UPDATE Laura Codruţa Kovesi poate părăsi ţara. Curtea Supremă a anulat măsura controlului judiciar impus de Secţia Specială

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea Supremă a decis că Laura Codruţa Kovesi poate părăsi ţara, fostei şefe DNA fiindu-i ridicată măsura controlului judiciar impusă de procurorul Adina Florea de la Secţia Specială de Anchetare a Magistraţilor. Astfel, Kovesi poate participa în continuare la procedura pentru ocuparea fotoliului de şef al Parchetului European. Imediat după ce şi-a anunţat candidatura pentru această funcţie, Kovesi a fost pusă sub acuzare în două dosare penale.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi poate părăsi ţara. Aşa a decis judecătorul Francisca Vasile de la Curtea Supremă. Concret, Curtea Supremă a decis, miercuri seară, admiterea contestaţiei depuse de Laura Codruţa Kovesi şi a hotărât ridicarea măsurii controlului judiciar dispus de Secţia de anchetă a magistraţilor în cazul fostei şefe DNA, în dosarul aducerii în ţară a lui Nicolae Popa.

"Mi s-a admis contestaţia. A fost revocat controlul judiciar”, a anunţat Kovesi care a aşteptat verdictul la Curtea Supremă.

„Am făcut o contestaţie în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condiţiile legii. Eu voi respecta sentinţa indiferent care va fi aceasta. Am făcut o contestaţie în care am arătat că măsura nu a îndeplinit condiţiile legale şi mi-am motivat argumentele în acest sens. Nu vă pot spune ce s-a întâmplat în sala de judecată", a spus fostul şef al DNA când instanţa a rămas în pronunţare.

   

În acest context, fosta şefă DNA a precizat că sunt şi alţi magistraţi supuşi atacurilor. „Bineînţeles, mai sunt şi alţi procurori şi judecători care sunt atacaţi zilnic pentru că şi-au făcut treaba. Se dă un semnal şi celorlalţi prin atacarea şefilor. O să se dovedească, în timp, că toate aceste acuzaţii nu sunt fondate”, a declarat Laura Codruţa Kovesi.

    

Procesul

Curtea Supremă a judecat, miercuri, de la ora 9.00, plângerea formulată de fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi împotriva măsurii controlului judiciar.

Măsura a fost dispusă, joi, de către procurorii Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie şi a fost contestată, vineri, de către Kovesi.

Fosta şefă a DNA a fost audiată la sediul Secţiei speciale pentru mai mult de şase ore, în dosarul aducerii în ţară a fostului director FNI Nicolae Popa.

La ieşire, ea a anunţat că are interdicţie de a vorbi cu presa despre dosar şi a făcut referire la "campania de hărţuire" cu care s-a obişnuit.

SIIJ a anunţat că Laura Codruţa Kovesia fost plasată sub control judiciar pentru 60 de zile, fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă. Ea nu are voie să părăsească ţara fără aprobare, să discute cu presa despre dosar şi nici să lucreze la Parchetul General.

"Procurorii din cadrul Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva procurorului Kövesi Laura Codruţa, delegată în cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de luare de mită, abuz în serviciu (cinci acte materiale) şi mărturie mincinoasă şi de asemenea, au dispus luarea măsurii controlului judiciar, pe o durată de 60 zile începând cu data de 28 martie 2019", anunţa vineri Parchetul ICCJ. 

Vineri şi luni, Kovesi a fost la secţia 18

Punerea în mişcare a acţiunii penale a fost adusă la cunoştinţa procurorului.

Prin ordonanţa din data de 28 martie 2019 s-a dispus aplicarea măsurii preventive a controlului judiciar, pe o perioadă de 60 zile, începând cu data emiterii ordonanţei, urmând ca în timpul cât se află sub control judiciar, procurorul să respecte următoarele obligaţii:

- Să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată;

- Să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie  şi Justiţie — Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie cu privire la schimbarea locuinţei;

- Să se prezinte la D.G.P.M.B.- Politia de Sector, conform programului de supraveghere întocmit de organul de politie sau ori de câte ori este chemată;

- Să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului de caz;

- Să nu desfăşoare activitatea de procuror la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie Justiţie, dată fiind situaţia de fapt care face obiectul urmăririi penale şi funcţia în exercitarea căreia a comis faptele penale;

- Să nu deţină, să nu folosească, să nu poarte arme, să nu ia legătura cu mai multe persoane si martori;

- Să nu intre în legătură cu mass-media cu privire la faptele pentru care se efectuează urmărirea penală în cauză.

Sebastian Ghiţă a anunţat, în 9 decembrie, că a făcut o plângere penală pe numele fostei şefe a DNA, Laura Codruţa Kovesi, care i-ar fi cerut să plătească avionul pentru repatrierea lui Nicolae Popa.

Ce spune Europa

Preşedintele PE, Antonio Tajani,a făcut astăzi o declaraţie de susţinere a Laurei Codruţa Kovesi, afirmând că va trimite o scrisoare autorităţilor române în care le va cere să nu pună obstacole la participarea acesteia la toate fazele procedurii de selecţie pentru postul de procuror şef european

”Am aflat cu îngrijorare că Laura Codruţa Kovesi, candidata Parlamentului European pentru postul de procuror şef, a fost pusă de autorităţile române sub control judiciar, care înseamnă limitarea libertăţii sale personale, nu poate să părăsească ţara fără autorizaţie, trebuie să se prezinte zilnic la poliţie şi nu poate să facă declaraţii de presă. Pe baza principiului neingerinţei şi neimplicării în activităţile autorităţilor judiciare şi cerând respectarea prezumpţiei de nevinovăţie, doresc să exprim preocuparea PE în legătură cu situaţia astfel creată”, a declarat Antonio Tajani la începutul şedinţei plenare a Parlamentului European.

El a mai spus că Laura Codruţa Kovesi rămâne candidata PE şi că se bucură de încrederea şi de sprijinul Parlamentului European.

La rândul lui, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, şi-a reafirmat sprijinul pentru Laura Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european şi a reiterat faptul că fosta şefă DNA rămâne candidata preferată a Parlamentului European pentru această funcţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite