16 organizaţii şi instituţii susţin Platforma comună de educaţie şi prevenţie rutieră #ATENTînTRAFIC: CEI 40.000

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Puteti scapa de acest drum la politie daca incheiati o constatare amiabila de accident

UNSAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România lansează #ATENTînTRAFIC: CEI 40.000, o platformă comună de educaţie şi prevenţie rutieră iniţiată de industria de asigurări şi susţinută de numeroase organizaţii şi instituţii.

Demersul pleacă de la nevoia de conştientizare a incidenţei ridicate a accidentelor rutiere şi a numărului victimelor acestora. 

Până acum, 16 parteneri s-au alăturat demersului iniţiat de UNSAR pentru promovarea siguranţei rutiere – lista rămânând deschisă: Poliţia Română, ASF – Autoritatea de Supraveghere Financiară, FGA – Fondul de Garantare a Asiguraţilor, ISF – Institutul de Studii Financiare, APPA – Asociaţia Pentru Promovarea Asigurărilor, ARA – Asociaţia Română de Actuariat, ATA – Academia Titi Aur, AURSF – Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, BAAR – Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România, Cercetaşii României, Comunitatea „Cu bicicleta departe”, CTR – Consiliul Tineretului din România, FSAB – Federaţia Sindicatelor din Asigurări şi Bănci, MOTO ADN – Asociaţia pentru Dezvoltarea Naţională a Motociclismului,  PRBAR – Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare şi UNSICAR – Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări.

„Platforma pe care o lansăm astăzi, #ATENTînTRAFIC: CEI 40.000 ridică o problemă importantă cu care ne confruntăm la nivelul societăţii româneşti. În perioada 2001-2017, aproximativ 40.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în România în accidente rutiere. Mesajul nostru comun este că avem nevoie să conştientizăm că fiecare dintre noi poate fi o victimă a unui accident rutier, indiferent de cât de buni şoferi suntem sau de cât de atenţi suntem în trafic, inclusiv ca pietoni. Vrem ca, prin această platformă comună, să aducem în atenţia publicului importanţa de a respecta legislaţia rutieră şi de a fi întotdeauna precauţi. Împreună ne dorim să schimbăm comportamente, pentru a reduce considerabil această statistică”, declară iniţiatorii demersului.

În prima etapă a acestei campanii, în lunile noiembrie şi decembrie ale acestui an, mesajele campaniei vor fi transmise prin intermediul mai multor canale – presă scrisă, radio, online.

„Prin intermediul site-ului Asiguropedia, dezvoltat de UNSAR, transmitem un mesaj la nivelul întregii societăţi, încurajând un comportament prudent şi preventiv în trafic. Ne dorim ca oamenii să conştientizeze şi să devină, la rândul lor, ambasadori ai mesajelor acestei campanii”, declară iniţiatorii.

În plus, ca parte a campaniei, UNSAR oferă gratuit unui număr de 50 de studenţi din regiunea Bucureşti-Ilfov cursuri de condus defensiv, la Academia Titi Aur.

Comisia Europeana publica anual un studiu efectuat in randul tarilor membre referitor la numarul accidentelor mortale la fiecare milion de locuitori. In ultimii ani topul a ramas neschimbat : tarile din nord si vest sunt cele mai sigure la nivel de trafic rutier, iar tarile din est sunt cele mai periculoase.

Romania este pe primul loc, impreuna cu Bulgaria, in aceste statistici, cu cel mai mare numar de decese din accidente rutiere, la milionul de locuitori. Desi numarul victimelor scade de la an la an, lipsa infrastructurii si, poate, agresivitatea soferilor isi spun in continuare cuvantul.

15 din 32 de state monitorizate de ETCS- European Transport Safety Council (28 tari UE plus Israel, Norvegia, Serbia si Elvetia) au inregistrat in ulimii ani o scadere a numarului total de decese cauzate de accidente.

Cel mai avansat stat a fost Lituania (22%), urmat de Cipru (19%), Cehia (17%), Letonia (16%) si Elvetia (15%).

In ceea ce priveste Lituania, daca se ia in calcul ca reper anul 2010, acest stat a inregistrat o scadere cu 37% a numarului persoanelor care au murit in accidente rutiere, pana in anul 2016.

Alte 15 state au inregistrat cresteri, recordul apartinandu-i Maltei cu 100%. La nivelul UE, numarul deceselor in accidente s-a redus cu 19% in perioada 2010-2016.

Desi in perioada citata, Romania a inregistrat o scadere, cu putin peste 20%, are o rata a deceselor la un milion de locuitori aproape dublu fata de media europeana, fiind pe locul doi, imediat dupa Bulgaria care este pe primul loc.

In Danemarca, Olanda, Spania, Israel, Germania si Irlanda, ratele au fost cuprinse intre 37 si 40 de decese la un milion de locuitori, in vreme ce in Bulgaria si Romania se inregistreaza 98, respectiv 97 de decese la un milion de locuitori.

Accidentele rutiere

Potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS), in 2016, in Romania s-au produs in total 30.751 de accidente rutiere. Acestea s-au soldat cu 39.562 de raniti si 1.913 morti.

Cele mai multe accidente rutiere cauzatoare de vatamari corporale s-au produs in regiunea Nord-Est (16,5%), iar cele mai putine in regiunea Vest (8,5%).

La tragedia umana, se adauga prejudiciul economic enorm. Costurile accidentelor rutiere fatale din Romania sunt ingrijorator de mari, fiind estimate la cel putin 1,2 miliarde de euro pe an (aproximativ 5,4 miliarde lei).

Platforma poate fi accesată AICI

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite