Eveniment

articolul anterior articolul urmator

În acest weekend trecem la ora de vară. România tergiversează o decizie privind păstrarea sistemului sau renunţarea la el

26
26 Mar 2021 04:04:45
Autor: Valentin Bolocan
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

În noaptea de sâmbătă spre duminică vom dormi mai puţin cu o oră pentru că România trece la ora de vară, iar pentru unele persoane această schimbare vine cu o presiune suplimentară peste stresul cauzat de pandemie

La sfârşitul acestei săptămâni, în noaptea de 27 spre 28 martie, România trece la ora de vară. Ceasul se dă înainte cu o oră şi ora 3:00 va deveni ora 4:00, iar organismul uman va resimţi din plin această trecere mai ales în contextul stresului cauzat de pandemia cu noul coronavurus. 
 
Psihologul Keren Rosner susţine că orice schimbare a fusului orar este mare consumatoare de energie, dar pe fondul pandemiei oamenii pot reacţiona la două extreme. „Un procent important din persoane vor percepe această modificare a orei ca picătura care umple paharul. Sunt cei mai sensibili, care s-au săturat de stresul pandemiei, de restricţiile impuse. Indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili. În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului.
 
Un procent important din persoane vor percepe această modificare a orei ca picătura care umple paharul
Keren Rosner 
psiholog
 
Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare. Dar mai avem şi cetăţenii care nici măcar nu vor băga în seamă această trecere la ora de vară pentru că au pe cap alte griji mai mari. Sunt preocupaţi de ce restricţii de circulaţie noi se introduc, de gestionarea resurselor financiare sau de problema copiilor care fac şcoală online”, a precizat expertul. 
 

Creşte incidenţa atacurilor de cord

 
Pe de altă parte, unele studii arată că adoptarea orei de vară şi implicit pierderea unei ore de somn creşte incidenţa atacurilor de cord cu până la 20 la sută. „De fapt, din cauza acelei ore de somn pierdute se pot agrava accelerat mai multe tipuri de afecţiuni cronice”, a spus, cu ceva timp în urmă, doctorul Amneet Sandhu, când şi-a prezentat concluziile într-o reuniune a Colegiului American de Cardiologie din Washington. Drept urmare, experţii consideră că ambele schimbări orare, trecerea la ora de vară, dar şi la cea de iarnă, sunt stresante pentru organism şi trebuie să renunţăm la ele. 
 

Din acest an ar fi trebuit să ne „blocăm“ pe o anumită oră

 
Tocmai de aceea, la Bruxelles s-a decis că statele Uniunii Europene trebuie să aleagă dacă vor rămâne permanent la ora de vară sau la ora de iarnă. Astfel, statele care ar fi vrut să rămână pe ora de vară ar fi trebuit să schimbe pentru ultima dată ora în martie 2021, iar cele care ar fi decis să rămână pe ora de iarnă ar fi trebuit să schimbe ultima dată în octombrie 2021. 
 
Statele ar fi urmat să comunice autorităţilor de la Bruxelles o decizie în acest sens, dar surse din cadrul Reprezentanţei Comisiei Europene în România au declarat pentru „Adevărul” că procesul a fost amânat în contextul complicat al panedemiei cu noul coronavirus şi va fi reluat cel mai devreme în 2022.  
 
Câţiva parlamentari au anticipat oarecum decizia luată la Bruxelles şi, în anul 2018, au introdus o propunere legislativă pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României. Concret, dacă va fi aprobată această modificare depusă la iniţiativa deputatului Emil-Marius Paşcan, România va rămâne tot anul la ora de iarnă. „Se impune abrogarea OG nr.20/1997 privind stabilirea orarului de vară şi a orei oficiale de vară pe teritoriul României şi pe cale de consecinţă stabilirea orei oficiale a României ca fiind +2 UTC pe tot parcursul anului”, se arată în expunerea de motive. 
 
În cei trei ani, proiectul nu a înaintat prea mult. Iniţial, a fost respins de Senat în calitate de primă Cameră şi a ajuns, cu aviz negativ de la Guvern, în Camera Deputaţilor. Pe 10 februarie 2021, proiectul a fost trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru industrii şi servicii care trebuie să se pronunţe până pe 7 mai 2021. 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

26 Comentarii

M Costi
26.03.2021, 05:37:43

@Valentin Bolocan - O.K. , ati scris despre argumentele favorabile renuntarii la ora de vara , se vede ca sunteti un adept al acestei masuri ! Insa , pt informarea corecta a cititorilor , n-ar fi fost normal sa prezentati si argumentele/avantajele pentru mentinerea orei de vara ? (Sau...n-ar fi fost relevant si deontologic ?) Ca doar nu s-a luat aiurea aceasta masura , in urma cu multi ani , nu doar in Romania , ci si in UE si in Lume ! P.S. Citati , in articol , parerea unui psiholog , cu un nume strain. N-ati gasit niciun psiholog roman , caruia sa-i cereti opiniile ? Sigur ca tot ce spun strainii este mai bun si mai corect , iinsa ma gandesc ca un (psiholog ) roman poate cunoaste mai bine problemele romanilor si situatia din Romania.... !

-5 (19 voturi)
IonIon Codreanu
26.03.2021, 07:50:34

Foarte multe țări au renunțat la schimbarea orei. Este condamnabil că UE tărăgănează asta și nu ea o decizie valabilă pentru TOATE statele din UE! Am trăit o mar parte din viață fără schimbarea orei și am perceput schimbarea orei ca o complicație inutilă. Trebuie păstrată ora de iarnă, care este ora astronomică.

-4 (18 voturi)
nae
26.03.2021, 07:53:15

UE lasà fiecare țară să decidă ce oră îi convine , dar apoi să nu o mai modifice . Mda , o uniune mai strânsă ar putea stabili ea o anumită oră recomandată pentru toți, că d' aia e uniune . - Pardon, e o uniune, dar o uniune mai ....împrăștiată !

-1 (7 voturi)
Omega Alfa &
26.03.2021, 09:31:55

Treci in rusia, la tara ta mama, sa vezi acolo unitate. Mi-e sila de "comentatori" platiti in ruble care vorbesc despre UE. Vorbeste despre Putin, hotul cracanat.

+7 (13 voturi)
Costique
26.03.2021, 09:17:17

Ora se va schimba in toată Europa, semn ca nu tot ce vine de la Moscova trebuie si făcut...Aha, cred ca autorul a uitat sa ne pună si estimarea a câți au murit din cauza schimbării orei, ca plăcinta sa fie completa...si la fel de necredibila. Ăștia care tot fac studii, ar trebui sa dea banii înapoi. Din cauza lor Europa e raiul criminalilor...ca daca ii executam, nu se mai grăbeau sa omoare cum omoară azi...

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (26)

Modifică Setările