VIDEO Sursa poluării din Bucureşti: un incendiu la ferma de porci de la Periş. Ce spune ministrul Mediului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii din zona de nord a Capitalei au reclamat miercuri dimineaţă că aerul este irespirabil. Probleme cu calitatea aerului sunt şi în Sectorul 6. În ambele zone se simte, potrivit relatărilor, un puternic miros de cauciuc sau de plastic ars.Datele adunate de staţiile independente de monitorizare a aerului arată depăşiri ale limitei de poluare.

GALERIE FOTO

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a precizat:  Ca urmare a unui incendiu pe o suprafaţă semnificativă de 30.000 mp, de vegetaţie în zona Periş, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate.

Echipele Gărzii de Mediu şi APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia şi a evalua impactul incendiilor de vegetaţie din zona Periş-Corbeanca-Buftea-Otopeni.

Totodată a fost solicitată intervenţia ISU pentru a elimina toate focarele active şi mocnite şi a preveni extinderea lor.“

În urma unei intervenţii pentru Digi24, ministrul a spus că face apel către populaţie să conştientizeze că aceste acţiuni, dincolo de disconfortul olfactiv, pot pune în pericol vieţi omeneşti, bunuri materiale şi mediul înconjurător. Oficialul a precizat că sunt situaţii care pot genera adevărate tragedii: „Nu este vorba despre plastic sau cauciuc ars:„Avem un incendiu de vegetaţie. În urma incendierii unei zone semnificative de vegetaţie în zona Periş din judeţul Ilfov, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci. Arderea acestor resturi generează miros specific şi fum înecăcios, resimţit de locuitorii din vecinătate şi evident de noi, cei din Bucureşti, ca urmare a vitezei şi direcţiei vântului”, a spus Costel Alexe, la Digi24.

„Echipele Gărzii de Mediu şi APM sunt pe teren în nordul Capitalei pentru a gestiona situaţia şi pentru a evalua impactul incendiului de vegetaţie, cel mai puternic resimţindu-se în Corbeanca, Buftea, Otopeni. În această dimineaţă am avut discuţii cu cei de la ISU, care sunt pe teren şi în datoria cărora este stingerea acestui incendiu”, a adăugat el.

Conform unui comunicat ISU; ISUBIF intervine cu 2 autospeciale pentru stingerea unui incendiu de vegetatie uscată (stuf) şi dejecţii provenite de la o fermă, deversate în 2 bataluri, pe un teren între localităţile Periş şi Dârza.

Suprafaţa estimată este de aproximativ 20.000 de mp, fiind o ardere mocnită, fară pericol de extindere.

Din cauza particularităţilor zonei, nu se poate înainta cu autospecialele de stingere până în apropierea locului de manifestare a incendiului.

În sprijinul resurselor menţionate au mai fost direcţionate încă 4 autospeciale de stingere, de mare capacitate, în zonă fiind posibilităţi limitate de alimentare cu apă.

Incendiul a fost anunţat în cursul zilei de ieri (aproximativ ora 09:00) şi au acţionat 3 echipaje de stingere. Operaţiunile au fost reluate în această dimineaţă. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite