80.000 de ucraineni au ales să rămână în România. Zece milioane şi-au părăsit casele distruse de război

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mulţi refugiaţi au fost cazaţi în cămine studenţeşti
Mulţi refugiaţi au fost cazaţi în cămine studenţeşti

Zece milioane de persoane au fugit din casele lor din Ucraina din cauza războiului „devastator” condus de Rusia, a declarat duminică Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, Filippo Grandi.

„Războiul din Ucraina este atât de devastator încât 10 milioane de persoane au fugit, fie strămutaţi în interiorul ţării, fie refugiaţi în străinătate”, a declarat, pe Twitter, Filippo Grandi.

Între aceştia, potrivit UNICEF, peste 1,5 milioane de copii au fugit din Ucraina ca refugiaţi din 24 februarie şi nenumăraţi alţii au fost strămutaţi din cauza violenţei. „Copiii strămutaţi sunt extrem de vulnerabili la separarea de familii, la exploatare şi traficare. Ei au nevoie ca guvernele din regiune să intensifice măsurile pentru a-i menţine în siguranţă”, a adăugat oficialul. Organizaţia precizează că peste 500 de copii neînsoţiţi au trecut graniţa din Ucraina în România, în perioada 24 februarie - 17 martie. „Numărul real al copiilor separaţi care au fugit din Ucraina în ţările vecine este probabil mult mai mare. Copiii separaţi sunt deosebit de vulnerabili la trafic şi exploatare”, a mai transmis organizaţia. 

„Printre responsabilităţile celor care duc război, peste tot în lume, se numără suferinţa cauzată civililor care sunt forţaţi să-şi părăsească locuinţele”, a adăugat Grandi, scrie AFP.

Aproximativ 90% dintre cei care au fugit sunt femei şi copii. Bărbaţii cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani pot fi chemaţi la luptă şi nu pot pleca.

Înainte de conflict, Ucraina avea o populaţie de 37 de milioane de locuitori în zonele aflate sub control guvernamental, excluzând Crimeea anexată Rusiei şi zonele separatiste pro-ruse din est.

Circa 80.000 de cetăţeni ucraineni care au ales să rămână în România 

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru, a declarat că aproximativ 80.000 de cetăţeni din Ucraina au ales să rămână în România, dintre cei peste 500.000 care au trecut graniţa din cauza conflictului militar din ţara lor. Sunt 30.000 de copii, dintre care unii au fost preluaţi în grija statului român. Cărbunaru a precizat că statul român a cheltuit deja 30,5 milioane de euro pentru criza refugiaţilor din Ucraina, bani pe care îi va deconta la Comisia Europeană.

Dan Cărbunaru a afirmat, sâmbătă, că mulţi copii sosiţi din Ucraina au nevoie de integrare în sistemul educaţional sau în cel de sănătate din România. „Sunt 30.000 de copii, unii dintre ei au fost preluaţi în grija structurilor specializate ale statului român, în centre dedicate protecţiei copilului, dar, desigur, sunt mulţi alţii care au nevoie de integrare în sistemul educaţional, care au nevoie de servicii de sănătate sau alte servicii sociale pe care România trebuie să fie pregătită să le ofere”, a declarat Dan Cărbunaru.

La rândul său, consilierul de stat în Cancelaria prim-ministrului, Mădălina Turza, a precizat că toţi copiii sosiţi din Ucraina au intrat într-o formă de protecţie a statului român.

Toţi copiii au intrat într-o formă de protecţie cu sprijinul Direcţiilor Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului, unde beneficiază de toate serviciile de îngrijire adecvate vârstei, până la clarificarea statutului legal şi identificarea posibilelor rude. Sunt copii care îşi aşteaptă părinţii sau unul dintre părinţi, sunt copii care au rude în Europa de Vest şi pentru care se încearcă găsirea unor canale de comunicare astfel încât aceştia să ajungă cât mai repede alături de părinţii lor”, a declarat Turza.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite