3 tone de cărţi, interzise în vama Albiţa

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai rău ca în Transnistria! 3 tone de cărţi în limba română au fost interzise vineri de a pătrunde în Republica Moldova. Surpriza cea mai mare este faptul că transportul nu a fost autorizat chiar de către vameşii români de la vama Albiţa. Motivul invocat: unul absurd.

Donaţiile de cărţi stânse timp de un an de către o asociaţie din Bucureşti nu au putut trece vama dintre România şi Republica Moldova din cauza unui motiv halucinant: cărţile nu aveau ştampila conform căreia nu făceau parte din patrimoniul naţional. Deşi organizatorii acţiunii se aşteptau să aibă probleme în vama Leuşeni(Republica Moldova), tocmai vameşii din România le-au făcut probleme. Maşinile au fost obligate să facă cale întoarsă şi cărţile au fost descărcate într-o localitate de lângă vamă.

Cărţi din patrimoniul naţional...

În cadrul campaniei Cărţi peste Prut, organizate de către Centrul Român pentru Politici Europene, s-au strâns peste 30 000 de cărţi în ultimul an, cărţi care urmau să ajungă în prag de sărbători la bibliotecile din mai multe localităţi din Republica Moldova. Nu de aceeaşi părere au fost vameşii români din vama Albiţa care au găsit problema esenţială: dacă printre cărţi or fi unele din patrimoniul naţional?

Sute de români şi-au donat bibliotecile sau au cumpărat cărţi noi pentru fraţii de peste Prut. Adevarul.ro a fost partener media al proiectului. Purtătoarea de cuvânt a Poliţiei de Frontieră, Denis Lazăr Mihaela, a declarat pentru adevarul.ro că din punctul de vedere al poliţiei de frontieră nu a existat nicio problemă, ci problema a existat doar la vamă. Organele vamale nu au putut fi contactate până în acest moment.

Alexandru Rusu, coordonatorul local al proiectului, bibliotecar în satul Izbişte(raionul Criuleni) a fost cel care s-a lovit de zidul, aparent birocratic. Deşi se aştepta ca problemele să le întâmpine la vama din Republica Moldova, iată că lectura nu este agreată nici de vameşii români. "Partenerul" de dialog al basarabeanului a fost şeful de tură al vămii Albiţa, Marius Costache care a justificat că el nu are de unde să ştie că printre aceste cărţi n-ar fi şi unele din patrimoniul naţional:

image

Bibliotecarul din Republica Moldova a fost trimis de către şeful vămii la brokeri pentru a face o declaraţie de export. Ajuns acolo, Alexandru Rusu, spune că brokerii n-au putut să-l ajute: "Brokerii au spus că ei nu pot face declaraţii vamale pentru donaţii de acest gen. Noi am fi făcut orice formalitate trebuia, doar să ne fi spus cineva. De la Chişinău am luat avize de la Ministerul Culturii şi de la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale" a declarat  basarabeanul pentru adevarul.ro.

Ne batem singuri cuie în talpă!

Cazul de vineri este încă unul de lipsă de colaborare între autorităţile româneşti. Proiectul Cărţi peste Prut este finanţat de către Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni cu suma de 24 000 de lei, având ca scop Consolidarea fondului de carte românească în bibliotecile rurale din Republica Moldova şi cuprinzând mai multe acţiuni. Deşi finanţat de către o instituţie a statului, o alta îi pune piedici şi se pune în calea cooperării dintre cele două state româneşti.

Cazurile problemelor la vamă din cauza cărţilor cu literatură română sunt la ordinea zilei, ele nerărindu-se semnificativ nici după plecarea comuniştilor de la putere la Chişinău. Totuşi, de regulă, la vama Republicii Moldova erau problemele cu aceste materiale, considerate de unii ca fiind chiar subversive.

Organizatorii anunţă că vor avea o nouă tentativă de a transporta cărţile în zilele care urmează. “Într-adevăr, am întâmpinat probleme la ultimul transport de donaţii de carte românească pentru bibliotecile rurale din R. Moldova, din cauza unui document care nu s-a putut perfecta la faţa locului. Datorită susţinerii din partea Ambasadei României la Chişinău, transportul va fi efectuat în următoarele zile. Misiunea diplomatică românească de la Chişinău a dat mereu dovadă de receptivitate şi ne-a sprijinit constant în derularea proiectului, şi pe această cale dorim să le transmitem mulţumirile noastre.” a declarat Ludmila Gamurari din partea Centrului Român pentru Politici Europene.

Peste tot cu buletinul, doar peste Prut cu paşaportul

Despre lipsa de coerenţă a unor instituţii din România este mult de vorbit. Libera circulaţie între cele două maluri de Prut este o prioritate numai electorală. Deşi Uniunea Europeană a ridicat vizele pentru cetăţenii Republicii Moldova, în felul acesta putând intra în România doar pe baza paşaportului, viceversa a fost uitată de către autorităţile din Bucureşti, care ori nu sunt preocupate de subiect ori lasă capul jos prea uşor în faţa omologilor de la Chişinău.

Peste tot în Europa, posesorii de cetăţenie română călătoresc cu buletinul, doar la Chişinău acest lucru se întâmplă pe bază de paşaport. Cheia stă într-un acord bilateral care să permită cetăţenilor români să intre pe bază de carte de identitate, cum se întâmplă cu alte state care au semnat acordul se asociere cu EU: Serbia este un exemplu în acest sens. Nimeni nu mai are paşaport în România dacă nu călătoreşte la Washington sau la... Chişington. România, trezeşte-te!

Vedeţi şi: PLANETA MOLDOVA - Podul de spini

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite