În caniculă, pe jos spre Bucureşti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
unire marsul lui stefan cel mare pe jos bucuresti

NU o să-ţi vină să crezi! O mie de basarabeni se pregătesc să invadeze Bucureştiul! Aşa ar suna titlul într-o publicaţie de presă mondenă. Deja în a cincea zi de mers pe jos, activiştii basarabeni nu şi-au dezgolit corpurile precum celebrele Femen şi nici nu şi-au dat foc, ca la protestele neaoşe, ci au pornit pe jos spre Bucureşti, să arate că ei totuşi vor Unirea.

DE LA CE A ÎNCEPUT?

După ce atât fostul, cât şi actualul preşedinte al României, alături de premier, le-au promis că dacă vor cere Unirea, Unirea se va face, zeci de mii de români basarabeni au votat-o duminică la Chişinău. O mie de tineri de peste Prut, membri în organizaţia Tinerii Moldovei, au luat hotărârea să vină pe jos la Bucureşti ca să ceară clasei politice de aici înfăptuirea reîntregirii naţionale.

Nu mai avem nimic de pierdut! Ne dăruim, deci, pe noi maicii noastre România şi vrem să ne primească la sânul ei. - Tinerii Moldovei, manifest la plecare în marş

Traseul, prin căldură şi sate moldoveneşti primitoare

În prima zi coloana a oprit la Străşeni, 22 de kilometri depărtare de Chişinău. Apa, mâncarea şi cazarea pe drum sunt asigurate gratuit la localnicii pe unde trece marşul precum şi de donatorii şi entuziaştii care urmăresc marşul pe Facebook, iar securitatea şi dotarea corespunzătoare pentru toate urgenţele de către organizatori. Donaţii pentru susţinere se pot face aici

Una dintre comunele de pe margine, Cojuşna, a postat pe contul de Facebook un clip cu coloana de unionişti:

Sute de tineri din Republica Moldova se îndreaptă către România. Marşul lui Ştefan cel Mare în preajma satului Cojuşna 

Cod roşu de caniculă şi de unionişti

Zilele nimerite de Tinerii Moldovei sunt într-o perioadă cu coduri portocalii şi roşii de caniculă. Pentru a rezista e nevoie de foarte multă apă şi pauze. Între orele 12:00 şi 16:00 coloana se odihneşte la umbră, în generoşii codri ai Basarabiei:

image

În a doua, popasul de amiază s-a făcut la mănăstirea Căpriana, străveche ctitorie a lui Ştefan cel Mare. De altfel, întregul marş poartă numele domnitorului român: Marşul lui Ştefan cel Mare, de la Chişinău la Bucureşti.

După ce şi-au petrecut cea de-a doua noapte din marş la Lozova, unde au fost întâmpinaţi cu muzică patriotică şi hore ale Unirii, manifestanţii au plecat spre Călăraşi. La orele prânzului, aceştia s-au oprit în Sadova, unde locuitorii au arborat drapelul tricolor, satul de baştină al socialistului Igor Dodon. Acesta a cerut, de la tribuna Parlamentului, ca manifestaţiile Tinerilor să fie interzise, pentru că ar fi extremiste şi naziste.

Atât în Sadova cât şi în celelalte localităţi din raionul Călăraşi, marşul lui Ştefan cel Mare a fost întâmpinat cu simpatie de către populaţie şi autorităţi. O horă făcută în centrul Călăraşiului, postată de Tineri pe Facebook, alături de o declaraţie a preşedintelui Iohannis:

„Unirea este un lucru pe care doar Bucureştiul poate să-l ofere şi numai Chişinăul poate să-l accepte. Dacă cetăţenii din Moldova vor cere acest lucru, atunci nimeni nu-i va putea opri” - Klaus Iohannis, preşedintele României

Tinerii din Marşul lui Ştefan cel Mare au făcut Hora Unirii cu localnicii şi autorităţile din Călăraşi

Dificultăţile logistice au fost depăşite în unele localităţi mai mari, de la primărie la întreprinzători locali ocupându-se de buna-primire a Tinerilor. Totodată, apelurile repetate pentru apă şi substanţe de rehidratare au mai adus plusuri în contabilitatea iniţiativei.O mică ceremonie festivă a avut loc la Vorniceni, în cinstea militanţilor, iar spre seară coloana ajungea deja la Călăraşi! „Având în vedere canicula de afară, facem un apel la toţi cei care ies în calea Marşului lui Ştefan cel Mare sau ne susţin pe Internet să ajute cu apă, mâncare şi materiale de rehidratare”, au anunţat aceştia înainte de a ajunge la Călăraşi.

image

Miercuri, a patra zi, Tinerii Moldovei au plecat spre Corneşti, popsind la Bahmut. Ştefan cel Mare a fost iarăşi prezent, un bust al domnitorului fiind donat de către locuitori pentru a fi dus la Bucureşti şi a „spune domnilor că noi vrem acasă la Patria-Mamă":

image

Din seria de intemperii, pe lângă căldură nu a lipsit ploaia. Joi, după ce au fost bine întâmpinaţi la Corneşti, unde şi dormiseră, o ploaie puternică i-a prins în câmp, înainte şi după satul Pîrliţa:

image

Virali pe Internet

Ignoraţi parţial de marile televiziuni, departe de redacţiile din Bucureşti, iniţiativa Tinerilor a prins foarte bine pe  reţelele sociale, unde a fost şi planificată, de altfel.

Peste 1 milion 300 de mii de vizualizări are o imagine cu Tinerii în marş, postată pe pagina Basarabia pământ românesc:

image
image

În ciuda temperaturilor caniculare şi a ploilor, tinerii continuă să meargă pe jos spre Prut. Vor ajunge la Ungheni unde sâmbătă, 11 iulie, cu începere de la ora 10:00, va fi refăcut Podul de Flori. În acest sens, Tinerii Moldovei lansează un apel către toţi cei care vor Unirea: să vină la Prut, pe ambele maluri, ca acesta să fie iar râu intern, nu graniţă nedreaptă".

Transport către Ungheni va fi pus gratuit la dispoziţia ieşenilor dus-întors din Piaţa Unirii, sâmbătă, începând cu ora 08:00. Participanţii sunt rugaţi să aducă cu ei şi flori, pentru a-i întâmpina româneşte pe fraţii basarabeni. Un program artistic pe ambele maluri de Prut va avea loc după ora 10:00 iar podul feroviar se va putea trece, în premieră după 20 de ani, pe jos!

Unirea o facem noi, cu mic, cu mare,

pe 11 iulie, la 10:00, în  mână cu o floare!   este dictonul evenimentului de refacere a Podului de flori.

Duminică la Bucureşti

image

Sute  de tineri care vor putea trece Prutul (e nevoie de paşaport biometric şi de procuri de la părinţi pentru cei minori) continuă marşul pe jos până la Iaşi.

De acolo, duminică, 12 iulie, de la ora 06:00 se urcă în trenul spre Bucureşti cu opriri în staţiile: - Vaslui -Bîrnova - Bârlad - Tecuci -  Focşani - Râmnicu Sărat - Buzău - Mizil- Ploieşti.

Pentru a fi solidari cu ei, Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează o amplă manifestaţie duminică, 12 iulie, la ora 14:00, în Piaţa Universităţii.

Tinerii de peste Prut vin pe josca să ceara clasei politice de aici înfăptuirea reîntregirii naţionale.Contextul actual ne obligă să fim părtaşi, nu doar martori. E momentul ca împreună să ieşim în stradă pentru a îndrepta greşelile istoriei. Unde? În Bucureşti, capitala tuturor românilor! - se arată în comunicatul Acţunii 2012, coaliţia care înglobează iniţiativele unioniste.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite