Eveniment

articolul anterior articolul urmator

1.834 de criminali şi 762 de violatori, eliberaţi cu recursul compensatoriu

5
6 May 2019 16:56:21
Autor: Laurenţiu Sirbu
Imagine de arhivă
Imagine de arhivă

Peste 16.000 de deţinuţi au fost eliberaţi pe baza legii recursului compensatoriu în cele 17 luni de la intrarea în vigoare a normei, arată ultimele statistici ale ministerului Justiţiei.

Concret, din 19 octombrie 2017, data intrării în vigoare a legii, şi până în 15 martie 2019, au beneficiat de lege 16.217 deţinuţi puşi în libertate. Dintre aceştia, 1834 aveau condamnări pentru omor, 5928 pentru furt şi tâlhărie, 762 pentru viol, 243 pentru trafic de persoane şi trafic de minori iar 1665 pentru conducere fără permis, conducere sub influenţa băuturilor alcoolice ori alte substanţe, precum şi pentru alte infracţiuni privind circulaţia pe drumurile publice. 

Potrivit oficialilor, în ultimul an şi jumătate, din totalul persoanelor eliberate, 968 au fost arestate din nou, ceea ce reprezintă un procent de recidivă de 5,96%.

Specialiştii din sistem spun că aceste cifre ilustrează „dezastrul” produs de această lege, şi avertizează că procentul de recidivă indicat de ministerul Justiţiei este unul înşelător. „Cifrele prezentate de minister sunt corecte şi ele arată dimensiunea dezastrului. Ceea ce a făcut această lege, să elibereze înainte de termen criminali şi violatori, nu este un lucru firesc. Nici măcar legile de graţiere nu-i includ pe aceştia. În ceea ce priveşte procentul de recidivă, acesta este unul fals. Ei au măsurat strict numărul deţinuţilor care au revenit în penitenciare. Însă mulţi dintre aceştia sunt încă în procedurile juridice aferente. Cifrele reale aici se vor vedea în circa 3 ani. Atunci ne aşteptăm ca procentul celor care se întorc în puşcării să fie de circa 70%. Aşa funcţionează statistica, din păcate. Ne va spune adevărul mult prea târziu”, a declarat Sorin Dumitraşcu, liderul sindicatelor din penitenciare.

Legea recursului compensatoriu, adoptată în octombrie 2017 de guvernarea PSD-ALDE, a dominat agenda publică prin valul de infracţiuni violente comise de mai mulţi recidivişti eliberaţi în baza prevederilor ei. Specialiştii au criticat legea, susţinând că nu diferenţiază între deţinuţii de bună credinţă şi recidivişti, în timp ce reprezentanţii puterii au susţinut că recidiviştii ar fi comis oricum aceste infracţiuni. 

Legea recursului compensatoriu le permite deţinuţilor aflaţi în spaţiile de detenţie clasificate ca fiind improprii să beneficieze de o reducere a pedepsei cu o cincime. Astfel, chiar dacă România are penitenciare recent modernizate acestea au un grad de ocupare cu mult sub capacitatea maximă deoarece deţinuţii care ajung aici fac tot posibilul să fie transferaţi în penitenciarele vechi, nerenovate ca să se libereze mai repede. De exemplu, gradul de ocupare la penitenciarul Giurgiu, unul dintre penitenciarele modernizate, este de 81%, ceea ce înseamnă că încă 281 de deţinuţi ar avea loc, însă, în ultimii ani, nu mai puţin de 1.200 de deţinuţi au făcut cereri să fie transferaţi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Alfa Omega
6.05.2019, 19:06:33

Acesti infractori vor face mult rau inainte de a se intoarce in puscarie unde vor trai bine mersi pe bani nostri !

+2 (2 voturi)
Stefan din Nord
6.05.2019, 20:38:13

Nu inteleg Criminalul sau pedofilul condamnat definitiv ARE DREPTUL de a alege in ce penitenciar sa fie incarcerat ? Ce-i cu prostia asta ? Sa fie dus acolo unde sunt locuri nu unde vrea muschii lui de infractor borat .

+2 (2 voturi)
OmTacut
6.05.2019, 21:42:30

Nu cred ca existau n alt stat in lume care sa amnistieze atatia criminali, violatori, talhari cat se face in Romania.

+1 (1 vot)
costy
7.05.2019, 08:30:07

- Asa, a crescut substantial, nr membrilor PSD.

+1 (1 vot)
Walk Marin
7.05.2019, 08:55:19

Comentariu considerat abuziv.