12 români, condamnaţi pentru trafic de persoane şi proxenetism în Londra

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerele erau „recrutate” din România, unde li se promiteau locuri de muncă legale în Marea Britanie
Tinerele erau „recrutate” din România, unde li se promiteau locuri de muncă legale în Marea Britanie

Poliţia londoneză a anunţat destructurarea totală a unei reţele de trafic de persoane, după ce 12 români care aduceau femei în capitala Marii Britanii şi le forţau să se prostitueze au fost condamnaţi, scrie presa din Regatul Unit. Operaţiunea prin care aceştia au fost arestaţi a fost demarată în 2012 şi a fost prima desfăşurată în comun cu poliţia română.

Femeile, printre care şi minore, erau „recrutate” în România, unde li se promiteau locuri legale de muncă în Marea Britanie, în domenii precum secretariat. Odată ajunse în Regatul Unit, tinerele aflau că nu există aceste locuri de muncă. Cum actele lor erau la traficanţi, femeile erau ameninţate şi forţate să se prostitueze pentru a-şi achita „datoria” acumulată în contul costurilor de transport, care era asigurat de traficanţi. 

Femeile erau sechestrate în mai multe case din estul Londrei, unele cunoscute drept bordeluri. În timpul investigaţiei, autorităţile au descoperit că gruparea de traficanţi rezervase alte 115 bilete de avion din România spre Londra. Cel mai tânăr dintre românii condamnaţi are 21 de ani. 

Pe 5 martie, o operaţiune amplă româno-britanică a avut loc simultan în cele două ţări. 10 persoane au fost arestate în România şi rămân în custodia autorităţilor, sub acuzare de trafic de persoane şi minori, constituirea de grup infracţional şi spălare de bani. 

Liderul grupului, Constantin Doicaru (34 de ani), deţine un club în România, pe care-l folosea pentru a „recruta” femei. Doicaru conducea un BMW X6, aşa cum toţi membrii grupări aveau maşini scumpe, notează presa britanică. Toate autoturismele au fost confiscate de autorităţile române drept active cumpărate cu bani proveniţi din activităţi infracţionale. În total, autorităţile au pus sechestru pe bunuri în valoare de mai bine de 250.000 de euro. 

Echipa care a realizat investigaţia comună a avut foarte mult succes şi a reuşit destructurarea totală a unui grup infracţional organizat, care opera în două state comunitare pentru a exploata femei vulnerabile pentru câştiguri financiare proprii. Sentinţele pe care le-au primit cele 12 persoane atestă gravitatea faptelor”, a declarat ofiţerul CKieran Backhouse din cadrul departamentului de investigaţii al Poliţiei Metropolitane din Londra. 

Investigaţia a fost demarată în 2012, a fost prima comună dintre poliţia română şi cea britanică. 

Lista completă a condamnaţilor şi sentinţele pe care le-au primit:

Constantin Marius Doicaru (34 de ani) - 13 ani de închisoare

Grigore-Alin Gornoava (33 de ani) - 10 ani de închisoare

Dumitru Danaiata (30 de ani) - 9 ani de închisoare

Dumitru Diaconescu (26 de ani) - 7 ani de închisoare

Silviu Mihu (23) - 7 ani de închisoare

Florian Muru (24 de ani) - 7 ani de închisoare

Adelina Ardeleanu (22 de ani) - 7 ani de închisoare

Ana-Maria Dinca (28 de ani) - 7 ani de închisoare

Diana Chiritoiu (30 de ani) - 7 ani de închisoare

Bogdan-Ionuţ Baltatoiu (27 de ani) - 6 ani de închisoare

Irina Doicaru (26 de ani) - 5 ani de închisoare

Ilona Ana-Maria Schipoiu (21 de ani) - 4 ani de închisoare

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite