VIDEO Povestea chitaristului care cântă de 13 ani în tramvai şi în metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor este un bucureştean în vârstă de 40 de ani, care a ales să îşi întreţină familia cântând la chitară prin tramvaie şi metrouri. Şi-a transformat pasiunea în loc de muncă şi a rămas în România pentru a face mai bună ziua călătorilor care îl întâlnesc, dar şi pentru „a câştiga un ban cinstit“.

Are 40 de ani şi o familie pentru care spune că ar face orice. Munceşte de dimineaţă până seara şi în locul unui birou are un întreg vagon: de tramvai sau de metrou, în funcţie de fiecare zi a săptămânii. Victor (40 de ani) locuieşte în cartierul Drumul Taberei din Capitală şi a decis, în urmă cu 13 ani, să muncească pentru familia pe care o are, exploatându-şi talentul.

„Cânt la chitară, dar şi cu vocea în fiecare zi, ca să îmi pot întreţine familia. Am o soţie şi doi băieţi pe care îl iubesc tare mult. De mic mi-a plăcut să cânt“, povesteşte bucureşteanul cu o chitară veche atârnată de gât. Povestea lui a început în urmă cu mai bine de zece ani, când a plecat „în lume“ să îşi caute un loc de muncă. „Se întâmpla acum, 12-13 ani când am fost în străinătate să îmi caut un loc de muncă, să fac ceva. Construcţii, nu ştiu, orice. Nu am găsit nimic. Am fost în Italia, apoi în Franţa şi după am ajuns în Belgia“, povesteşte bărbatul.

Şi atunci a început să se contureze povestea vieţii unui artist de ocazie. Victor spune că în Belgia l-a cunoscut pe bărbatul care urma să îi schimbe viaţa: un saxofonist din Deva care l-a îndemnat să cânte, văzând un adevărat talent în bucureşteanul din Drumul Taberei. Saxofonistul l-a întrebat dacă a mai cântat vreodată la chiatră, dar Victor i-a povestit că s-a jucat de câteva ori în copilări cu chitările vecinilor, pentru că nu a avut niciodată una doar pentru el.

Povestea chitaristului care munceşte de 13 ani prin tramvaie

„Am început să cânt cu băiatul ăsta câteva acorduri şi după mi-a zis să-mi cumpăr şi eu o chitară. El cânta foarte bine şi văzând că nu e de glumit cu muzica asta am apelat la o metodă: am stat şi am tocit-o pe aia (n.r. chitara) câteva luni, mă lua somnul cu ea în braţe“, îşi aminteşte cântăreţul de ocazie.

Vagonul şi melodia

S-a întors în România, pentru că soţia lui îl aştepta acasă, iar saxofonistul pe care îl cunoscuse în Belgia avea nevoie de un om de bază, un cântăreţ care să fie lângă el permanent. „După ne-am separat. El locuia mai mult acolo şi cam asta a fost“, spune Victor pregătit să urce în tramvaiul 41.

Cu o husă neagră ce acoperă chitara pe care o ţine în spate, cântăreţul urcă în tramvai, fruntea i se descreţeşte şi începe să cânte. Călătorii întorc imediat capul către talentatul chitarist, iar o tânără începe să lovească uşor cu talpa cizmei podeaua tramvaiului. Victor cântă, se răsuceşte, zâmbeşte, iar chitara agăţată de gât e mişcată cu graţie de talentatul bucureştean. „Chiar cântă frumos, e talentat. Îl ştiu de aici din tramvai că l-am mai văzut de câteva ori“, povesteşte fata.

Victor zâmbeşte către „public“, se lasă pe spate, îşi mişcă chitara şi cântă suficient de tare încât se aude în tot tramvaiul. Din momentul în care se urcă în tramvai şi până când ajunge la prima staţie cântă, de obicei, o singură melodie. Îşi încheie recitalul totdeauna cu „mulţumesc frumos“ şi porneşte în căutarea recompensei: bani şi aprecieri.

100 de lei- recordul pe melodie, 4,5 lei- masa zilnică

Victor povesteşte că de obicei nu pleacă acasă cu buzunarele pline după o zi întreagă de muncă, iar cel mai mult a primit 100 de lei de la o domnişoară pe care a fascinat-o cu recitalul lui. De obicei, însă, primeşte 1 leu, 5 lei sau 10 lei, în funcţie de cât e dispus fiecare călător să îi dea pentru „concertul“ susţinut în vagon. „Fac câteva milioane în fiecare lună, depinde“, spune ezitant cântăreţul, explicând că pentru banii ăştia munceşte ore întregi în fiecare zi.

image

Victor cântă ore întregi în fiecare zi prin tramvaiele din Capitală FOTO Marian Iliescu

„Muncesc de la 8.00 dimineaţa până seara. Iau o pauză de prânz pe la 3.00 după care mă întorc iar la cântat până târziu“, precizează Victor. Bărbatul se opreşte în fiecare zi la un magazin din apropierea staţie de metrou Lujerului, acolo unde mănâncă cu doar patru – cinci lei. „Orice produs costă un leu aici, mănânc în fiecare zi că e bun şi ieftin. Mă costă masa 4,5 lei în fiecare zi“, povesteşte bărbatul care îşi comandă doi mici, o porţie de cartofi prăjiţi şi două felii de pâine.

Frank Sinatra, cap de listă

Victor spune că nu are multe melodii în repertoriu, dar cele pe care le cânte le consideră speciale şi le cântă din suflet. „Am şi câţiva artişti pe care îi plac: Frank Sinatra, Michael Buble, Dean Martin. Melodii...puţine, dar de efect“, precizează cântăreţul.

Cântăreţul de ocazie spune că îşi aminteşte cât de emoţionat a fost prima dată când a cântat în faţa oamenilor. „Eram transpirat tot, aşa eram de emoţionat“, povesteşte bărbatul. Acesta spune că românii sunt „cei mai primitori şi cei mai calzi“ şi că  nu există un loc în care să fie la fel de apreciat ca în ţara noastră.

În ceea ce priveşte planurile de viitor, Victor spune că o să continue să cânte prin mijloacele de transport în comun, pe la terase şi restaurante odată cu venirea primăveri, dar şi că pe timpul verii va pleca să muncească în staţiunile de pe malul mării.


Pe aceeaşi temă:

VIDEO Povestea emoţionantă a grănicerului basarabean care cântă la harpă pe străzile din Capitală: „Vreau   să-mi aduc familia în Bucureşti“

FOTO Povestea artistei Iulia Hălăucescu. „Doamna acuarelei româneşti” a pictat epopeea barajului de la Bicaz

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite