15 români, inculpaţi în SUA, după deconspirarea unei scheme de fraudă online cu bunuri false de milioane de dolari. Cum acţionau

0
Publicat:
Ultima actualizare:
IFoto arhivă
IFoto arhivă

Departamentul de Justiţie american a trimis un comunicat prin care anunţă deconspirarea unei reţele internaţionale de escrocherie, fraudă cu bunuri false, spălare de bani şi piraterie informatică la care au participat 15 români, între care şi proprietarul unei case de schimb de criptomonede Bitcoin.

15 români au fost inculpaţi pentru implicarea într-o schemă transnaţională de milioane de dolari de fraudă cu bunuri online în care cetăţeni americani au fost escrocaţi, potrivit unui comunicat al Ministerului de Justiţie american.

Faptele intră sub incidenţa legii conspiraţiei RICO care vizează activităţi de corupţie organizată. 

Românii nu au fost încă condamnaţi. Dintre ei, cinci şi-au recunoscut faptele, doi vor apărea în instanţă  începând cu 14 septembrie 2020 şi trei sunt fugari.

Potrivit documentelor judecătoreşti, inculpaţii au participat la o conspiraţie organizată care a avut în centru un sistem extins de fraudă cu bunuri online. Mai exact, membrii conspiratiei din Romania au postat reclame false pe site-urile populare de licitatii si vanzari online - cum ar fi Craigslist si eBay - pentru bunuri scumpe (de obicei vehicule) care nu existau de fapt. Membrii conspiraţiei convingeau victimele americane să trimită bani pentru bunurile false prin poveşti convingătoare, de exemplu, dându-se drept un militar care trebuia să vândă obiectul anunţat înainte de a merge în misiune.

Membrii conspiraţiei au creat conturi online fictive pentru a posta reclame şi a comunica cu victimele, folosind adesea identităţile furate ale americanilor în acest scop. De asemenea, au livrat facturi purtând mărci comerciale ale unor companii de renume pentru a face ca tranzacţia să pară legitimă. Membrii conspiratiei au înfiinţat, de asemenea, call-centere, servicii de asistenţă pentru clienţi false, unde clienţii să sune pentru a pune întrebări cu privire la reclame. Odată ce victimele erau convinse să trimită plăţile, participanţii la conspiraţie se angajau într-o schemă complicată de spălare a banilor, în care asociaţii autohtoni (americani) acceptau fondurile fraudate, le converteau în criptomonedă şi le transferau către spălătorii de bani din străinătate.

Printre inculpaţi se află şi un hacker, Adrian Mitan implicat într-un sistem de atac de tip phishing cu carduri de credit şi brute-force (metodă de piratare a parolelor prin încercare şi eroare”. Mitan a extras datele cardurilor clienţilor din SUA, a piratat sistemele electronice ale firmelor americane şi a efectuat atacuri tip forţă brută asupra sistemelor lor de vânzare cu scopul de a fura informaţiile complete despre cardurile de plată. Apoi, Mitan a oferit datele spălătorilor de bani americani care au clonat cardurile.  Banii s-au întors la Mitan sub formă de Bitcoin.

Patru dintre inculpaţi au pledat vinovaţi în ultimele două luni în faţa unei instanţe a Districtului Estic din Kentucky.

 

Bogdan-Ştefan Popescu, 30 de ani, proprietar al unei spălătorii auto din Bucureşti, a recunoscut că cel puţin decembrie 2013, a supravegheat o operaţiune prin care a negociat cu bună ştiinţă Bitcoin obţinute din fraude online şi a transferat criptomonede la alţi conspiratori, între care Vlad-Călin Nistor, căruia i-a dat indicaţii să le schimbe în monede fiat pe care să le depună în conturi bancare ale unor angajaţi şi membri ai familiei.

Pe lângă furnizarea serviciilor de spălare a banilor, Popescu a coordonat, de asemenea, difuzarea instrumentelor folosite pentru fraudarea victimelor americane, precum limba şi fotografiile pentru reclame false, precum şi numele de utilizator şi parolele pentru serviciile de anonimizare a adreselor IP. Popescu a asistat, de asemenea, membrii conspiraţiei RICO, conectându-i cu alţi membri pentru furnizarea de servicii de call center -şi anume, reprezentanţii falşi ai serviciului clienţi eBay.

Liviu-Sorin Nedelcu, în vârstă de 34 de ani, din România, s-a declarat vinovat la 11 iunie 2020, pentru infracţiuni sub incidenţa RICO. Potrivit documentelor judecătoreşti, Nedelcu a colaborat cu alţii pentru a posta reclame online false pentru bunuri. Pentru a menţine aparenţa de legitimitate, Nedelcu a creat entităţi fictive de vânzare a unor vehicule. Odată ce Nedelcu şi coconspiratorii săi convingeau victimele să achiziţioneze mărfurile false, le trimiteau facturi care păreau a fi de la vânzători legitimi, precum eBay Motors. După ce încasau banii, Nedelcu şi cocospiratorii săi foloseau o schemă sofisticată de spălare de bani pentru a converti sumele în Bitcoin.

Vlad-Călin Nistor, 33 de ani, din România, a pledat vinovat la 19 mai 2020, pentru un cap de acuzare sub incidenţa RICO. Conform documentelor de pledoarie, Nistor este fondatorul şi proprietarul Bitcoin Coinflux Services SRL cu sediul în România. El a schimbat criptomonede în monedă fiat locală în numele membrilor conspiraţiei din România, ştiind că Bitcoin reprezintă venituri din activităţii ilegale. Nistor a schimbat peste 1,8 milioane de dolari în criptomonede Bitcoin pentru co-inculpatul Bogdan Popescu.

    

Beniamin-Filip Ologeanu, 30 de ani, din România, s-a declarat vinovat la 19 mai 2020 pentru un cap de acuzare sub incidenţa RICO. Potrivit documentelor judecătoreşti, Ologeanu a conspirat în postarea de reclame false pe site-uri de licitaţii de bunuri, inclusiv eBay şi site-uri de vânzări, inclusiv Craigslist. Odată ce Ologeanu sau coconspiratori săi convingeau victimele să cumpere şi să plătească pentru articole inexistente, Ologeanu contacta coconspiratori din Statele Unite pentru convertirea plăţilor victimei în alte forme de plată şi a transfera o parte din aceastea către Ologeanu în criptomonede Bitcoin. Ologeanu a achiziţionat, de asemenea, încasări din fraudă de la alţi coconspiratori, de obicei sub formă de carduri de debit preplătite, pentru a fi spălate de coconspiratori din SUA.

Poliţia Naţională Română (Serviciul de Combatere a Infracţiunilor informatice) şi Direcţia Română de Investigare a Criminalităţii Organizate şi Terorismului au colaborat împreună cu Secret Service americane, poliţia din Knetucky şi alte agenţii de investigaţii ale crimei organizate pentru deconspirarea reţelei infracţionale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite