe cum se acordă primul ajutor în cazul unui stop cardio-respirator. Cursul-record de resuscitare a fost organizat de Societatea de Salvare Bucureşti şi Servicul de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, cu scopul declarat de a-i învăţa pe participanţi să ofere resuscitare de urgenţă în cazul unui stop cardio-respirator, până la sosirea echipajelor medicale de urgenţă, aşa cum a declarat managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, dr. Alis Grasu, „Oamenii vor învăţa manevre simple, cu ajutorul cărora, dacă le execuţi la timp, poţi salva o viaţă."

   La evenimentul de pe Naţional Arena au participat şi foarte multe vedete care au vrut să susţină mesajul dar şi să înveţe pe cei prezenţi că o lecţie aparent banală, care durează doar câteva minute, îţi poate schimba viaţa. Printre vedete s-a aflat şi Gabriel Cotabiţă, cel care anul trecut a fost la un pas de moarte, salvat fiind de manevrele resuscitare acordate la timp. „Tuturor celor care aveţi ocazia şi posibilitatea să daţi o mână de ajutor pentru ca prietenii sau oricine de pe drum întră într-o situaţie pe care am avut-o şi eu, de stop respirator, să ştie să facă lucruri care nu sunt deloc complicate şi le puteţi învăţa imediat.”

La eveniment au participat peste zece mii de oameni

Training pentru resuscitare la Arena Naţională FOTO David Muntean

Startul cursului s-a dat la 17.45, printr-un filmuleţ în care s-au explicat şi demonstrat manevrele de resuscitare. Apoi, participanţii au exersat pe manechine, sub îndrumarea instructorilor, tehnicile care salvează viaţa. Mihai Toader (11 ani) a venit însoţit de părinţi la acest eveniment şi s-a declarat încrezător că, pe viitor, s-ar descurca mult mai bine într-o situaţie de urgenţă. „Cred că e important ca să ştiu să salvez vieţi şi mă simt mult mai pregătit după ziua de astăzi.”

10.175 a fost numărul participanţilor la evenimentul de pe Arena Naţională

image

Serviciul de Ambulanţă din Bucureşti, care împlineşte, anul acesta, 110 de funcţionare fără întrerupere, a dorit să organizeze un eveniment-maraton, astfel că sesiunea de prim ajutor s-a desfăşurat sub privirile unui reprezentant al Guinness World Record. Totuşi, România nu a reuşit bată recordul deţinut de Germania, unde, pe 17 septembrie 2013, 11.840 de cursanţi au învăţat simultan procedurile de resuscitare, stabilind astfel un nou record mondial.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite