VIDEO Singurul centru non-stop pentru femeile bătute de soţi va fi închis: „Este absolut ruşinos“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea
Foto INQUAM PHOTOS/ Octav Ganea

Mai multe persoane au protestat marţi, în faţa Primăriei Capitalei, faţă de închiderea centrului Invicta, singurul adăpost non-stop din Bucureşti pentru femeile bătute de soţi. Casa Invicta se va închide de la 1 mai, din cauza lipsei de finanţare.

De acest centru au beneficiat până acum 104 femei şi 128 de copii care au avut nevoie de asistenţă după orele 16:30, când restul adăposturilor sunt închise.

„Nu este posibil ca într-o capitală care se vrea a fi europeană să nu existe nici măcar un centru non-stop de primire pentru femeile abuzate, în condiţiile în care Bucureştiul are 2 milioane de cetăţeni. Deci este absolut ruşinos... ” a declarat Vlad Viski, director executiv Mozaiq. 

Protestatarii acuză Primăria Capitalei pentru închiderea centrului deoarece aceasta nu a mai asigurat fonduri pentru funcţionarea centrului pentru anul 2019. Cei adunaţi în faţa sediului Primăriei spun că un astfel de serviciu este esenţial pentru un oraş cum este Bucureşti, iar agresorii nu îşi abuzează victimele doar până la 16:30 când se închid restul adăposturilor.

„În momentul în care o victimă iese din situaţia de criză, iese din casă, este momentul cel mai periculos pentru ea, agresorul simte că pierde controlul şi atunci este nevoie să i se asigure protecţie, să ajungă într-un centru care are adresa necunoscută şi să primească servicii de urgenţă” a specificat Andreea Bragă, director al Centrului Filia.

Primăria Municipiului Bucureşti a motivat retragerea fondurilor din lipsa licenţei de funcţionare provizorie emisă pe data de 23.03.2018 care avea o durată determinată de un an.

Totodată, din lipsa banilor, Primăria Capitalei susţine că nu mai poate asigura finanţarea continuă a ONG-urilor. Bugetele primăriilor au fost reduse drastic pe anul 2019 de către guvernarea PSD.

Primăria precizează că, după aprobarea bugetului, are în plan să închirieze un imobil în care să amenajeze un centru social pentru victimele violenţei domestice.

.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite