În pragul Valului 4 al pandemiei, România donează sau vinde dozele de vaccin rămase nefolosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România a donat Republicii Moldova o serie de doze de vaccin antiCOVID. Imagine: IGSU
România a donat Republicii Moldova o serie de doze de vaccin antiCOVID. Imagine: IGSU

La mai bine de şase luni de la începutul campaniei de vaccinare, în care nici măcar un sfert dintre români nu au fost vaccinaţi cu schema completă, autorităţile sanitare lucrează la cadrul legal pentru vinderea dozelor de ser anti-COVID şi iau în calcul donarea altor vaccinuri rămase pe stoc, deoarece interesul populaţiei pentru vaccinare a scăzut dramatic.

Totul se întâmplă în condiţiile în care atât autorităţile cât şi experţii apreciază că, la toamnă, atât România, cât şi Europa se vor confrunta cu un nou val COVID-19, al patrulea de la începutul pandemiei.

Un studiu UCLA (University of California, Los Angeles) publicat în EMBO Molecular Medicine arată că virusul SARS-CoV-2 suferă mutaţii într-un ritm mai rapid faţă de anul trecut, astfel că noile tulpini ameninţă eficienţa actualelor seruri anti-COVID.

„În timp ce în aprilie 2020 au existat doar aproximativ 10 mutaţii dominante ale virusului la nivel mondial, numărul lor a crescut la aproximativ 100 de mutaţii până în primăvara anului 2021”, atrage atenţia dr. Christina Ramirez, UCLA.

În lume circulă în prezent 4 mari mutaţii ale SARS-CoV-2, care au evoluat din tulpina iniţială din Wuhan, China: tulpina britanică (Alpha), tulpina sud-africană (Beta), tulpina braziliană (Gamma) şi tulpina indiană (Delta). 

Numai în afară de acestea, la nivel mondial circulă alte zeci de tulpini care evoluează sau involuează în mod constant. Între ele se numără tulpinile Eta (sub-mutaţie, combinaţie a tulpinilor braziliană şi sud-africană), Epsilon, Zeta (varianta braziliană P2) şi Theta (sub-mutaţie braziliană P3).

Singura modalitate de a opri pandemia este imunizarea activă a peste 70% din populaţia lumii, însă nici statele „campioane” la vaccinare – precum SUA (44%), Marea Britanie (45%) şi Israel (57%) – nu au ajuns la pragul de imunizare colectivă. România a ajuns la un procent de 22% din populaţie imunizată (doza 1 + rapel).

CNCAV: Am suspendat tranşe din serurile Pfizer, Moderna şi AstraZeneca 

În aceste condiţii, autorităţile sanitate din România au cerut suspendarea unor tranşe de ser anti-COVID pentru luna iunie, din cauza faptului că vaccinurile stau în depozite, unde riscă să expire. De aceea, România va revinde sau va dona dozele de vaccin către alte state. Potrivit secretarului de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Andrei Baciu, trebuiau să fie livrate în luna iunie 7.103.160 de doze de vaccin, însă pentru a avea un „management eficient” al stocurilor, vor fi livrate 2.635.680 de doze, cu două treimi mai puţine.

„Dat fiind că există un surplus de doze (…) s-a discutat şi s-a transmis o suspendare a unui număr de doze în următorul fel. Pentru Pfizer – în iunie trebuia să primim 4.366.444 de doze, însă ca urmare a solicitării de a ne ţine în aşteptare pentru o perioadă, vom primi 1.928.160 de doze. Pentru Moderna – trebuia să primim 835.200 de doze, am suspendat câteva tranşe astfel încât vom avea livrări de 128.400. Pentru AstraZeneca – vom primi 167.200 de doze pentru iunie. Pentru vaccinul Johnson&Johnson nu se suspendă tranşele săptămânale: am primit 144.000 în prima săptămână, în a doua 61.800, vin 48.800 săptămâna aceasta, în următoarea săptămână 41.400, iar în ultima săptămână vin 115.920. În total: 411.920 de doze”, a declarat secretarul de stat al MS.

Ce „trecere“ au avut dozele de vaccin în rândul românilor

Decizia Comitetului Naţional pentru Coordonarea Activităţilor privind Vaccinarea (CNCAV), luată în urma consultării cu alte autorităţi sanitare, a fost comunicată la începutul acestei săptămâni de dr. Andrei Baciu. Hotărârea se referă la suspendarea altor tranşe de ser anti-COVID şi revânzarea/donarea a o parte din cele existente pe stoc, după ce autorităţile au constatat că, de la începutul campaniei de vaccinare, doar 68% din dozele Pfizer recepţionate au fost folosite, 51% din cele Moderna. Cel mai scăzut procent de administrare s-a înregistrat la serul AstraZeneca: doar 27% dintre dozele primite au fost administrate. 

„Cu privire la dozele de vaccin pe care România le-a recepţionat până la acest moment, vorbim de 14.910.949 de doze de vaccin. Dintre acestea, pe fiecare categorie în parte, avem: Pfizer – 9.968.849 (administrate: 6.822.040, ceea ce înseamnă 68,43%), Moderna – 1.366.800 (administrate: 698.084, ceea ce înseamnă 51,07%), AstraZeneca – 2.998.000 (administrate: 829.000, ceea ce înseamnă 27%) şi Johnson&Johnson – 577.300 recepţionate până la data de 14 iunie. Cu privire la numărul de doze pierdute, vorbim de 27.393 de doze, ceea ce reprezintă 0,32% din totalul dozelor utilizate”, a declarat dr. Andrei Baciu.  

România vinde sau donează seruri anti-COVID

Reprezentantul Ministerului Sănătăţii în CNCAV spune că încă de la bun început, Comisia Europeană a încheiat aceste contracte cu mai multe companii pentru un număr de doze mai mare decât populaţia eligibilă. 

„Deci, s-a luat în calcul încă de la bun început că se va ajunge la un punct în care va exista un surplus de doze. Tocmai pentru acest motiv există prevăzut în fiecare contract posibilitatea de a dona, posibilitatea de a revinde dozele de vaccin în surplus. Sigur, acestea au fost condiţiile pe care CE le-a stabilit cu companiile producătoare tocmai pentru a asigura cetăţenilor europeni accesul cât mai rapid şi în volume cât mai mari. Şi s-a ajuns şi în acest punct – nu numai la noi în România, ci peste tot la nivel european – în care avem un surplus de doze de vaccin. Până să intre în funcţiune mecanisme centrale de donare şi de revânzare (ştim că România a demarat deja un mecanism de donare de vaccinuri către Republica Moldova) este în lucru deja o procedură de aliniere a framework-ului legal la normelor juridice care dau posibilitatea revânzării de doze de către Ministerul Sănătăţii”, a declarat dr. Andrei Baciu.

Guvernul a aprobat, joi, o ordonanţă de urgenţă prin care se creează cadrul legal pentru revânzarea unor doze de vaccin anti-COVID, Ministerul Sănătăţii fiind abilitat să încheie contracte cu alte state în acest sens.

„A fost aprobată o ordonanţă de urgenţă privind reglementarea unor măsuri referitoare la valorificarea unor doze de vaccin anti-COVID-19. (…) Ordonanţa de urgenţă aprobată astăzi creează cadrul legislativ prin care se permite revânzarea unor doze şi abilitează Ministerul Sănătăţii pentru a încheia, în numele statului român, contracte cu alte state. Sumele rezultate din revânzare se fac venituri la bugetul de stat”, a explicat Monica Althamer, secretar de stat MS. Până la perfectarea contractelor de revânzare, România va dona 100.800 de doze de vaccin anti-COVID Ucrainei şi 50.400 de doze Serbiei.

Vine Valul 4 al pandemiei: Noi mutaţii ale SARS-CoV-2 se răspândesc rapid

Şeful CNCAV, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat la începutul acestei săptămâni că venirea Valului 4 nu este o speculaţie, ci o certitudine. Pe de altă parte, autorităţile din toată lumea atrag atenţia că în toamnă ne vom confrunta cu un nou val al pandemiei care va fi dominat de tulpina indiană a noului coronavirus, cea mai contagioasă, dar şi cea mai agresivă dintre variante.

În Marea Britanie, tulpina indiană a devenit dominantă şi a surclasat-o pe cea britanică, responsabilă pentru Valul 3 al pandemiei. 

Între timp, în Franţa, tulpina sud-africană şi cea braziliană se răspândesc rapid şi concurează cu tulpina britanică la infecţiozitate, arată News-Medical.net. 

Rezultatele cercetătorilor arată că în regiunea Occitanie, Franţa, se mainfestă o vizibilă răspândire accelerată a tulpinii Eta (B.1.525), care este deocamdată o variantă de interes (VOI), nu una de îngrijorare (VOC). 

În schimb, în provincia Île-de-France capătă amploare tulpina braziliană (P1), redenumită Gamma, cea responsabilă pentru valul 2 al pandemiei în Manaos, Brazilia, acolo unde deşi 70% din populaţie trecuse prin boală (cu tulpina din Wuhan), milioane de oameni s-au reinfectat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite