27 Martie 1918 – 27 Martie 2021. România împarte vaccinul cu fraţii din Republica Moldova: trimite încă 50.000 doze de vaccin anti-Covid-19 la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

Guvernul României onorează promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la sfârşitul anului trecut la Chişinău şi trimite a doua tranşă de vaccin, în cuantum de 50.400 doze. Situaţia epidemiologică în Republica Moldova este extrem de gravă, deoarece din cauza bâlbâielilor guvernării Dodon / Chicu nu au fost contractate la timp vaccinuri de la producători. Donaţia României este mai mult decât necesară.

Astăzi se împlinesc 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Prin hotărârea irevocabilă a Sfatului Ţării, Parlamentul Basarabiei, în 27 Martie 1918 Basarabia s-a unit cu România, din a cărei parte fondatoare, principatul Moldova, a fost ruptă cu forţa militară de către Rusia în 1812. Basarabia a deschis astfel calea către Unirea românilor într-un singur stat, realizată în acelaşi an, prin Unirea Bucovinei în 28 Noiembrie şi Unirea Transilvaniei în 1 Decembrie. Românii din Basarabia au oferit un model politic pentru românii din Bucovina şi Transilvania: Unirea cu România, adică Unirea tuturor românilor.

România oferă azi un model politic pentru românii din Republica Moldova: integrarea europeană. România are acum avantajul de a fi membru al Uniunii Europene şi a putut astfel să contracteze vaccinuri de la producători printr-un mecanism comun al UE. Astfel România beneficiază atât de preţuri semnificativ mai bune, cât şi de o prioritate în livrarea vaccinurilor. Încă din luna August 2020 directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, l-a rugat pe secretarul de stat Raed Arafat să examineze „posibilitatea includerii Republicii Moldova” în solicitarea României pentru obţinerea vaccinurilor. Regulile de repartizare a cotei de vaccinuri pentru fiecare stat membru al UE nu au permis includerea Republicii Moldova în cota României, fiind vorba de un alt stat din afara Uniunii Europene.

În aceste condiţii, România a avansat la Bruxelles o soluţie pentru a ajuta Republica Moldova: statele UE să aibă posibilitatea de a dona din cota lor altor state. Propunerea României a determinat includerea în toate contractele de achiziţie a vaccinurilor încheiate de UE cu producătorii a unei clauze, potrivit căreia statele membre UE pot dona din cota lor de vaccin către alte state.

În plină criză medicală, guvernul Dodon / Chicu nu a reuşit să încheie anul trecut niciun contract de furnizare a vaccinurilor cu niciun producător. Fostul preşedinte, Igor Dodon, care a fost în funcţie până în 23 Decembrie 2020, a promovat intens vaccinul rusesc Sputnik V şi a neglijat posibilităţile de contractare a altor vaccinuri. Dar nici din Rusia nu a adus vaccinuri, în ciuda numeroaselor sale vizite la Moscova. Ruşii doar i-au promis, dar nu au dat nimic Republicii Moldova, nici donaţie, nici pe bani.

Aceeaşi promovare a vaccinului rusesc de către guvernului Dodon / Chicu a determinat întârzierea înscrierii Republicii Moldova pe platforma COVAX, mecanism prin care statele sărace pot primi vaccinuri. Prin COVAX se livrează vaccin în două forme: gratuit, respectiv contra-cost la un preţ redus, astfel încât să se acopere necesităţile pentru vaccinarea a 20% din populaţia ţării respective. Costurile sunt acoperite din donaţii în bani ale statelor dezvoltate. Dar şi prin COVAX se stă efectiv la rând, deoarece mai mult de jumătate din statele lumii s-au înscris în acest mecanism.

În 27 Februarie a.c. România a livrat prima tranşă de 21.600 doze de vaccin. A fost prima livrare de vaccin către R. Moldova, care a permis declanşarea procesului de vaccinare în 2 Martie, fiind vaccinaţi medicii şi celelalte cadre medicale implicate în lupta cu coronavirusul. Republica Moldova a fost ultima ţară din Europa care a început procesul de vaccinare împotriva Covid-19. Abia după donaţia României, la câteva zile, în 4 Martie, au ajuns la Chişinău primele vaccinuri prin mecanismul COVAX (16.400 doze).

România a donat vaccinurile pentru a fi vaccinaţi cetăţenii R. Moldova indiferent de etnie şi de orientarea geopolitică. De la bun început autorităţile române au solicitat ca vaccinurile să fie împărţite echitabil în toate raioanele R. Moldova.

Problema vaccinului a căpătat o conotaţie geopolitică în discursul unor politicieni de la Chişinău, în special din partea lui Igor Dodon şi a socialiştilor. Sub influenţa lor, medicii din Găgăuzia au refuzat iniţial să se vaccineze cu vaccinul donat de România. Abia după mai multe apeluri ale preşedintelui R. Moldova, Maia Sandu, la care s-a raliat până la urmă şi başcanul Irina Vlah, a început vaccinarea şi la Comrat.

În Transnistria au fost repartizate peste 1.800 doze din vaccinul donat din România. Abia zilele trecute, deci la o lună de la donaţia României, liderul de la Tiraspol a admis utilizarea vaccinului primit din România din cauza numărului foarte mare de bolnavi în provincia separatistă.

Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor au boicotat utilizarea vaccinurilor donate de România şi în raioanele pe care le controlează politic. Recent s-a dezvăluit sabotajul practicat în raioanele Edineţ şi Donduşeni. Acest sabotaj al lui Igor Dodon, frustrat că România ajută Republica Moldova, în timp ce Rusia nu a donat nici măcar un vaccin, se desfăşoară în condiţiile în care situaţia epidemiologică din Republica Moldova este în stare critică. Numărul cazurilor testate pozitiv a explodat zi de zi, iar spitalele nu mai fac faţă. Dar socialiştii lui Dodon boicotează vaccinarea şi sabotează contractarea achiziţiei de vaccinuri, promovând doar vaccinul rusesc.

Criza medicală din Republica Moldova este dublată de o criză politică, ceea ce face mult mai dificilă gestionarea pandemiei. Unii politicieni de la Chişinău susţin că un guvern instalat cu votul Parlamentului va rezolva criza medicală, doar pentru a manipula opinia publică împotriva preşedintelui Maia Sandu, deşi guvernul interimar condus de Aurel Ciocoi este format tot din miniştrii numiţi de Igor Dodon şi Ion Chicu!

Preşedintele Maia Sandu nu abordează problema vaccinului din perspectivă geopolitică. Pentru salvarea populaţiei şi pentru depăşirea crizei epidemiologice, Maia Sandu a făcut apel şi la Rusia pentru a cumpăra vaccin. Recent s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chişinău şi i-a solicitat sprijin pentru ca guvernul R. Moldova să poată cumpăra vaccinul rusesc Sputnik V.

Apelul pe care l-a făcut Rusiei prin intermediul ambasadorului de la Chişinău este firesc. Pe de o parte, există o penurie de vaccinuri pe plan mondial atâta timp cât producţia nu acoperă cererea din cauza capacităţilor reduse de producţie. În al doilea rând, o parte a populaţiei din Republica Moldova este reticentă faţă de vaccinurile europene şi ar prefera să se vaccineze cu vaccinul rusesc.

Vaccinarea este cea mai sigură cale de a stopa această pandemie, indiferent de producătorul vaccinului. Pentru preşedintele Republicii Moldova este importantă fiecare doză de vaccin, indiferent unde este produsă, în Uniunea Europeană, în Rusia sau în  China.

Solicitarea vaccinului rusesc de către preşedintele Maia Sandu nu este un compromis geopolitic, pentru că Domnia Sa acţionează în interesul tuturor cetăţenilor R. Moldova, indiferent de etnie sau de orientarea geopolitică. Nu contează de unde provine vaccinul, contează să fie salvate vieţile oamenilor.

Republica Moldova este un stat mic, un stat sărac, un stat fără conexiuni suficiente pe piaţa internaţională de vaccinuri. Posibilităţile R. Moldova de a cumpăra vaccin sunt limitate. Donaţiile din partea României, a mecanismului COVAX, a Emiratelor Arabe Unite şi a altor state care au promis vaccin (Lituania, China, Turcia) sunt mai mult decât necesare pentru salvarea vieţii oamenilor în Republica Moldova.

În aceste condiţii, a doua tranşă de vaccinuri donate de România, care va fi livrată acum la Chişinău, este extrem de importantă. România este principalul donator către Republica Moldova în această criză epidemiologică: a donat echipamente de protecţie, echipamente medicale, medicamente şi vaccinuri în valoare mult mai mare decât al celorlalţi donatori.

Prin acest ajutor medical total dezinteresat, România dovedeşte încă odată că este partenerul de nădejde al Republicii Moldova. România are avantajul de a fi membru al Uniunii Europene, inclusiv în procesul de achiziţie a vaccinurilor. România vrea să împartă aceste avantaje cu Republica Moldova, care are nevoie de ajutor pentru a depăşi pandemia.

27 Martie 1918 – 27 Martie 2021. O singură soluţie: ÎMPREUNĂ!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite