Eveniment

articolul anterior articolul urmator

27 Martie 1918 – 27 Martie 2021. România împarte vaccinul cu fraţii din Republica Moldova: trimite încă 50.000 doze de vaccin anti-Covid-19 la Chişinău

14
27 Mar 2021 15:22:05
Marius Diaconescu
FOTO Guvernul României
FOTO Guvernul României

Guvernul României onorează promisiunea făcută de preşedintele Klaus Iohannis la sfârşitul anului trecut la Chişinău şi trimite a doua tranşă de vaccin, în cuantum de 50.400 doze. Situaţia epidemiologică în Republica Moldova este extrem de gravă, deoarece din cauza bâlbâielilor guvernării Dodon / Chicu nu au fost contractate la timp vaccinuri de la producători. Donaţia României este mai mult decât necesară.

Astăzi se împlinesc 103 ani de la Unirea Basarabiei cu România. Prin hotărârea irevocabilă a Sfatului Ţării, Parlamentul Basarabiei, în 27 Martie 1918 Basarabia s-a unit cu România, din a cărei parte fondatoare, principatul Moldova, a fost ruptă cu forţa militară de către Rusia în 1812. Basarabia a deschis astfel calea către Unirea românilor într-un singur stat, realizată în acelaşi an, prin Unirea Bucovinei în 28 Noiembrie şi Unirea Transilvaniei în 1 Decembrie. Românii din Basarabia au oferit un model politic pentru românii din Bucovina şi Transilvania: Unirea cu România, adică Unirea tuturor românilor.

România oferă azi un model politic pentru românii din Republica Moldova: integrarea europeană. România are acum avantajul de a fi membru al Uniunii Europene şi a putut astfel să contracteze vaccinuri de la producători printr-un mecanism comun al UE. Astfel România beneficiază atât de preţuri semnificativ mai bune, cât şi de o prioritate în livrarea vaccinurilor. Încă din luna August 2020 directorul Agenţiei Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale, Eremei Priseajniuc, l-a rugat pe secretarul de stat Raed Arafat să examineze „posibilitatea includerii Republicii Moldova” în solicitarea României pentru obţinerea vaccinurilor. Regulile de repartizare a cotei de vaccinuri pentru fiecare stat membru al UE nu au permis includerea Republicii Moldova în cota României, fiind vorba de un alt stat din afara Uniunii Europene.

În aceste condiţii, România a avansat la Bruxelles o soluţie pentru a ajuta Republica Moldova: statele UE să aibă posibilitatea de a dona din cota lor altor state. Propunerea României a determinat includerea în toate contractele de achiziţie a vaccinurilor încheiate de UE cu producătorii a unei clauze, potrivit căreia statele membre UE pot dona din cota lor de vaccin către alte state.

În plină criză medicală, guvernul Dodon / Chicu nu a reuşit să încheie anul trecut niciun contract de furnizare a vaccinurilor cu niciun producător. Fostul preşedinte, Igor Dodon, care a fost în funcţie până în 23 Decembrie 2020, a promovat intens vaccinul rusesc Sputnik V şi a neglijat posibilităţile de contractare a altor vaccinuri. Dar nici din Rusia nu a adus vaccinuri, în ciuda numeroaselor sale vizite la Moscova. Ruşii doar i-au promis, dar nu au dat nimic Republicii Moldova, nici donaţie, nici pe bani.

Aceeaşi promovare a vaccinului rusesc de către guvernului Dodon / Chicu a determinat întârzierea înscrierii Republicii Moldova pe platforma COVAX, mecanism prin care statele sărace pot primi vaccinuri. Prin COVAX se livrează vaccin în două forme: gratuit, respectiv contra-cost la un preţ redus, astfel încât să se acopere necesităţile pentru vaccinarea a 20% din populaţia ţării respective. Costurile sunt acoperite din donaţii în bani ale statelor dezvoltate. Dar şi prin COVAX se stă efectiv la rând, deoarece mai mult de jumătate din statele lumii s-au înscris în acest mecanism.

În 27 Februarie a.c. România a livrat prima tranşă de 21.600 doze de vaccin. A fost prima livrare de vaccin către R. Moldova, care a permis declanşarea procesului de vaccinare în 2 Martie, fiind vaccinaţi medicii şi celelalte cadre medicale implicate în lupta cu coronavirusul. Republica Moldova a fost ultima ţară din Europa care a început procesul de vaccinare împotriva Covid-19. Abia după donaţia României, la câteva zile, în 4 Martie, au ajuns la Chişinău primele vaccinuri prin mecanismul COVAX (16.400 doze).

România a donat vaccinurile pentru a fi vaccinaţi cetăţenii R. Moldova indiferent de etnie şi de orientarea geopolitică. De la bun început autorităţile române au solicitat ca vaccinurile să fie împărţite echitabil în toate raioanele R. Moldova.

Problema vaccinului a căpătat o conotaţie geopolitică în discursul unor politicieni de la Chişinău, în special din partea lui Igor Dodon şi a socialiştilor. Sub influenţa lor, medicii din Găgăuzia au refuzat iniţial să se vaccineze cu vaccinul donat de România. Abia după mai multe apeluri ale preşedintelui R. Moldova, Maia Sandu, la care s-a raliat până la urmă şi başcanul Irina Vlah, a început vaccinarea şi la Comrat.

În Transnistria au fost repartizate peste 1.800 doze din vaccinul donat din România. Abia zilele trecute, deci la o lună de la donaţia României, liderul de la Tiraspol a admis utilizarea vaccinului primit din România din cauza numărului foarte mare de bolnavi în provincia separatistă.

Igor Dodon şi Partidul Socialiştilor au boicotat utilizarea vaccinurilor donate de România şi în raioanele pe care le controlează politic. Recent s-a dezvăluit sabotajul practicat în raioanele Edineţ şi Donduşeni. Acest sabotaj al lui Igor Dodon, frustrat că România ajută Republica Moldova, în timp ce Rusia nu a donat nici măcar un vaccin, se desfăşoară în condiţiile în care situaţia epidemiologică din Republica Moldova este în stare critică. Numărul cazurilor testate pozitiv a explodat zi de zi, iar spitalele nu mai fac faţă. Dar socialiştii lui Dodon boicotează vaccinarea şi sabotează contractarea achiziţiei de vaccinuri, promovând doar vaccinul rusesc.

Criza medicală din Republica Moldova este dublată de o criză politică, ceea ce face mult mai dificilă gestionarea pandemiei. Unii politicieni de la Chişinău susţin că un guvern instalat cu votul Parlamentului va rezolva criza medicală, doar pentru a manipula opinia publică împotriva preşedintelui Maia Sandu, deşi guvernul interimar condus de Aurel Ciocoi este format tot din miniştrii numiţi de Igor Dodon şi Ion Chicu!

Preşedintele Maia Sandu nu abordează problema vaccinului din perspectivă geopolitică. Pentru salvarea populaţiei şi pentru depăşirea crizei epidemiologice, Maia Sandu a făcut apel şi la Rusia pentru a cumpăra vaccin. Recent s-a întâlnit cu ambasadorul Rusiei la Chişinău şi i-a solicitat sprijin pentru ca guvernul R. Moldova să poată cumpăra vaccinul rusesc Sputnik V.

Apelul pe care l-a făcut Rusiei prin intermediul ambasadorului de la Chişinău este firesc. Pe de o parte, există o penurie de vaccinuri pe plan mondial atâta timp cât producţia nu acoperă cererea din cauza capacităţilor reduse de producţie. În al doilea rând, o parte a populaţiei din Republica Moldova este reticentă faţă de vaccinurile europene şi ar prefera să se vaccineze cu vaccinul rusesc.

Vaccinarea este cea mai sigură cale de a stopa această pandemie, indiferent de producătorul vaccinului. Pentru preşedintele Republicii Moldova este importantă fiecare doză de vaccin, indiferent unde este produsă, în Uniunea Europeană, în Rusia sau în  China.

Solicitarea vaccinului rusesc de către preşedintele Maia Sandu nu este un compromis geopolitic, pentru că Domnia Sa acţionează în interesul tuturor cetăţenilor R. Moldova, indiferent de etnie sau de orientarea geopolitică. Nu contează de unde provine vaccinul, contează să fie salvate vieţile oamenilor.

Republica Moldova este un stat mic, un stat sărac, un stat fără conexiuni suficiente pe piaţa internaţională de vaccinuri. Posibilităţile R. Moldova de a cumpăra vaccin sunt limitate. Donaţiile din partea României, a mecanismului COVAX, a Emiratelor Arabe Unite şi a altor state care au promis vaccin (Lituania, China, Turcia) sunt mai mult decât necesare pentru salvarea vieţii oamenilor în Republica Moldova.

În aceste condiţii, a doua tranşă de vaccinuri donate de România, care va fi livrată acum la Chişinău, este extrem de importantă. România este principalul donator către Republica Moldova în această criză epidemiologică: a donat echipamente de protecţie, echipamente medicale, medicamente şi vaccinuri în valoare mult mai mare decât al celorlalţi donatori.

Prin acest ajutor medical total dezinteresat, România dovedeşte încă odată că este partenerul de nădejde al Republicii Moldova. România are avantajul de a fi membru al Uniunii Europene, inclusiv în procesul de achiziţie a vaccinurilor. România vrea să împartă aceste avantaje cu Republica Moldova, care are nevoie de ajutor pentru a depăşi pandemia.

27 Martie 1918 – 27 Martie 2021. O singură soluţie: ÎMPREUNĂ!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

14 Comentarii

Zvac
27.03.2021, 16:47:04

Marius Diaconescu " România împarte vaccinul cu fraţii din Republica Moldova" Nu imparte nimic, il foloseste ca moneda de camatarie, care apoi vin si-ti iau casa . Si nu sunt numiti frati ci proprietati romanesti .

-8 (10 voturi)
Zvac
27.03.2021, 16:51:00

"Prin hotărârea irevocabilă a Sfatului Ţării, Parlamentul Basarabiei, în 27 Martie 1918 Basarabia s-a unit" Sfatu tarii nu avea prerogative sa desfiinteze tara . Asa cum azi Parlamentul nu poate desfiinta Romania votand in sedinta unirea ei cu Ungaria .

-8 (8 voturi)
Zvac
27.03.2021, 17:04:39

Maia Sandu a chemat Ambasadorul Rusiei la Chisinau , ca sa-l roage ca Rusia sa livreze Moldovei vaccinul Sputnik V sa salveze Moldova . Vaccinul nu are culoare politica s-a justificat Maia .

-7 (9 voturi)
zbucium ion
27.03.2021, 19:17:57

Maia Sandu deja s-a adresat cu o scrisoare lui Putin si la sigur ca in R.Moldova vor sosi si vaccinurile Sputnik. Mulțumim Romaniei pentru acest ajutor, dar in același timp, cu regret, se uita de lucruri mult mai esențiale, pe care Romania ar putea sa le facă si nu le face, legate de INTEGRAREA R.Moldova cu Romania si UE. Ucraina încă in 2013 s-a interconectat la rețelele de gaze ale Poloniei si Ungariei, iar din 2015 - si la cele ale Slovaciei, respectând normele europene de construcția a gazoductelor de acest tip in 100 de zile. La 1 august 2013 s-a inceput construcția gazoductului Iași-Ungheni si la 1 decembrie 2013 gazele din Romania trebuiau sa ajungă pe malul stâng la Ungheni si sa pună capăt dependentei guvernelor de la Chisinau de gazele Gazprom-ului. Cu regret, Romania a sabotat acest proiect de interconectare a statelor Parteneriatului estic la rețelele de gaze ale UE, a trădat "frățește" R.Moldova in folosul Rusiei. Dupa 7 ani de așteptare in vara anului 2020 Transgaz a anunțat ca gazoductul Iasi-Ungheni-Chjisinau a fost construit, dar pe malul stâng la Ungheni cum n-a ajuns niciun metru cub de gaze in 2013, tot asa n-a ajuns nici in 2020, 2021 si încă multi ani. Totul a fost o mare ÎNȘELĂTORIE - la Iasi nu exista gaze pentru a umplea suficient gazoductul si a fi pompate pe malul stâng. Inițial gazoductul s-a numit Ungheni-Iasi si Voronin prin înțelegerea cu Băsescu din 2005 vroia sa vândă Iașului gaze rusești, cumpărate si reexportate de la același Gazprom. Acum in acest gazoduct al Rușinii se vor oua vrăbiile pana, cică, se vor găsi bani pentru a construi inca un gazoduct, deja nu de 100, dar de 150 km de la Moinesti si pana la Letcani, Iași sau trebuie de așteptat gazele de la sondele de la Marea Neagra.Intre timp acum un an in Bulgaria au ajuns gazele prin gazoductul TurkStream, la care Ucraina si R.Moldova cu ușurință se pot conecta folosind in revers gazoductul Transbalcanic, existent încă din timpul URSS, de la care Bulgaria si Grecia deja s-au deconectat. Ucraina propune si o alta soluție prin segmentul gazoductului Transbalcanic Orlovka, Ucraina - Căuşeni, R. Moldova tot prin revers sa pompeze gazele de la sondele sale de la Marea Neagra înaintea Romaniei, făcând gazoductul Iasi-Ungheni-Chisinau cu totul inutil. Vrând sa facă rău R.Moldova - Romania n-a obținut nimic in folosul ei. Aceeași situație de opunere, sabotare e si la interconectarea R.Moldova cu rețelele electrice ale Romaniei prin liniile de înaltă tensiune Bălți-Suceava si Vulcăneşti - Isaccea. In loc ca R.Moldova sa cumpere energie electrica de la Romania - o cumpără de la Ucraina si Transnistria. pana la urma R.Moldova se va interconecta cu rețelele de gaze si energie ale UE, dar nu prin teritoriul Romaniei, ci prin rețelele Ucrainei si ale Ungariei. Bucureștiul sabotează si interconectarea rețelelor de drumuri ale R.Moldova si ale unor regiuni ale Ucrainei prin drumul Tîrgu-Mureș - Iași - Ungheni, care este si un obiectiv important pentru Parteneriatul Estic. UE a pornit odată procedura de infringement contra Romaniei pentru refuzul de a exporta gaze statelor vecine ale Parteneriatului Estic. Curând va avea loc la Bruxelles Summitul al VI-lea al Parteneriatului Estic, la care toate aceste piedici ar putea fi scoase in lumina.

-3 (7 voturi)
Opinie Doar
27.03.2021, 20:08:42

"Maia Sandu deja s-a adresat cu o scrisoare lui Putin si la sigur ca in R.Moldova vor sosi si vaccinurile Sputnik." Păi ce trebuie să facă dacă șeful tău Plahotniuc a aprobat bugetul fără să-i pese de a aloca bani pentru vaccinuri? Șeful tău Plahotniuc s-a preocupat mai mult ca să ia terenul fostului stadion republican. Șeful tău Plahotniuc s-a preocupat mai mult de farmaciile mobile ca să umble moldovenii ca fraierii după el și să le spele creierul. Ce este pentru tine sau pentru șeful tău viața a 10000 moldoveni? Nimic, cum spunea Urschi, "Bani să iasă".

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (14)

Modifică Setările