Eveniment

articolul anterior articolul urmator

35 de spaţii vor fi amenajate pentru audierea victimelor minore

0
28 Jan 2022 19:22:50
Autor: Maria Dinu
Victima trafic de minori FOTO Shutterstock
Victima trafic de minori FOTO Shutterstock

Ministerul Justiţiei a anunţat încheierea contractului de finanţare al proiectului „Protecţia victimelor infracţiunilor”, prin care vor fi amenajate 35 de spaţii destinate audierii victimelor minore, pentru a asigura respectarea drepturilor copiilor, dar şi obţinerea unor mărturii complete şi utile, cu reducerea pe cat posibil a traumatizării şi revictimizării acestora.

Ministerul Justiţiei, prin secretarul de stat Mihai Paşca, a încheiat astăzi, 28 ianuarie 2022, cu Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ), contractul de finanţare pentru proiectul „Protecţia victimelor infracţiunilor”, a informat ministerul Justiţiei. 

Potrivit sursei citate, finanţarea acestui proiect este asigurată prin programul „Justiţie”, parte a Mecanismului Financiar Norvegian 2014-2021 şi gestionat de Ministerul Justiţiei în calitate de operator de program, iar bugetul proiectului este de 2.000.000 de euro, din care 85% reprezintă finanţarea nerambursabilă norvegiană, iar 15% cofinanţarea naţională, durata de implementare fiind de 27 de luni.
Proiectul se va implementa de către PÎCCJ, în calitate de lider de proiect, în parteneriat cu Ministerul Justiţiei prin Direcţia de Prevenire a Criminalităţii, Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului din Bucureşti, de la nivelul Sectoarelor 2-6, şi Agenţia pentru Drepturi Fundamentale a Uniunii Europene – FRA.

Obiectivul proiectului constă în consolidarea statului de drept, prin asigurarea unei justiţii penale eficiente, accesibile şi calitative pentru minori ca victime ale infracţiunii şi pentru victimele infracţiunilor bazate pe ură, cu un accent deosebit pe populaţia de etnie romă. În cadrul proiectului, vor fi amenajate 35 de spaţii destinate audierii victimelor minore – 30 la nivelul unor parchete, iar celelalte la nivelul celor cinci Direcţii Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului din Bucureşti. Aceste spaţii – vitale pentru respectarea drepturilor copiilor, dar şi pentru obţinerea unor mărturii complete şi utile, cu reducerea pe cat posibil a traumatizării şi revictimizării acestora, sunt o necesitate în România. În aceste spaţii, copilul va fi protejat şi va avea suportul psihologic necesar, cu luarea în considerare a specificului vârstei sale, a particularităţilor sale de dezvoltare şi a capacităţilor lui, într-un mediu care inspiră siguranţă şi încredere. Se va urmări dotarea cu tehnică audio – video a acestor spaţii pentru înregistrarea audierilor, pentru a se va evita pe cât posibil interogarea repetată în diferite faze procesuale.

Sursa citată mai arată că principalele activităţi ce se vor derula în cadrul proiectului vizează:
– realizarea de analize tematice ale situaţiei existente şi formularea de recomandări pentru sporirea eficienţei şi eficacităţii procedurilor legale aplicate de procurori în instrumentarea cazurilor, avându-se în vedere inclusiv provocările pe care populaţia de etnie romă le întâmpină;
– elaborarea unor ghiduri (identificarea, investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor bazate pe ură/ audierea victimelor minore şi investigarea şi urmărirea penală a infracţiunilor împotriva acestora);
-formarea profesională a procurorilor”. 

Reamintim că, prin intrarea în vigoare, în data de 14 octombrie 2016, a Memorandumului de Înţelegere dintre Regatul Norvegiei şi Guvernul României, Ministerul Justiţiei (MJ) a fost desemnat Operator de Program (OP) pentru programul „Justiţie”, finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian 2014-2021 (MFN), calitate în care, în perioada 2018–2024, gestionează o alocare financiară de 57.294.118 euro (85% grant nerambursabil norvegian şi 15% cofinanţare naţională).

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările