În ce condiţii pot da poliţiştii locali amenzi rutiere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto> Ariva
Foto> Ariva

Politiştii locali nu mai pot trimite amenzi prin poştă. Motivul: Aşa au decis magistraţii Curţii Supreme care au hotărât că, dacă vor să dea amenzi, poliţiştii locali trebuie să aştepte lângă vehicul până când vine şoferul.

Un agent de la Poliţia locală care descoperă un autoturism parcat neregulamentar trebuie să se înarmeze cu multă răbdare pentru a-l putea amenda pe şofer în cazul în care acesta nu este la maşină. Asta pentru că vechea procedură, fotografierea maşinii, solicitarea către proprietar de a comunica cine a condus maşina şi trimiterea contravenţiei prin poştă nu mai este valabilă. Acest lucru îl pot face doar poliţiştii de la Brigada Rutieră. Cei de la Poliţia Locală nu mai pot da amenzi rutiere decât pe loc, atunci când constată contravenţia.

Reglementarea a fost stabilită marţi de Curtea Supremă în cazul unui recurs în interesul legii privind interperarea şi aplicarea legii. „Doar agentul constatator din cadrul poliţiei rutiere are competenţa de a solicita proprietarului sau deţinătorului mandatat al unui vehicul comunicarea identităţii persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a fi condus pe drumurile publice, precum şi de a aplica sancţiunile contravenţionale prevăzute de lege, în cazul necomunicării relaţiilor solicitate”, se arată în minuta Curţii Supreme. Aşadar, agenţii Poliţiei Locală nu mai pot trimite scrisori acasă ca să afle afla cine a condus o maşină, pentru că nu mai au acest drept.

„Vor fi mai multe echipaje în zonele în care se staţionează neregulamentar frevent”, au reacţionat resemnaţi oficialii din Poliţia Locală care au menţionat că agenţii vor respecta decizia Curţii Supreme.

Sesizarea Avocatului Poporului

Decizia Curţii Supreme a fost luată la solicitarea Avocatului Poporului, care a sesizat că instanţele dădeau decizii diferite în cazuri identice. Mai exact, o parte dintre judecători au considerat că amenzile rutiere aplicate de poliţiştii locali sunt ilegale pe motiv că aceştia nu au competenţa de a da amenzi. De aceea, Avocatului Poporului a cerut ca judecătorii să stabilească dacă Poliţia Locală îşi depăşeşte sau nu competenţele atunci când aplică sancţiuni la legea rutieră.

Poliţistul rutier este singurul care poate constata contravenţiile reglementate de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice,  Avocatul Poporului

Pe de o parte, OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice spune că numai poliţistul rutier poate opri, legitima şi sancţiona un şofer. Pe de altă parte, Legea 155/2010 a Poliţiei Locale stabileşte că agenţii acestei instituţii au anumite atribuţii, dar limitate, în privinţa circulaţiei rutiere, fără să menţioneze însă că agenţii locali au dreptul să legitimeze şoferul şi să ceară actele vehiculului.

Sfat: Ar putea face echipe comune

Avocatul Poporului a arătat în sesizarea trimisă la Curtea Supremă că în absenţa unei derogări exprese, „poliţistul rutier este singurul care poate constata contravenţiile reglementate de OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice”.

În acelaşi timp, situaţia poliţistului local este reglementată de |Legea 155/2010, iar dacă legiuitorul ar fi vrut ca aceştia să îndeplinească mai multe atribuţii în domeniul rutier, inclusive cele cuprinse în OUG nr. 195/2002, „ar fi prevăzut în mod expres în corupul legii”. La finalul sesizării, Avocatul Poporului arată că poliţiştii locali care acţionează în domeniul rutier asupra unor fapre prevăzute de OUG nr. 195/2002, aceşti ar putea interveni doar împreună cu poliţia rutieră.

Atribuţiile Poliţiei Locale

În legislaţia actuală, Poliţia Locală s-a organizat în urma desfiinţării poliţiei comunitare  şi are atribuţii privind apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale persoanei, a proprietăţii private şi publice, prevenirea şi descoperirea infracţiunilor, în următoarele domenii: a) ordinea şi liniştea public, precum şi paza bunurilor; b) disciplina în construcţii şi afişajul stradal; c) circulaţia pe drumurile publice; d) protecţia mediului; e) activitatea comercială); f) evidenţa persoanelor; g) alte domenii stabilite de lege.

Concret, în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, Poliţia Locală are următoarele atribuţii: „constată contravenţii şi aplică sancţiuni pentru încălcarea normelor legale privind oprirea, staţionarea, parcarea autovehiculelor şi accesul interzis, având dreptul de a dispune măsuri de ridicare a autovehiculelor staţionate neregulamentar“. Fiecare instanţă a interpretat cum a vrut prevederile legale.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite