17 poliţişti de frontieră, inclusiv şeful PTF Moraviţa şi un şef de tură, arestaţi preventiv în dosarul de corupţie de la vama Stamora-Moraviţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şaptesprezece poliţişti de frontieră, între care şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moraviţa şi un şef de tură, au fost arestaţi preventiv, miercuri seară, în dosarul în care sunt suspectaţi, între altele, că ajutau contrabandişti de ţigări, sprijineau traficul de migranţi şi favorizau infractori daţi în urmărire generală să iasă din ţară.

Judecătorii Tribunalului Timiş au admis solicitarea procurorilor DIICOT de arestare preventivă pentru 30 de zile pentru 17 poliţişti de frontieră de la Punctul de Trecere a Frontierei de la Moraviţa.

Între aceştia se numără şi şeful PTF Moraviţa, Gabriel Ionuţ Furcea, precum şi şeful de tură Adi Sturza-Deak.

Ceilalţi poliţişti de frontieră arestaţi preventiv sunt Gheorghe Ticuşi, Ioan Mircea Ţurcaş, Silviu Sorinel Drăguţ, Alexandru Iulian Ovidiu Petrache, Constantin Bogdan Goagă, Marius Neag, Radu Eugen Chilba, Cosmin Mihai Ionele, Valentin Mihai Ungureanu, Olivian Milea, Mihăiţă Costel Sfetcu, Alin Ciprian Plava, Aurelian Gita, Ovidiu Cristian Florin Frăţilă şi Andrei Liviu Ioanăş.

Decizia instanţei nu este una definitivă, putând fi contestată la Curtea de Apel Timişoara.

Totodată, cei opt suspecţi de contrabandă cu ţigări reţinuţi marţi nu au fost prezentaţi instanţei cu propunere de arestare preventivă, ei urmând să fie cercetaţi sub control judiciar.

Optsprezece poliţişti de frontieră, între care şeful Punctului de Trecere a Frontierei Moraviţa şi un şef de tură, şi opt suspecţi de contrabandă cu ţigări au fost reţinuţi, marţi seară, pentru 24 de ore, de către procurorii DIICOT Timişoara, după aproximativ zece ore de audieri.

Peste 40 de percheziţii au avut loc, marţi dimineaţă, în judeţele Timiş, Caraş-Severin şi Hunedoara, la locuinţele unor poliţişti de frontieră şi ale unor persoane suspectate de contrabandă cu ţigări, precum şi la Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa, pentru destructurarea unei grupări specializate în contrabandă, complicitate la contrabandă, luare şi dare de mită.

Potrivit DIICOT, în perioada noiembrie 2014 - aprilie 2016, poliţişti de frontieră de la PTF Stamora-Moraviţa, sub coordonarea şefului de punct, Gabriel Ionuţ Furcea, şi a şefilor de ture, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de corupţie, pentru a obţine diferite beneficii materiale care erau împărţite între membrii grupării, prin neîndeplinirea îndatoririlor de serviciu, respectiv supravegherea şi controlul trecerii frontierei, precum şi prevenirea şi combaterea faptelor specific criminalităţii transfrontaliere, în special a infracţiunilor de contrabandă, precum şi a contravenţiilor săvârşite în zona lor de competenţă.

Ulterior, arăta DIICOT, s-a constatat că activităţile ilicite desfăşurate prin PTF Moraviţa nu vizau doar activităţile de contrabandă, ci "orice activităţi apte să genereze venituri ilicite - sprijinirea traficului de migranţi, favorizarea unor infractori daţi în urmărire generală, prin permiterea accesului acestora nestingherit peste frontieră, omiterea constatării, contra unor sume de bani, a oricăror abateri de natură contravenţională înregistrate la momentul trecerii frontierei şi, nu în ultimul rând, atunci când nu putea fi constatată nicio neregulă, prin pretinderea de sume de bani de la persoanele care tranzitau frontiera, invocându-se o aşa-numită tradiţie, căreia călătorii trebuiau să i se supună".

Poliţiştii de frontieră de la Vama Moraviţa (Timiş) sprijineau "necondiţionat" contrabandiştii de ţigări, procurorii stabilind, în urma cercetărilor, că persoanele acuzate de contrabandă erau structurate pe două paliere, respectiv grupări constituite pe plan local şi contrabandişti "de anvergură", care colaborau cu "poliţişti cu vechime", aflaţi "de mult în anturajul" reţelei, spuneau oficiali din DIICOT.

Potrivit anchetatorilor,  mai mulţi poliţişti de frontieră sunt suspectaţi că au sprijinit şi o grupare specializată în traficul cu ceasuri de lux, marca Rolex, care erau aduse din Serbia în România fără a fi declarate, pentru a nu se plăti taxe vamale. Prejudiciul cauzat în acest mod depăşeşte 800.000 de lei.

Procurorul-şef al DIICOT Timişoara, Alex Florenţa, declara că poliţiştii de frontieră nou-veniţi în Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Moraviţa care nu se integrau în grupul specializat în contrabandă şi alte infracţiuni erau trimişi de superiori la patrulare pe fâşia verde, iar cei rămaşi solicitau diferite sume de bani de la trecători şi sprijineau activităţile infracţionale.

Acţiunea de marţi de la Punctul de Trecere a Frontierei Moraviţa a avut loc după mai mult de cinci ani de când peste o sută de vameşi şi poliţişti de frontieră au fost ridicaţi şi duşi cu elicopterul la audieri în cea mai amplă operaţiune anticorupţie de până atunci.

În 8 februarie 2011, peste 2.000 de poliţişti, jandarmi, luptători de la trupele de intervenţie rapidă şi ofiţeri DGA au descins în vămile Moraviţa (judeţul Timiş) şi Naidăş (judeţul Caraş-Severin) de unde au ridicat peste o sută de vameşi şi poliţişti acuzaţi de corupţie. În urma acestei operaţiuni, 68 de poliţişti de frontieră, vameşi şi contrabandişti au fost condamnaţi cu suspendare, 17 au fost condamnaţi la închisoare cu executare, iar trei au fost achitaţi.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite