VIDEO Trotuarele din Bucureşti rămân îngropate în zăpadă şi în această iarnă. Cum deszăpezesc japonezii şi norvegienii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca în fiecare an, trotuarele din Bucureşti vor rămâne şi în această iarnă îngropate sub zăpadă, întrucât în Capitală nu există suficiente utilaje cu ajutorul cărora să înlăture zăpada de pe străzile dintre blocuri sau de pe trotuare.

În aceste condiţii, bucureştenii mai trebuie să suporte încă o iarnă în care dacă ninge puternic în Capitală nu mai pot merge pe o bună parte a trotuarelor sau pe străzile înguste dintre blocuri. Spre exemplu, anul trecut în Bucureşti a viscolit câteva zile, iar trotuarele s-au transformat în mormane de zăpadă pe care oamenii au fost nevoiţi să se urce pentru a le traversa.

Iarna 2013-2014: staţii RATB şi străduţe, îngropate în nămeţi

Situaţia a fost asemănătoare în toate sectoarele Capitalei în ceea ce priveşte starea trotuarelor şi a staţiilor RATB anul trecut şi, cel mai probabil, lucrurile nu se vor schimba în această iarnă. Bucureştenii care au vrut anul trecut să circule cu tramvaiul sau autobuzul au

Aproximativ 90 de utilaje şi în jur de 300 de persoane sunt pregătite să intervină în această iarnă pentru deszăpezirea şi combaterea poleiului pe toate cele 1.088 de străzi ale Sectorului 1. Potrivit programului de deszăpezire aprobat de Consiliul Local Sector 1, compania Romprest este pregătită să intervină cu aproximativ 90 de utilaje dotate corespunzător: abrollkippere (sărăriţă şi plug), autocisterne, basculante, auto-cisterne multifuncţionale, încărcătoare frontale, multicar (pentru trotuare largi şi străzi secundare), motofreze pentru trotuare, tractoare şi unimoguri).

image

Totodată, 300 de persoane - circa 100 de persoane pe schimb, vor acţiona 24 din 24 de ore, în vederea îndepărtării manuale a zăpezii de pe trecerile de pietoni, din staţiile RATB, refugii RATB, căi acces instituţii publice. Compania Romprest a luat din timp măsuri pentru asigurarea stocului de materiale antiderapante. Astfel, prestatorul serviciului de deszăpezire din Sectorul 1 deţine pe stoc, până în acest moment, 6.500 tone de clorură de sodiu şi peste 2.000 tone de clorură de calciu. Cu toate acestea, întrebaţi de reporterii „Adevărul“ câte utilaje pentru deszăpezirea trotuarelor sunt pregătite în această iarnă, reprezentanţii primăriei de sector nu au răspuns. 

Sectoarele 2 şi 3: 59 de utilaje

În Sectorul 2 al Capitalei, compania Supercom - cea care se ocupă în această iarnă de deszăpzire - este pregătită să intervină pentru deszăpzirea trotuarelor cu 22 de utilaje. „În Sectorul 2 nu au fost probleme deosebite anul trecut. Poliţia Rutieră asigură fluidizarea circulaţiei pe străzile Municipiului Bucureşti şi va trebui să înăsprească şi să multiplice sancţiunile date persoanelor care parchează ilegal sau necorespunzător. De asemenea, Comisia Tehnică de Circulaţie din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, în baza experienţelor anilor anteriori trebuie să elaboreze măsuri eficiente pentru preîntâmpinarea blocajelor de circulaţie“, au precizat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii primăriei de sector.

Şi în Sectorul 3 sunt pregătite utilaje pentru deszăpzirea trotuarelor: 15 turbofreze, 18 Toyota Hilux şi patru utilaje Bobkat. Cu toate acestea, anul trecut trotuarele din Sectorul 3 al Capitalei erau îngropate sub mormane de zăpadă.

Sectorul 4: 9 utilaje pentru curăţarea trotuarelor

Iarna trecută, străzile din Sectorul 4 al Capitalei au fost printre cele mai curate din Bucureşti, însă trotuarele şi străzile mai mici din spatele blocurilor au fost, ca în restul Bucureştiului, acoperite de o pătură groasă de zăpadă. Atunci, primarul sectorului 4, Cristian Piedone, a declarat, pentru „Adevărul“, că vrea să cumpere mai multe utilaje pentru curăţarea trotuarelor. REBU, firma care deszăpezeşte sectorul condus de Piedone în această iarnă, este pregătită să intervină pentru curăţarea zăpezii de pe trotuare cu nouă utilaje: trei utilaje Boschung şi şase turbofreze. În ceea ce priveşte situaţia din Sectorul 5 al Capitalei, de deszăpezire se ocupă Primăria Generală. 

image

Primăria Capitalei recunoaşte: Există un număr mai mic de utilaje pentru deszăpezirea trotuarelor

Primăria Municipiului Bucureşti recunoaşte că numărul utilajelor pentru deszăpezirea trotuarelor din Bucureşti este redus, deşi pentru partea carosabilă se acţionează cu un număr important de utilaje de deszăpezire, însă nu precizează câte există în acest moment.

 „Există şi astfel de utilaje  (n.r. pentru deszăpezirea trotuarelor) însă un număr mai mic. În Strategia de dezvoltare a serviciului public de salubrizare în Municipiul Bucureşti au fost prevăzute echipamente la capitolul Cerinţele minime privind dotarea cu utilaje pentru efectuarea operaţiilor de deszăpezire şi combatere a poleiului, acestea fiind: utilaje multifuncţionale cu dimensiuni agabaritice care să permită accesul pe străzi înguste (plug, material antiderapant), freze pentru trotuare, o autospecială cu plug pentru alei şi spaţii înguste şi trotuare şi instalaţii speciale de topit/îndepărtat zăpada“, au precizat reprezentanţii Primăriei Generale.

Cum se deszăpezeşte în alte ţări

În timp ce în România deszăpezirea este o probă de foc pentru autorităţi şi în fiecare iarnă în care ninge puternic multe drumuri din ţară sunt blocate, în alte ţări ale lumii deszăpezirea se face simplu, iar rezultate sunt cu mult peste cele din ţara noastră. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite